Skocz do zawartości

[Rama] Spawanie Ramy

CorradoVr6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wszystkim użytkownikom!

Mam o to taki problem, że dziś pod czas treningu pękła mi rama na spawie, gdzie niestety miałem już tam poważne pęknięcie, Tata zawiózł do spawacza ramę i niby wszystko było okey. Wsiadam sobie dziś na rowerek i w pewnym momencie zaczęło mi coś strasznie strzelać, ale pomyślałem, że to suport więc dojeżdżając do domu, zatrzymałem się aby luknąć na spokojnie co się okazuje, że niestety rama pękła :(

o to moje pytanie czy da się tą rame uratować aby jeszcze trochę pojeździć, ponieważ wyjeżdżam teraz na zgrupowanie i niestety nie mam tylko pieniędzy aby zakupić nową ramę.

Napisano

A masz pieniądze na nowe zęby?

Tak właśnie kończy się spawanie u pana Waldka. Nasmarkał tam jakby spawarkę miał pierwszy raz w ręku. Przegrzał ramę a później nie odpuścił i taki jest efekt.

• Mod Team
Napisano

Chłopaku, Ty przede wszystkim nie jeździj na tak pękniętej ramie, bo będziesz zbierał ząbki do torebki. ;)
No i gdzieś Ty spawał tą ramę? Ten który to robił, delikatnie mówiąc nie za bardzo się do tego przyłożył.
Ja bym się nie zastanawiał, czy to się uda odratować, tylko od razu kupił nową ramę.

Napisano

A masz pieniądze na nowe zęby?

Tak właśnie kończy się spawanie u pana Waldka. Nasmarkał tam jakby spawarkę miał pierwszy raz w ręku. Przegrzał ramę a później nie odpuścił i taki jest efekt.

No Powiem Ci tak, wiem o Tym, że to jest bardzo źle zespawane, Tylko rozmawiając o Tym z moim Tatą, który powiedział że się nie znam to oni wiedzą jak to mają zrobić. Pomijając ten fakt, czy da się jeszcze to uratować ? 

Wiesz nie mam aktualnie takiej kwoty aby kupić nową całą ramę, za sam widelec, gdzie wcześniej połamałem ramę musiałem sprowadzać za granicy, gdzie mnie to kosztowało 600zł, (Carbon) Tak więc chciałbym jeszcze pojeździć chociaż do Września, gdzie później pomyślę nad kupnem nowej ramy.

• Mod Team
Napisano

Tylko rozmawiając o Tym z moim Tatą, który powiedział że się nie znam

Pozdrowienia dla Taty. Powiedz mu żeby sam pojeździł na tej ramie, bo on się przecież lepiej zna, tylko wcześniej odłożył pieniążki na protetyka.

A Ty wybij sobie z głowy jeżdżenie na tak pospawanej i pękniętej ramie - to już piszę całkiem serio. Widelec przełożysz do nowego roweru.

Napisano

Pozdrowienia dla Taty. Powiedz mu żeby sam pojeździł na tej ramie, bo on się przecież lepiej zna, tylko wcześniej odłożył pieniążki na protetyka.

A Ty wybij sobie z głowy jeżdżenie na tak pospawanej i pękniętej ramie - to już piszę całkiem serio. Widelec przełożysz do nowego roweru.

Nie chodzi mi tu o teraz jazdę, Czy da się jeszcze ją w ogóle pospawać, żeby trzymało to się jeszcze jakoś.

• Mod Team
Napisano

Czy da się jeszcze ją w ogóle pospawać, żeby trzymało to się jeszcze jakoś.

Ta rura jest przegrzana - to dla Ciebie znaczy tyle, że aluminium w tym miejscu stało się kruche. Dlatego rama pękła ponownie. Kup nową, bo jeżdżenie na tym, to naprawdę proszenie się o duże kuku.

Napisano

Ta rura jest przegrzana - to dla Ciebie znaczy tyle, że aluminium w tym miejscu stało się kruche. Dlatego rama pękła ponownie. Kup nową, bo jeżdżenie na tym, to naprawdę proszenie się o duże kuku.

A nie orientujesz się ile może w tej chwili rama kosztować, tak aby pasowała do mojego osprzętu? Szukałem dziś ramy do Gianta na Allegro, no ale nic Ciekawego to tam nie było.

• Mod Team
Napisano

A niby skąd mam wiedzieć ile kosztuje rama? :laugh:  Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i czy koniecznie musi być Giant? Nie wiem dokładnie co tam masz, ale osprzęt generalnie jest dość uniwersalny i będzie pasował do ram wielu producentów.
Przeszukaj nie tylko allegro, ale jeszcze tablicę, ebay i cotambądź pod kątem ram szosowych i przejdź się po sklepach rowerowych. Na pewno znajdziesz coś taniego w swoim rozmiarze. Tylko nie kupujjuż pękniętej ramy! ;)

Napisano

A niby skąd mam wiedzieć ile kosztuje rama? :laugh:  Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i czy koniecznie musi być Giant? Nie wiem dokładnie co tam masz, ale osprzęt generalnie jest dość uniwersalny i będzie pasował do ram wielu producentów.

Przeszukaj nie tylko allegro, ale jeszcze tablicę, ebay i cotambądź pod kątem ram szosowych i przejdź się po sklepach rowerowych. Na pewno znajdziesz coś taniego w swoim rozmiarze. Tylko nie kupujjuż pękniętej ramy! ;)

Ja jej nie kupiłem tej ramy :D Tylko ja ją sam połamałem na olimpiadzie. Giant, troszkę szkoda mi jest zostawianie tego widelca, gdyż z wielkim trudem szukałem go aby dopasować do tego roweru, więc myślę ze nastawie się na Giatna.! Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...