Hafal Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam, to mój pierwszy post i temat na forum, więc chciałbym się przy okazji przywitać. Nadszedł czas, w którym stanąłem przed wymianą moich cieknących Elixirów 1 na coś przyzwoitego, co da się ustawić i nie będzie ciekło. Wybór padł na komplet shimanowskich deorek z 2012/13r czyt. br-m596. Przeszukując znany serwis aukcyjny trafiłem na nast. ofertę: http://allegro.pl/hamulce-2014-deore-bl-m615-komplet-p-i-t-boxtanio-i3394071306.html Moje pytanie brzmi: czy to przypadkiem nie jest jakiś bubel? O.o Czytałem a propos wprowadzenia przez shimano nowego modelu, ale cena na ww aukcji jest porównywalna ze zwykłymi deorkami np. http://allegro.pl/hamulce-deore-br-bl-m596-komplet-p-i-t-box-i3366965917.html Czy warto? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Hamować będą tak samo jak stare wiec warto, cena ani niska ani wysoka, choć nie dawno były komplety 596 za 360zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. A w którą z wymienionych przeze mnie ofert lepiej zainwestować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Szczerze to nie mam pojęcia, zaciski sie trochę różnią, posiadają inne klocki (615 ma z nowszych modeli jak np SLX 675) i na tym sie chyba różnice kończą. Noo i dekielki klamki sa inne. Wg mnie bez różnicy. 596 jest droższy pewnie dlatego ze jest już na rynku spory czas, został okrzyknięty liderem cena-jakość i ludzie go znają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Więc sparafrazuję swoje pytanie - czy kupić sprawdzony model, czy liczyć, że sh*tmano bardziej się postarało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Twoje pieniądze rób co chcesz Ja jak kupowałem hamulec, 615 nie był jeszcze dostępny a pewnie bym go kupił. Mam 596 i działa bardzo poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 596 są sprawdzone i za 400zł spokojnie trafisz komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Zapytam jeszcze tylko czy poczuję jakąś istotną różnicę po przesiadce na 596/615? (zakładam, że będą działać b. podobnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 poczujesz ja miałem sh potem avid teraz formula 3 różne hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Na pewno klamki będą bardzo miękkie, w aviach sa raczej twarde, mnie to denerwowało z początku ale sie przyzwyczaiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Akurat jeśli chodzi o klamki to IMO Avid ma raczej miękkie. Jak się przymierzałem w sklepie to shimano wydawały się twarde O.o Do tego jak wduszę klamkę, to przyglądając się na króciec wychodzący z zacisku w Elixirach widzę, że się porusza. Zupełnie, jakby rozginał się cały zacisk :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 W 596 klamka pracuje w większym zakresie z czego większa część tego zakresu jest jak dla mnie martwa (nie wpływa na hamowanie) zupełnie inaczej jak w SLX 666/675 czy XT 785 gdzie nie trzeba wykonywać zbędnego ruchu - krótki skok. Może 615 też coś dostał poza możliwością stosowania radiatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 zupełnie inaczej jak w SLX 666/675 czy XT 785 gdzie nie trzeba wykonywać zbędnego ruchu Ciekawa sprawa bo mam z przodu 675 a na tyle 596 i tylny ma krótszy skok klamki w moim odczuciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Widocznie mamy różne odczucia :]A tak na poważnie to testowałem ten hamulec u kolegi i tak właśnie było - może to oczywiście być spowodowane ilością płynu długością przewodów itp. więc upierał się nie będę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Koledzy, jeszcze pokuszę się o malutki offtop, za co z góry przepraszam. Mianowicie oglądam sobie dodatkowo heble Magury a dokładnie model MT2 w podobnej cenie co Deorki. Czy mógłby ktoś coś o nich powiedzieć? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mexo Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam. Jeśli chodzi o Deore to osobiście nastawiłem się na BL-M615. I ten model zakupię. Powód może i śmieszny, mają czarne klamki :>. Co do MT2 To cena chyba za używki ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 mają czarne klamki fakt 596 mają grafitową ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Tak, MT2 używki Właśnie między nimi a 615'stkami się waham. Jakaś porada? sh*tmano nowe ofc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 MT2 mają zaje*istą modulacje i dają niesamowitą kontrolę nad rowerem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 To może ja wyskoczę z czymś bardziej konkretnym: http://allegro.pl/hamulce-magura-mt-2-przod-tyl-tarcze-adaptery-i3389996413.html Warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Moim zdaniem tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Dobra, zdecydowałem się na 615. Jak kupię i pojeżdżę to podzielę się wrażeniami z jazdy. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna111 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Jakie wrażenia z użytkowania nowych hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Niestety, niespodziewane wydatki sprawiły, że musiałem odłożyć w czasie zakup nowiutkich błyszczących hebelków :'( Do tematu podejdę ponownie w zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.