Skocz do zawartości

[amortyzator] reba dual air czy solo

mancini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzam sie do wymiany amortyzatora w moim rowerze Unibike Flite. Wybór padł na rock shock REBA. I teraz pytanie co wybrać dual air czy solo ( co przemawia za wybraniem solo a duala ).

W sklepie w moim mieście moge kupić duala wersja SL z 2012 ( z tego co szukałem na necie wersje z 2012 to RL ) razem z montażem za 1600 zł, na necie wersja dual air RL z 2012 jest za 1450.

Solo air można dostać za 1350 zł

Zastosowanie to szutry i polne drogi, jak bedzie czas to wypad w karkonosze.

Moja waga to 95 +- 5kg, więc musi troszke wytrzymać

W drugim sklepie w mieście bardzo byłem namawiany na DT SWISS XRM 10 TS, ale tu cena to juz ponad 2000 zł, warto dołożyć ??

• Mod Team

Lejpiej wybrać Rebę i tak z okładem wystarczy do tego co potrzebujesz.

Dual Air - większa możliwość ustawienia charakterystyki pracy amora jednak nie jest łatwo dobrać swoje idealne ustawienie, sporo czasu zajmuje znalezienie ustawienia, jednak to z tego rozwiązania do tej pory słynął Rock Shox

Solo Air - ma dobraną przez producenta charakterystykę pracy, ułatwia to regulację, w zasadzie tylko ustalasz ciśnienie w komorze powietrznej pod swoją wagę i na tym kończą się regulacje sprężyny, spore uproszczenie dla osób którym nie chce się główkować i kombinować.

Tłumiki (blokada i tłumienie powrotu) w obu są dosyć zbliżone, nie wnoszą jakiś większych różnic w pracy.

W drugim sklepie w mieście bardzo byłem namawiany na DT SWISS XRM 10 TS, ale tu cena to juz ponad 2000 zł, warto dołożyć ??

Nie warto, wyprzedawali je w Dt4you za 1300 zł ... są wrażliwe na brud, wymagają częstego serwisu.

Edytowane przez Rulez

A może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć czym różni sie wersja RL i SL w rebach i jak to przedstawia sie to rocznikowo. Szukałem w sieci i nie znalazłem żadnej Reby SL z rocznika 2012 zawsze były RL. Pytam sie bo najchetniej kupiłbym w sklepie stacjonarnym z montażem.

Nie dam głowy pod topór ale nie było Reby SL z 2012 a nawet z rocznika 2011. Zresztą jakie to ma znaczenie?? Jak jest nowa to może i być z 2010. Im starsza tym lepsza i przy tym będę obstawał. To samo tyczy się ilości komór do pompowania.

Poza tym wersja RL to to samo co SL. Chodzi po prostu o mniejszą wagę na korzyść RL bo ma golenie od Sida.

• Mod Team

Oczywiście ze wystarczy, solo air działa tak ze do obu komór nabija się tyle samo gazu czyli po prostemu pompujesz tyle ile ci pasuje i jedziesz. W dualu można negatywną zostawić pusta czyniąc widelec tępym jak sowiecki młotek albo nabić nawet za dużo co pogorszy charakterystykę i spowoduje zapadnięcie sie widelca.

Konstrukcja jest na pewno prostsza dla wielu ludzi ale tez grono takiej konstrukcji nie poprze i kupi coś innego.

• Mod Team

(...) Im starsza tym lepsza i przy tym będę obstawał (...)

Rozwiń tę myśl, jestem ciekaw twoich spostrzeżeń w temacie. 

Ostatnio zmienilem sida z r.09 na r.12 i uważam że jest całkiem spory postęp na plus w jakości pracy.

Kwestia dotyczyła tłumika, który lepiej się spisywał w wersjach starszych. Kilku znajomych miało z nim problemy stąd też to zdanie. Natomiast generalnie chodziło mi o wybór duala zamiast solo air. Zresztą to moje spostrzeżenie może mieć tyle z prawdą wspólnego co inne o lepszejszej wersji z jedną komorą. Nie ma sobie co brać do serca.