Anubis93 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Prosze o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem http://allegro.pl/nowy-cube-attention-sl-29-blk-gry-blu-2015-17-i5054919091.html roweru na raty. Jaką długość ramy muszę wziąc aby była dobra. Mam ok. 175 cm Jaką rame potrzebuję 17' czy 19' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jaką długość ramy muszę wziąc aby była dobra. Mam ok. 175 cm Jaką rame potrzebuję 17' czy 19' ? Jak masz długa nogę, to pewnie 19". Zmierz nogę i wtedy zobaczymy, tu masz podana geometrię http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/attention/cube-attention-sl-29-blackngreynblue-2015/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis93 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Wyszło 80 ?Chyba dobrze mierzyłem A Jeszcze jedno teraz patrze i w podobnej cenie widzę http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-29-5-0-xt-rock-shox-wyprzedaz-i5189331859.html . Który lepszy ma osprzęt? Malowanie Cube ma lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Shimano Deore BR M615 Hamulce tarczowe kpl. przód tył okładziny żywiczne 2014 czarne - Internetowy Sklep Rowerowy, rowery sklep - RowerTour z Bydgoszczy 400 zł za kpl. to niewiele jak dla mnie, jeżeli te hamulce są dobre. To wysoka półka te hamulce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Wyszło 80 ?Chyba dobrze mierzyłem Optymalna byłaby 18", do 19" radziłbym się przymierzyć. Możesz to w najbliższym sklepie na rowerze z kołami 29" w rozmiarze 19". Który lepszy ma osprzęt? Zdecydowanie Romet To wysoka półka te hamulce?? Średnia, są dobre i powinny Ci w zupełności wystarczyć chyba że planujesz ostre zjazdy w górach wtedy proponuje SLX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis93 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Dzięki. A jeszcze ten romet na kołąch 27,5 http://allegro.pl/romet-rambler-650b-4-deore-xt-epicon-air-wyprzedaz-i5161587586.html ,który z nich lepszy ? edit. i czy rama 17 starczy ? Edytowane 22 Marca 2015 przez Anubis93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Średnia, są dobre i powinny Ci w zupełności wystarczyć chyba że planujesz ostre zjazdy w górach wtedy proponuje SLX. Jeżdżę głównie po mieście a po nierównym terenie okazyjnie więc chyba dadzą radę. Poprosiłbym jeszcze o radę odnośnie ramy bo myślałem że 21 będzie dla mnie dobra ale okazuje się że jest albo 20 albo 22. I jak jest z tą kierownicą można ją regulować czy nie? Chodzi o rower w/w romet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 który z nich lepszy ? Na kołach 29' ma troszkę lepszy osprzet. czy rama 17 starczy ? na pewno ale może 19" by była dobra zawsze to dłuższa górna rura, bedziesz lepiej wyciągnięty. ale okazuje się że jest albo 20 albo 22. 22" I jak jest z tą kierownicą można ją regulować czy nie? Tam mostek jest na minus czyli idzie w dół można go jedynie odwrócić aby poszedł na plus czyli do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A w krosie b4 2014 jak sprawa wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A w krosie b4 2014 jak sprawa wygląda Jeżeli chodzi Ci o mostek to to samo, ale w nim już idzie na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Aha czyli w obu przypadkach mogę regulować i w górę i w dół kwestia tylko obrócenia mostka ??? Jaki zakres jest tej regulacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Tyle ile stopni ma mostek wzniosu/opadu. Jeśli mostek jest "wygięty" powiedzmy 7 stopni to obracając go zmienisz kąt o 14 stopni, co da jakieś mniej więcej 2 cm różnicy wysokości kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 w obu przypadkach mogę regulować i w górę i w dół kwestia tylko obrócenia mostka ??? Tak aki zakres jest tej regulacji?? to zależy od tego z jakim kątem jest dany mostek. Im z większym kątem tym masz większą możliwość podniesienia kierownicy. Można też mostek wymienić np. na taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Tylko że im wyżej tym bliżej mnie kierownica i na odwrót nie ? Jak to zniwelować? wolałbym osobną regulację pochylenia i osobną wysokości. Są takie mostki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 wolałbym osobną regulację pochylenia i osobną wysokości. Są takie mostki?? Nie spotkałem się. Najlepszy sposób abyś nie musiał "bawić sie" z tymi mostkami to odpowiednio dobrać rozmiar ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Myślisz że to załatwi sprawę? Czyli rama 22 lub 21 w zależności od marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Czyli rama 22 lub 21 w zależności od marki? Z długością nogi 92 cm bardziej 22" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ale w krosie nie ma 22 tylko 23 po 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 To sie przymierz do rozmiaru 23", jeśli nie będzie pasować to do 21", jeśli też nie będzie pasować to szukaj innego roweru. Według Krossa na Twój wzrost dobra powinna być 21" http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A powiedz mi jeszcze na czym polega ta regulacja amortyzatora powietrznego w romecie o której wspomniałeś wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A powiedz mi jeszcze na czym polega ta regulacja amortyzatora powietrznego w romecie Jesli powietrzny to musisz napompować odpowiednią ilość powietrza pod swoją wagę do komory w amortyzatorze. Do tego potrzebna jest specjalna pompka np. taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meitner99 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Kupując w sklepie stacjonarnym, często sprzedawca ustawi amortyzator pod Twoją wagę, tak było w przypadku mojego Rometa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A jak ze szczelnością tego cuda. Nie uważanie że lepszym wyborem będzie zwykły amorek taki jak w krosie b4 2014? Słyszałem że są problemy z tym amortyzatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A jak ze szczelnością tego cuda. W swoim crossie mam powietrznego NRX-a, w mtb mam Rebę i nie mam żadnego problemu ze szczelnością. Oczywiście może się trafić nieszczelny egzemplarz ale od tego jest gwarancja. Nieszczelność dotyczy nie tylko powietrznych amortyzatorów ale i olejowych też. Na szczęście takie przypadki to rzadkość i najczęściej spotykana przy nie właściwym serwisie amortyzatora. Nie uważanie że lepszym wyborem będzie zwykły amorek Odkąd jeżdżę na powietrznych nie marzy mi się powrót do olejowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdrive Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ale podobno te powietrzne są mało czułe na niewielkie nierówności a to dla mnie minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi