jarosekk Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam wszystkich. Mam problem z moim już paroletnim rowerkiem ( Kross Hexagon V6 bodajże 2008 czy 09'r.) a konkretnie z jego amorkiem. Ważę ok. 95-100kg, ale od dłuższego czasu martwi mnie straszne piszczenie amortyzatora po jego naciśnięciu. Amortyzator nie dość, że wciska się z duzym oporem ( prawdopodbnie przez to, że już trochę jest suchy ) to dodatkowo strasznie piszczy i skrzypi. Niestety suchy może być przez to, że stał cały zeszły rok i obecną zimę nie zabezpieczony zbytnio w blaszaku z powodu mojego wyjazdu za granicę. Byłem przed wyjazdem u lokalnego "speca" od rowerów i powiedział mi, że sam niestety nic z tym nie zrobi. Nasmarował jedynie i coś tam pogrzebał, ale amorek już wysechł. Powiedział, że winowajcą może być sprężyna. Pytanie tylko czy to rzeczywiście może być to ? I czy taką sprężynę można gdzieś jeszcze dostać oraz czy jej wymiana jest skomplikowana ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 XCRy o których zapomniał właściciel mają tendencje do zardzewienia ... jak zardzewiał ... to złom. Jak nie to rozebrać wyczyścić wnętrze i napakować smaru i odżyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosekk Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Fakt, golenie są w niektórych miejscach przyrdzewiałe lecz niedużo . Smarowałem je lecz nic to nie daje zbytnio, a chciałbym trochę pojeździć do czasu zmiany roweru. A nie będę teraz wydawał kilkuset złotych na amortyzator, żeby na np.2 lata kupić nowy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Niby racja ale jak teraz dasz np 400zł na w miarę dobry widelec, to go będziesz miał, a nowe rowery z przyzwoitym widelcem np raidonem w zestawie to ok 3000zł konszują Nowe oczywiscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosekk Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Tylko niezbyt mam te 400 zł do wydania. Chce to zrobić jakimś nieduzym kosztem, żeby jeszcze spokojnie sobie pojeździć na rowerku czy to do sklepu czy na boisko czy tak się przejechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 No to go rozbierz i przeserwisuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.