Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Deore BL-M615 - okazja?

Hafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post i temat na forum, więc chciałbym się przy okazji przywitać. 

Nadszedł czas, w którym stanąłem przed wymianą moich cieknących Elixirów 1 na coś przyzwoitego, co da się ustawić i nie będzie ciekło. Wybór padł na komplet shimanowskich deorek z 2012/13r czyt. br-m596.

Przeszukując znany serwis aukcyjny trafiłem na nast. ofertę: http://allegro.pl/hamulce-2014-deore-bl-m615-komplet-p-i-t-boxtanio-i3394071306.html

Moje pytanie brzmi: czy to przypadkiem nie jest jakiś bubel? O.o

Czytałem a propos wprowadzenia przez shimano nowego modelu, ale cena na ww aukcji jest porównywalna ze zwykłymi deorkami np. http://allegro.pl/hamulce-deore-br-bl-m596-komplet-p-i-t-box-i3366965917.html

Czy warto?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam

Rafał.

• Mod Team

Szczerze to nie mam pojęcia, zaciski sie trochę różnią, posiadają inne klocki (615 ma z nowszych modeli jak np SLX 675) i na tym sie chyba różnice kończą. Noo i dekielki klamki sa inne. Wg mnie bez różnicy. 596 jest droższy pewnie dlatego ze jest już na rynku spory czas, został okrzyknięty liderem cena-jakość i ludzie go znają.

Akurat jeśli chodzi o klamki to IMO Avid ma raczej miękkie. Jak się przymierzałem w sklepie to shimano wydawały się twarde O.o

Do tego jak wduszę klamkę, to przyglądając się na króciec wychodzący z zacisku w Elixirach widzę, że się porusza. Zupełnie, jakby rozginał się cały zacisk :/

W 596 klamka pracuje w większym zakresie z czego większa część tego zakresu jest jak dla mnie martwa (nie wpływa na hamowanie) zupełnie inaczej jak w SLX 666/675 czy XT 785 gdzie nie trzeba wykonywać zbędnego ruchu - krótki skok. Może 615 też coś dostał poza możliwością stosowania radiatora.

Koledzy, jeszcze pokuszę się o malutki offtop, za co z góry przepraszam.

Mianowicie oglądam sobie dodatkowo heble Magury a dokładnie model MT2 w podobnej cenie co Deorki. Czy mógłby ktoś coś o nich powiedzieć?

Z góry dzięki.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...