Lukasz94N Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki za opinie, stałem się szczęśliwym posiadaczem Meridy Jak dla mnie w porównaniu do b'twina 5.2 jest niesamowicie. Jest bardzo komfortowo, pomimo dosyć wysokiej masy jeździ się na nim szybko, na przyśpieszenie nie ma co narzekać choć mam wrażenie, że czuć jej ciężar. Jedynym mankamentem tego roweru to wg. mnie amortyzator, gdyż po 2 minutach na wszechobecnym w tej porze roku zimnie zmienia się w sztywnego kloca. Opony Maxxis Crossmark w porównaniu do poprzednich Kenda Kobra niesamowite, wreszcie można pojeździć w terenie, a na asfalcie także można bez problemu przygazować Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Opony Maxxis Crossmark w porównaniu do poprzednich Kenda Kobra niesamowite Ja miałem trochę inne porównanie, bo wcześniej jeździłem na Schwalbe Big Betty - te to dopiero wymiatają w terenie Tylko nie ma ich na 29''. Chociaż faktycznie te Crossmak'i nie są takie złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Taka sytuacja: Wzrost 172cm, noga ok 74cm, waga 106kg. Szukam na wyprzedaży 29era do rekreacyjnej jazdy po lesie (ścieżki, pagórki i piaski w Puszczy Bydgoskiej i czasami asfalt). Sporadycznie jeżdżę w lokalnych Rowerowych Rajdach Na Orientację. Budżet ok 2000zł z tendencją do poniżej. Proszę o nie sugerowanie 26era, bo trochę "zachorowałem". W grę wchodzi również 27,5". Krosa nie chcę. Nie udało mi się jak na razie przejechać 29erem więcej niż 50 metrów. Przymierzałem się do Unibike rama 17cali - DMC 130kg. Bo mam go "pod nosem". Rama 17 cali jest ciut za duża. Jak stoję, to "cohones" dotykają ramy. Szukałem w tych pieniądzach ramy mniejszej ale nie znalazłem czegoś co byłoby warte uwagi. Przymierzałem się również do Northeca Cayon 17". Tutaj przekrok ok 0,5-1cm lepiej. W kręgu zainteresowań był również Scott Scale 970 za 2500 zł, ale on złamalby się przy mojej wadze Pytanie teraz takie: Chciałbym mieć tarczowe hydrauliki, żeby mniej roboty mieć przy upgradzie. Waga poniżej 15kg (mój obecny 26er ma 17,5kg). Ostatnio pierwsze modele Jolene z 2013r z ramą 16 cali są do kupienia za ok 1900zł. Nigdzie nie mogę znaleźć info o przekroku i DMC od Rometa. Czy da radę pode mną? Warto go kupić przez internet (podobno mogę zwrócić w ciągu 10 dni). A więc tak. Rower ciągle nie kupiony a tu kolejne promocje. Przeznaczyłem na ten cel 2500zł. Do wyboru obecnie Scott Scale 970 w rozmiarze "S" (długość ogona 440 mm) za 2500 zł lub Northec Cayon SLX 2012 17" (ogon 450 mm) za 2100 + zakup SUNTOUR RAIDON 29er AIR LOCKOUT za 600 zł. Lub wspomniany wcześniej Romet Jolene 29er 16" (ogon 460 mm) za 1900zł + Raidon. Które rozwiązanie wg. was lepsze. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Piterro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Romet i kup Raidona 2014 za 670 zł. Dlaczego nie Kross? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Dlaczego nie Kross? Obawiam się, że załamie się pode mną ... (psychicznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Od tego masz gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 którą kross realizuje jak mu się podoba.... Jedną z ostatnich gwarancji na której bym polegał to gwarancja firm kross. Jedyne co są w stanie zagwarantować to miłą obslugę przed sprzedażą, a zapewne to i nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A więc tak. Rower ciągle nie kupiony a tu kolejne promocje. Przeznaczyłem na ten cel 2500zł. Do wyboru obecnie Scott Scale 970 w rozmiarze "S" (długość ogona 440 mm) za 2500 zł lub Northec Cayon SLX 2012 17" (ogon 450 mm) za 2100 + zakup SUNTOUR RAIDON 29er AIR LOCKOUT za 600 zł. Lub wspomniany wcześniej Romet Jolene 29er 16" (ogon 460 mm) za 1900zł + Raidon. Które rozwiązanie wg. was lepsze. A biorąc pod uwagę długość ogonów, a co powinno iść za tym zwrotność przy krótkiej ramie... który będzie bardziej zwrotny? Ne jeżdżę po "agrafkach" ale za długi ogon powoduje podobno uczucie ociężałości roweru (jeździłem po sklepie RR Big 5.3 - on ma chyba ponad 470mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrushkin Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Najzwrotniejszy będzie oczywiście Scott za sprawą najkrótszego ogona (440). On też ma najbardziej sportową geometrię z pośród tych modeli, które podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 A więc tak. Rower ciągle nie kupiony a tu kolejne promocje. Przeznaczyłem na ten cel 2500zł. Do wyboru obecnie Scott Scale 970 w rozmiarze "S" (długość ogona 440 mm) za 2500 zł lub Northec Cayon SLX 2012 17" (ogon 450 mm) za 2100 + zakup SUNTOUR RAIDON 29er AIR LOCKOUT za 600 zł. Lub wspomniany wcześniej Romet Jolene 29er 16" (ogon 460 mm) za 1900zł + Raidon. Które rozwiązanie wg. was lepsze. Co byłoby bardziej warto: tego Scotta Scale 970 w najprawdopodobniej ramie 17" na styk, czy: CUBE Cube Attention 29 15" z wyprzedaży na bike-discount.de za jakieś 620euro RADON ZR Team 29 7.0 Black Edition 16" również z bike-discount.de za jakieś 730euro (tutaj jest XC32 29 SA -to jest powietrzny amor? tu nie musiałbym kupować Raidona chyba) Przypomnę pod 108kg i 172cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Znalazłem jeszcze Jamis Dragon Sport 29'' w ramie 15" w moim budżecie.....Rama Cro-Mo.... jak mój pierwszy rower Giant GSR400. Sentyment? Czy ktoś wie jakie jest DMC Dragona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ... Stalowy Smok kupiony..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna111 Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam kolejnego użytkownika Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Czekam aż przyjdzie... Przesyłka do mnie juz wysłana. Jutro lub w poniedziałek będę go miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Niektórzy na tym forum mieli problemy z Jamisem ... w dodatku importer wycofał się z tej marki ... Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablocjusz Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam!Przymierzam się do roweru MTB już od jakiegoś czasu. Myślę, że to dobry czas bo wchodzą nowości większości producentów i wszelkie rozmiary będą dostępne. Chyba że radzicie poczekać do listopada, grudnia żeby lepszy sprzęt dostać z fajnym rabatem? Myslę że teraz rabat na poziomie 10% jest realny. Do rzeczy: wzrost 184cm waga <90kg. Głównie lekki teren ale chciałbym go też zabierać na jakieś szlaki w góry jak będzie okazja. Nieprzekraczalny budżet to 2800zł. Oczywiście miałby to być 29er. Jestem amatorem więc licze na wszelkie podpowiedzi. Przed zakupem wybiore się na przymiarki do kilku modeli. Wybrałem kilka modeli w tym przedziale.Najważniejszy chyba dla mnie to wygoda/uniwersalność i no i stosunek JAKOŚĆ/CENA Co odradzacie/polecacie lub porponujecie innego?Kross B4 10% zniżkihttp://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b4Cube Analog 29http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2014.phpScott Aspect 930http://www.scott.pl/product.php?id_cat=912&id_prod=5128Kellys TNT 30 Miałbym 10% zniżki więc by sie mieściłhttp://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/gorskie/hardtail-29/tnt-30Unibike EVO 29http://unibike.pl/evo29.htmlZ meridy w tej cenie trochę kulawy osprzęt do poprzednikówhttp://www.rowerymerida.pl/produkt673/big-nine-100-rower-merida.htmlNie wiem czemu ale bardzo skłaniam się do kellysa krossa i scotta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Czekam aż przyjdzie... Przesyłka do mnie juz wysłana. Jutro lub w poniedziałek będę go miał. wrzuć zdjęcia i napisz jakie wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Przymierzam się do roweru MTB już od jakiegoś czasu. Myślę, że to dobry czas bo wchodzą nowości większości producentów i wszelkie rozmiary będą dostępne. Chyba że radzicie poczekać do listopada, grudnia żeby lepszy sprzęt dostać z fajnym rabatem? Myslę że teraz rabat na poziomie 10% jest realny. Do rzeczy: wzrost 184cm waga <90kg. Głównie lekki teren ale chciałbym go też zabierać na jakieś szlaki w góry jak będzie okazja. Nieprzekraczalny budżet to 2800zł. Oczywiście miałby to być 29er. Jestem amatorem więc licze na wszelkie podpowiedzi. Przed zakupem wybiore się na przymiarki do kilku modeli. Wybrałem kilka modeli w tym przedziale.Najważniejszy chyba dla mnie to wygoda/uniwersalność i no i stosunek JAKOŚĆ/CENA Co odradzacie/polecacie lub porponujecie innego? Kross B4 10% zniżki http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b4 Cube Analog 29 http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2014.php Scott Aspect 930 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=912&id_prod=5128 Kellys TNT 30 Miałbym 10% zniżki więc by sie mieścił http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/gorskie/hardtail-29/tnt-30 Unibike EVO 29 http://unibike.pl/evo29.html Z meridy w tej cenie trochę kulawy osprzęt do poprzedników http://www.rowerymerida.pl/produkt673/big-nine-100-rower-merida.html Nie wiem czemu ale bardzo skłaniam się do kellysa kro http://allegro.pl/ktm-ultra-fire-29-antracyt-warszawa-wyprzedaz-i3891219422.html Edytowane 17 Stycznia 2014 przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 z podanych chyba tylko Kellys ma amortyzator powietrzny - ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy czy ten model ma rację bytu w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Ciekawe czy w tym KTM, przy tak małej bazie kół, nie zawadza się butem o koło przy skręcie przy tak długim ogonie oś przedniego koła jest bardzo blisko suportu ... Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 i pod względem osprzętu ten ktm licho też wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablocjusz Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dzięki za nowe propozycje. To dobrze że Kellys na powietrzny amortyzator? Łatwiej chyba z regulacją z tego co czytałem. A co wyboru z tych modeli jest jakiś lider? Ja najbardziej jakoś skłaniam się do tego Kellysa a na drugim miejscu Scott. Kellysy swego czasu miały nie ciekawe opinie i pamiętam, że było coś o pekających ramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 To dobrze jak jest powietrzny amor. Pompujesz go sobie wedle swoich upodobań i pod swoją wagę. Czy wolisz żeby był twardy czy miękki to tak sobie napompujesz i tak masz. Pozatym jest lżejszy od sprężynowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablocjusz Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Siedzę już kilka dni i cały czas czytam i szukam roweru odpowiedniego dla siebie. Dostaję już na głowę Zwiększyłem budżet do już maksymalnej i nieprzekraczalnej kwoty 3200zł. Patrzyłem trochę na ramy ale jeszcze nie bardzo orientuje się w tym temacie. Do gustu przypadł mi Canyon Yellowstone 4.9 ale przy moim przekroku 86cm chyba nie ma jak dobrać ramy bo przy Lce słabo widziałbym swoje klejnoty chyba że się mylę a Mka chyba krótka przy 184cm wzrostu. Następnie przyglądam się uważnie Scottowi Scale 970 dokładnie 3200zł albo Cubeowi Attention 29. Osprzęt podobny chyba na plus dla Cubea który ma lepszą tylną przerzutkę a widelca nie mogę rozgryźć, który lepszy. Rama w oby dwóch chyba do przyjęcia jeśli chodzi o dopasowanie do mojego ciała. Nie wiem jak z wygodą przy Scottcie bo gdzieś czytałem, że aspecty są wygodniejsze niż scale a to też ważne.Proszę pomóżcie z jakimś wyborem. Chyba że coś innego do tych 3200zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Adminów przepraszam za dużą liczbę postów, które nie służą pomocą czy radą innym ale jestem jeszcze zielony i dopiero zaczynam. Próbowałem edytować swoje poprzednie posty żeby ograniczyć ich ilość ale nie bardzo wiem jak mimo prób na wiele sposób. Czekam niecierpliwie na wasze opinie odświeżając co chwilę stronę. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Popatrz na Agang 7.29 http://www.agang.eu/2013/xc-trail/gangsta-7.29.htm do dostania własnie za ok 3200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi