Skocz do zawartości

[opony] Terenowe do crossa

lisster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam opon terenowych do roweru typu cross (Wheeler Cross 6.3). Możliwe, że wystartuję w Bike Maratonie, a jeśli się spodoba to częściej będę uczestniczył w tego typu imprezach i próbował sił w terenie. Obecnie siedzi u mnie oryginalny zestaw czyli:

opony: CST C1313 700 X 38C BLACK WALL

obręcze: X-18 ALLOY D/B WALL 700CX32HX14G A/V W/O LOGO 

Obręcze oczywiście zostają, pytanie brzmi jakie opony wejdą i polecacie do tego roweru?

Kolejna sprawa to czy dętki przy zmianie opon na szersze też trzeba wymieniać?

Napisano

to jakie wejdą zależy od tego jakie się zmieszczą   ;) ważna też jest szerokość obręczy. Na pewno wejdą 28x1,75 np Smart Sam. Jesli chcesz coś szerszego to musisz pierwej wymierzyć tylny trójką i widelec.Co do dętek to podobno da się wąski balon rozdmuchać ale jest ryzyko więc dętki też do wymiany.

Ja do swojego crossa zmieściłem Geax Saguaro 29x2.2 ale np do crossa mojej żony już by nie weszły. U niej zmieściły się Schwalbe Smart Sam 29x2.1.

Napisano

to jakie wejdą zależy od tego jakie się zmieszczą   ;) ważna też jest szerokość obręczy. Na pewno wejdą 28x1,75 np Smart Sam. Jesli chcesz coś szerszego to musisz pierwej wymierzyć tylny trójką i widelec.Co do dętek to podobno da się wąski balon rozdmuchać ale jest ryzyko więc dętki też do wymiany.

Ja do swojego crossa zmieściłem Geax Saguaro 29x2.2 ale np do crossa mojej żony już by nie weszły. U niej zmieściły się Schwalbe Smart Sam 29x2.1.

Właśnie te smart samy oglądam:

http://allegro.pl/opona-schwalbe-smart-sam-28-x-1-75-performance-i3388608099.html

Zastanawiam się czy taka szerokość już wystarczy w teren?

Napisano

W piachy 1,75 to mało, 2.0 i więcej dopiero będą się sprawdzać. Chyba, że tylko będziesz jeździł po szutrach i ubitych drogach. Jeśli wejdą Ci SS 2.1 to bym je brał.

Napisano

pewnie, że wystarczy ale im szerzej tym przyjemniej w terenie ;) Szersza opona będzie się lepiej trzymać na głębszym piachu i mniej myszkować. Smart Samy 2,1 radzą sobie naprawdę nieźle na tego typu nawierzchni, 

Napisano

bo musisz wtedy kupić opony teoretycznie dedykowane do 29er'a czyli 29x2.1 i przed kupnem koniecznie sprawdź czy wejdą. Możesz też kupić taką oponę w sklepie stacjonarnym i dogadać się, że jeśli nie będzie pasować t zwrócisz jakby co - oczywiście niejeżdżoną.

Napisano

Po prostu opony 28" o szerokości ok. 2.1 mają średnicę balona 29" i to tyle w temacie nazwy 29er. Na felgę o wew. szerokości 17mm też taką oponę założysz, tyle, że będzie się trochę gorzej układała niż na feldze o szer. np 21mm.

Napisano

Dokładnie jak kolega wyżej napisał przy 17 mm może być trochę zabawy z takimi balonami ale wejść wejdą. Ja mam 19 mm wg oznaczeń na feldze a efektywnie bliżej 18 mm i zarówno SS jak GS wchodzą

bezproblemowo. Ważniejsze ile będziesz miał miejsca w tylnym trójkącie (bo w widelcu powinny się zmieścić) bo musisz też wziąć pod uwagę miejsce na ewentualne błoto, które będzie się zbierać a także w przypadku scentrowania koła musisz mieć też zapewniony margines aby opona nie obcierała o ramę.

Napisano

Moje obręcze to:

X-18 ALLOY D/B WALL 700CX32HX14G A/V W/O LOGO 

Nie wiem czy dobrze odczytuje, czy x-18 to szerokość wewnętrzna obręczy, czyli 18mm? 

Napisano

To jest obręcz robiona dla Wheelera, musiał byś zmierzyć szer. Dużo nie musisz nad tym myśleć, SS 2.1 na felgę wejdzie, bardziej martwił bym się tylnymi widełkami. Musisz zmierzyć ich szerokość w miejscu, gdzie jest balon opony. Musisz też pamiętać że to 29" i opona wchodzi bliżej rury podsiodłowej. Nie do każdego crossa taka opona wejdzie. Miałem Speca typu cross i tam taka opona nie weszła (mierzyłem Maxxis Crossmark 2.1).

Najlepiej gdybyś podjechał do sklepu rowerowego i przymierzył.

Napisano

Mam Smart Sam'y założone do crossa. U mnie max co weszło to 1,75 (tylne dolne widełki). Opona na szosę bardzo dobra. Małe opory toczenia i nie są głośne - przede wszystkim dlatego, że po dobiciu do 4 atm. jadą wąskim środkiem bieżnika. Co do terenu - na ubitych ścieżkach leśnych - bezproblemowo. Szuter - mocno zwalniają. Piach - nie radzą sobie - za wąskie - nie wiem jak z szerszymi. Błoto - wbrew pozorom da się jechać. Korzenie - ześlizgują się ale jakoś idzie. Kamienie - raczej nie ma problemów. Oczywiście do lasu konieczne jest zejście z ciśnieniem - ja schodzę do ok 2,5 atm. Ogólnie jestem zadowolony - przejechałem na nich ok 3kkm w różnym terenie ( powiedzmy 60% drogi utwardzone, 40% las) i nawet gumy nie złapałem. Zamieniłem tylko przód na łył. Jeżeli tylko dałbym radę to założyłbym 2.1 .

Pozdrawiam 

Napisano

2.1 świetnie się sprawdzają na piachu. A nie mógłbyś zmieścić 2.1 na przód a z tyłu zostawić 1.75? Taka konfiguracja dałaby zauważalną zmianę na "+".

Napisano

Nie próbowałem ale zastanawiałem się. Trochę dziwnie by to wyglądało :) Jak znajdę gdzieś w sklepie to zrobię eksperyment. Ale idąc dalej należałoby wymienić widelec na taki z 29'er. A to już zmieni geometrię usadowienia ;P . 

Napisano

po co wymiana widelca? zostajesz przy tym co masz jeśli się zmiesci a zmieścić się powinno :) Poza tym zmiana widelca na MTB może zrobić kuku ramie, ale tutaj już by trzeba temat podrążyć. Popatrz tutaj jak wygląda crossowy Cube z SS 2.1 na przedzie i 1.75 na zadku. Nie jest źle :)

http://www.forumrowerowe.org/user/151819-tomazz/

Hmm.. na zdjęciu jest na pewno z przodu 2.1 ?

Napisano

Si. Do crossa mojej żony załadowałem na przód i na tył SS 2.1. W widelcu Suntour NEX mieści się ze spokojem :) Do mojego crossa weszły Saguaro 2.2 (przód, tył). Widelec mam NVX i do niego weszłaby jeszcze szersza opona.

tutaj poprawione linki do tych zdjęć:

http://www.forumrowerowe.org/blog/282/entry-508-zmiana-przodu-z-135-na-ss-21/

http://www.forumrowerowe.org/blog/282/entry-477-wymiana-tylnej-opony-z-135-na-smart-sama-29x175/

Napisano

Zaintrygowałeś mnie. Możesz podać szerokość SS przy ciśnieniu  ok 2,5 a 4 bar ? Pytam bo mogę mieć problem nawet z przednim amorem. Mój to SR NCX-D-RL 63 remote Lockout. I powiem szczerze, że niewiele tam jest miejsca. A rower to dokładnie to : http://www.rowerymerida.pl/produkt58/crossway-tfs-800-d-rower-merida.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...