Skocz do zawartości

[Drętwienie] Zdrętwiałe palce

zerostresu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Okolo poltora tygodnia temu przejechalem na rowerze ok 80km. Od tego czasu mam zdretwiale 3 palce - kciuk, wskazujacy oraz srodkowy. Z poczatku palce byly odretwiale dosyc mocno, potem ustapilo niemal calkowicie (musialem sie 'skupic' aby wyczuc odretwienie), jednak wciaz czulem to na palcu srodkowym, co jest irytujace. Dzis wyskoczylem na przejazdzke 8km i znowu mam to uczucie na wszystkich 3 palcach. 
Gdy zaczynalem jezdzic w tym sezonie z poczatku pobolewaly mnie nadgarstki, gdy to ustepilo zaczal sie powyzszy problem - jednak na poczatku odretwienie przechodzilo po jakims czasie, potem czas ten sie wydluzal.
Odzywialem sie przez ten okres i dobrze i zle - pedlnowartosciowe posilki,
Raczej nie jest to problem z doplywem krwi do palcow, a cos z nerwami. Zanim wybiore sie do lekarza i zabiore mu czas, chcialbym poradzic sie na forum. Moj ojciec pediatra wciaz powtarza, ze mi przejdzie, lecz 1.5tyg to moim zdaniem zbyt dlugi czas.
Mam nadzieje, ze nie pisalem zbyt chaotycznie. Prosze o pomoc jak moglbym zapobiec temu problemowi, badz o podanie przyczyny.
Pozdrawiam

Miałem swego czasu podobne dolegliwości. Na ten ból może składać się wiele czynników.

• może to być kwestia złej pozycji więc musiałbyś zmienić ustawienia kierownicy i / lub siodełka
  • może to być kwestia złego ułożenia rąk na kierownicy. tu polecam zastosować inne, przeważnie grubsze chwyty ale także zastosować rogi lub zmienić ich położenie na prawie poziome.
  • możesz zamontować lemondkę i w ten sposób całkowicie odciążyć nadgarstki

1 albo 2 lata temu pod koniec sezonu miałem podobnie z ostatnimi palcami dłoni (ale nie pamiętam już czy jednej czy obydwu dłoni). Palce serdeczny i mały drętwiały mi krótko po rozpoczęciu jazdy i trwało trochę czasu zanim wracały do czucia. Problem stwarzały zakończenia nerwowe, wyleczyło się samo podczas przerwy zimowej.

masz objawy podobne jak w zespole ciesni nadgarstka - zdrętwiały te same trzy palce. Nie obciążasz zbytnio rak? Jak coś sie tymczasowo uszkodziło, to w 1.5 tyg nie przejdzie, jak trwale, to tylko operacja. Idź do dobrego neurologa, nie rodzinnego

A ja chwalę sobie 

outdoor-cycling-bicycle-handlebar-bar-en

za cenę 9$ (za komplet) bez konkurencji.

Jakość bez zarzutu. Trzymają pewnie ustawioną pozycje. Jak na razie nic się z gumą nie dzieje (1 sezon).

http://www.aliexpress.com/item/New-Black-Pair-Rubber-Bike-Bicycle-Cycling-Lock-On-Handlebar-Grips-Bar-Ends-12916/989143864.html

• 3 tygodnie później...

Witam, pozwolę sobie tu napisać odnośnie mojego problemu, otóż zakupiłem ostatnio rowerek Kross Level B6 i zauważyłem że podczas jazdy zaczynają boleć mnie nadgarstki, przy moim poprzednim rowerze Giant, nie miałem takiego problemu, tam kierownica była gięta a w B6 jest płaska i szersza, czy może wymiana mostka na krótszy by coś pomogła albo zmiana kierownicy, prosił bym o jakąś rade, mój wzrost to 183 waga 81kg.

Witam, pozwolę sobie tu napisać odnośnie mojego problemu, otóż zakupiłem ostatnio rowerek Kross Level B6 i zauważyłem że podczas jazdy zaczynają boleć mnie nadgarstki, przy moim poprzednim rowerze Giant, nie miałem takiego problemu, tam kierownica była gięta a w B6 jest płaska i szersza, czy może wymiana mostka na krótszy by coś pomogła albo zmiana kierownicy, prosił bym o jakąś rade, mój wzrost to 183 waga 81kg.

mialem podobny problem. bolace nadgarstki i dretwienie palca serdecznego i malego. zmienilem chwyty na Ergon GP3 przesunalem troche siodelko do przodu i bol oraz dretwienie prawie calkowicie ustaly.

Poza wymienionymi wcześniej rzeczami, możliwe też że za mocno ściskasz kierownicę też, lub zbytnio dociążasz rękami rower, zamiast nogami.

Może to też być kwestia Twojego wytrenowania (lub jego braku), ćwicz nadgarstki na siłowni, ściskaj takie kulki palcami, rozgrzewaj się przed jazdą.

Ja sobie poradziłem bez specjalnych chwytów, używam jeszcze opinaczy by oduczyć się złych nawyków.

Tak jak pisałem w innym temacie.

Odciążamy delikatnie nadgarstki pozycją na rowerze, kierownica lekko ku górze, poprawnie ustawiamy klamki i manetki tak by lini z przedramion była zachowana.

Nie dociskamy kiery jak nie trzeba, nie zaciskamy paluchów na gripach i wszystko będzie OK.

Trzeba być rozluźnionym jak najczęściej to możliwe.

Często ludzie się spinają na zjazdach lub piaskach, to błąd. Na piaskach grzęźniesz a na zjazdach możesz sobie tylko krzywdę zrobić.

W przypadku zjazdu sam musisz być najlepszą częścią amortuzującą w Twoim rowerze a nie amortyzator, amortyzator pomaga trzymać przyczepność.

Na piasku trzeba się rozluźnić na maxa i tylko delikatnie kontrować lub wcale o ile to możliwe, zrobisz spinkę to ugrzęźniesz albo gleba.

Luz luz luz, nie kupujcie polepszaczy za milion złoty dopóki nie będziecie pewni, że wasza pozycja i styl jazdy jest odpowiedni.

a ja znowu mam problem od miesiąca może półtorej.

A rower od kilku lat ten sam ( author solution sx). I nagle zaczał mi drętwieć palec serdeczny. Po przejechaniu ok 800 km w tym sezonie więc kwestia przyzwyczajenia chyba odpada. Jedyne co sie zmieniło to gacie z pampersem ale to raczej podnosi mnie o mm więc chyba nie ma wpływu ?

tak podbije pod temat. Od 2 miesięcy mam lekko zdrętwiałe palce mały i serdeczny lewej dłoni. Czuję to 24/7, jednak nie jest specjalnie uciążliwe. Mam nadzieję, że nie jest to od roweru. Internet poinformował, że może to być jakieś zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym lub coś w łokciu. Przeżył to ktoś?

• 2 tygodnie później...

Mnie drętwieją te same dwa palce w nocy jak śpię z ręką zgiętą w łokciu. Dotyczy to obu rąk i dzieje się głównie po jeździe na rowerze. Ale wystarczy że pojdę na basen i popływam Crowlem na plecach i problemu nie ma. Znakiem tego wina kręgosłupa który po basenie mięśnie trzymają na swoim miejscu... ;)

• 4 tygodnie później...

tak podbije pod temat. Od 2 miesięcy mam lekko zdrętwiałe palce mały i serdeczny lewej dłoni. Czuję to 24/7, jednak nie jest specjalnie uciążliwe. Mam nadzieję, że nie jest to od roweru. Internet poinformował, że może to być jakieś zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym lub coś w łokciu. Przeżył to ktoś?

Ja mam zwyrodnienie kr. szyjnego. Mam również drętwienie dłoni przy rowerze, raz większe, innym razem mniejsze. Zrobiłem wielokrotne regulacje siodełka, co chyba pomogło, ale nie wyeliminowało problemu.

Zamierzam kupić lepsze rękawiczki, regularnie też ćwiczę na siłowni, zwracam uwagę na poprawę mięśni grzbietu, podobno odgrywają tu sporą rolę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...