Piter2569 Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 WitamMam pewien problem. Po około godzinie jazdy na rowerze kciuk i wskazujący w lewej i prawej ręce zaczynają mi drętwieć i puchnąć. Jest to uciążliwe, bo bardzo boli gdy zmieniam biegi lecz jak zrobię przerwę ból ustaje.Czym to może być spowodowane?PozdrawiamPiotrek
redbull1 Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 ja powiem tylko tyle że miałem identyczny objaw jak przód siodła przechyliłem parę mm do dołu ,ustawiłem siodło poziomo i problemu nie mam
Bagins Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Jest to spowodowane uciskiem na nerw pośrodkowy, co może być spowodowane, jak Kolega wyżej wspomniał, nieprawidłowym ustawieniem siodełka (które przyczynia się do większego obciążenia rąk zamiast tyłka na siodełku ). Troszkę, acz niewiele, masz tutaj: http://www.xtrbike.pl/jaki-rower-kupic/4-dlaczego-bola-plecy-i-nadgarstki-a-palce-dretwieja
CMIK Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Zgadza się, nerw pośrodkowy jest czasowo porażony, stąd drętwienie, po części również puchnięcie (porażenie regulacji szerokości naczyń krwionośnych), opuchlizna może być spowodowana również uciskiem na naczynia żylne, którymi krew (mająca i tak pod górkę) nie może swobodnie odpływać. Myślę, że sprawa jest do rozwiązania ustawieniami kierownicy i siodła, ale na samym początku- upewnij się, że klamki i manetki są ustawione tak, że ręka z przedramieniem są w jednej linii podczas hamowania, tzn że klamki nie są zbyt poziomo (co często się zdarza) lub (co mało prawdopodobne) zbyt pionowo. Często to pomaga zanim zakupi się rękawiczki i gripy za miljon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.