zerostresu Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 WitamOkolo poltora tygodnia temu przejechalem na rowerze ok 80km. Od tego czasu mam zdretwiale 3 palce - kciuk, wskazujacy oraz srodkowy. Z poczatku palce byly odretwiale dosyc mocno, potem ustapilo niemal calkowicie (musialem sie 'skupic' aby wyczuc odretwienie), jednak wciaz czulem to na palcu srodkowym, co jest irytujace. Dzis wyskoczylem na przejazdzke 8km i znowu mam to uczucie na wszystkich 3 palcach. Gdy zaczynalem jezdzic w tym sezonie z poczatku pobolewaly mnie nadgarstki, gdy to ustepilo zaczal sie powyzszy problem - jednak na poczatku odretwienie przechodzilo po jakims czasie, potem czas ten sie wydluzal.Odzywialem sie przez ten okres i dobrze i zle - pedlnowartosciowe posilki,Raczej nie jest to problem z doplywem krwi do palcow, a cos z nerwami. Zanim wybiore sie do lekarza i zabiore mu czas, chcialbym poradzic sie na forum. Moj ojciec pediatra wciaz powtarza, ze mi przejdzie, lecz 1.5tyg to moim zdaniem zbyt dlugi czas.Mam nadzieje, ze nie pisalem zbyt chaotycznie. Prosze o pomoc jak moglbym zapobiec temu problemowi, badz o podanie przyczyny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Jaką masz pozycję na rowerze? Nie masz zbyt obciążonych rąk? Jakie chwyty masz w rowerze? Używasz rękawiczek z żelem/gąbką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Miałem swego czasu podobne dolegliwości. Na ten ból może składać się wiele czynników. może to być kwestia złej pozycji więc musiałbyś zmienić ustawienia kierownicy i / lub siodełka może to być kwestia złego ułożenia rąk na kierownicy. tu polecam zastosować inne, przeważnie grubsze chwyty ale także zastosować rogi lub zmienić ich położenie na prawie poziome. możesz zamontować lemondkę i w ten sposób całkowicie odciążyć nadgarstki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 1 albo 2 lata temu pod koniec sezonu miałem podobnie z ostatnimi palcami dłoni (ale nie pamiętam już czy jednej czy obydwu dłoni). Palce serdeczny i mały drętwiały mi krótko po rozpoczęciu jazdy i trwało trochę czasu zanim wracały do czucia. Problem stwarzały zakończenia nerwowe, wyleczyło się samo podczas przerwy zimowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 masz objawy podobne jak w zespole ciesni nadgarstka - zdrętwiały te same trzy palce. Nie obciążasz zbytnio rak? Jak coś sie tymczasowo uszkodziło, to w 1.5 tyg nie przejdzie, jak trwale, to tylko operacja. Idź do dobrego neurologa, nie rodzinnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 U mnie częściowo pomogło założenie kierownicy która jest wyżej o jakiś 1cm. Całkowicie znikł ból nadgarstków a cierpnięcie lekkie pojawia się po dłuższej jeździe z rękami w jednej pozycji na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 U mnie pomogło zmiana nachylenia kierownicy + nowe chwyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wyglada jak cieśnia nadgarstka, sam cierpie na to od jakiegoś czasu :/ Czy objawy nie nasilają się w nocy ? Chwyty które proponuje hassanbey podobno są dobre przy takich dolegliwościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaroslaw Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Cześć, mam tak samo od ok miesiąca i teraz ustało w lewej ręce ale nadal jest w prawej, mam oryginalne chwyty od Krossa levelk a2 z 2013 i chyba zamienię na coś takiego http://www.rowerowysklep.pl/czesci-chwyty-chwyty-specialized-bg-comfort-lock-09-slate-o_l_187_6154.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ale cena kosmiczna tych chwytów. http://allegro.pl/chwyty-kierownicy-velo-vlg-709a-130mm-i3389166214.html Ja mam takie i sobie chwalę. Mają już rok, nie pękają, nie kruszą się, ładnie się myją wodą z mydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macsch69 Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 A ja chwalę sobie za cenę 9$ (za komplet) bez konkurencji. Jakość bez zarzutu. Trzymają pewnie ustawioną pozycje. Jak na razie nic się z gumą nie dzieje (1 sezon). http://www.aliexpress.com/item/New-Black-Pair-Rubber-Bike-Bicycle-Cycling-Lock-On-Handlebar-Grips-Bar-Ends-12916/989143864.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam, pozwolę sobie tu napisać odnośnie mojego problemu, otóż zakupiłem ostatnio rowerek Kross Level B6 i zauważyłem że podczas jazdy zaczynają boleć mnie nadgarstki, przy moim poprzednim rowerze Giant, nie miałem takiego problemu, tam kierownica była gięta a w B6 jest płaska i szersza, czy może wymiana mostka na krótszy by coś pomogła albo zmiana kierownicy, prosił bym o jakąś rade, mój wzrost to 183 waga 81kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Na razie rozgrzewać nadgarstki przed i jeździć, może po prostu przyzwyczajenie materiału do giętej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomcio Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam, pozwolę sobie tu napisać odnośnie mojego problemu, otóż zakupiłem ostatnio rowerek Kross Level B6 i zauważyłem że podczas jazdy zaczynają boleć mnie nadgarstki, przy moim poprzednim rowerze Giant, nie miałem takiego problemu, tam kierownica była gięta a w B6 jest płaska i szersza, czy może wymiana mostka na krótszy by coś pomogła albo zmiana kierownicy, prosił bym o jakąś rade, mój wzrost to 183 waga 81kg. mialem podobny problem. bolace nadgarstki i dretwienie palca serdecznego i malego. zmienilem chwyty na Ergon GP3 przesunalem troche siodelko do przodu i bol oraz dretwienie prawie calkowicie ustaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Poza wymienionymi wcześniej rzeczami, możliwe też że za mocno ściskasz kierownicę też, lub zbytnio dociążasz rękami rower, zamiast nogami. Może to też być kwestia Twojego wytrenowania (lub jego braku), ćwicz nadgarstki na siłowni, ściskaj takie kulki palcami, rozgrzewaj się przed jazdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Spróbuję zmienić pozycję na rowerze oraz poszukam jakichś chwytów bo wydaje mi się że te oryginalne krossa mogą robić złą robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ja sobie poradziłem bez specjalnych chwytów, używam jeszcze opinaczy by oduczyć się złych nawyków. Tak jak pisałem w innym temacie. Odciążamy delikatnie nadgarstki pozycją na rowerze, kierownica lekko ku górze, poprawnie ustawiamy klamki i manetki tak by lini z przedramion była zachowana. Nie dociskamy kiery jak nie trzeba, nie zaciskamy paluchów na gripach i wszystko będzie OK. Trzeba być rozluźnionym jak najczęściej to możliwe. Często ludzie się spinają na zjazdach lub piaskach, to błąd. Na piaskach grzęźniesz a na zjazdach możesz sobie tylko krzywdę zrobić. W przypadku zjazdu sam musisz być najlepszą częścią amortuzującą w Twoim rowerze a nie amortyzator, amortyzator pomaga trzymać przyczepność. Na piasku trzeba się rozluźnić na maxa i tylko delikatnie kontrować lub wcale o ile to możliwe, zrobisz spinkę to ugrzęźniesz albo gleba. Luz luz luz, nie kupujcie polepszaczy za milion złoty dopóki nie będziecie pewni, że wasza pozycja i styl jazdy jest odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 mi bardzo drętwiały jak jeździłem na sztywnych widłach, do tego stopnia że nie szło puścić kiery. A odkąd mam amor ( byle XCR) problem znikł całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No tak, ale niektórzy jeżdżą sztywno pomimo, że mają amortyzatory. Najlepszym amortyzatorem jesteś Ty! Jak się zepniesz to każda dziura odbije Ci się bólem w rękach, plecach czy nawet kolanach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 a ja znowu mam problem od miesiąca może półtorej. A rower od kilku lat ten sam ( author solution sx). I nagle zaczał mi drętwieć palec serdeczny. Po przejechaniu ok 800 km w tym sezonie więc kwestia przyzwyczajenia chyba odpada. Jedyne co sie zmieniło to gacie z pampersem ale to raczej podnosi mnie o mm więc chyba nie ma wpływu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 W niedzielę zrobiłem prawie 70 km po różnym terenie, i o dziwo nadgarstki nic mnie nie bolały, nic nie zmieniałem i przeszło, widocznie trzeba czasu żeby się przyzwyczaić do nowej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 tak podbije pod temat. Od 2 miesięcy mam lekko zdrętwiałe palce mały i serdeczny lewej dłoni. Czuję to 24/7, jednak nie jest specjalnie uciążliwe. Mam nadzieję, że nie jest to od roweru. Internet poinformował, że może to być jakieś zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym lub coś w łokciu. Przeżył to ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Mnie drętwieją te same dwa palce w nocy jak śpię z ręką zgiętą w łokciu. Dotyczy to obu rąk i dzieje się głównie po jeździe na rowerze. Ale wystarczy że pojdę na basen i popływam Crowlem na plecach i problemu nie ma. Znakiem tego wina kręgosłupa który po basenie mięśnie trzymają na swoim miejscu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andello Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 tak podbije pod temat. Od 2 miesięcy mam lekko zdrętwiałe palce mały i serdeczny lewej dłoni. Czuję to 24/7, jednak nie jest specjalnie uciążliwe. Mam nadzieję, że nie jest to od roweru. Internet poinformował, że może to być jakieś zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym lub coś w łokciu. Przeżył to ktoś? Ja mam zwyrodnienie kr. szyjnego. Mam również drętwienie dłoni przy rowerze, raz większe, innym razem mniejsze. Zrobiłem wielokrotne regulacje siodełka, co chyba pomogło, ale nie wyeliminowało problemu. Zamierzam kupić lepsze rękawiczki, regularnie też ćwiczę na siłowni, zwracam uwagę na poprawę mięśni grzbietu, podobno odgrywają tu sporą rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 W zwyrodnieniu niestety poprzez rękawiczki za bardzo sobie nie pomożesz. Najwyżej ustrzeżesz się od ucisku na nerw łokciowy na dłoni, co de facto jest najczęstszą przyczyną drętwienia, lecz nie wyeliminuje to przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.