Sosna111 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Ja mam Levela A2 w rozm. M (19") i żaden 29er w rozm. 17" nie będzie na mnie dobry. Przy wzroście 185 cm i nodze 86 cm też muszę mieć ramę 19". Podaj wzrost i dł. nogi to będzie można coś powiedzieć o rozmiarze ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Nigdy nie sugeruj się wagami podanymi przed producenta. Raz Bikeboard ważył Mbike Renegade 29er, po zważeniu waga była o 0.8kg wyższa od deklarowanej przez producenta. Niewielu producentów może popisać się wagami rzeczywistymi w katalogach (ja znam tylko jednego).29er to nie jest tylko osprzęt... Rozumiem, że większosc patrzy na osprzęt bo nie rozumie cyferek w tabelkach z geometrią, ale ona jest własnie kluczowa przy wyborze 29er. Niektórzy producenci dalej sobie z nią nie radzą.Co z tego że będzie pełne XT, jeżeli rama ma ogon 450mm a górna rura ma 58cm przy 19". Taka rama jest krótka, powinna być zwinna, ale nigdy taka nie będzie bo ma długi tył i wysoki przekrok i pewnie dziwne wartości kątów dla rury podsiodłowej i sterowej.Ramy pod 29er na pewien sposób musiały być tworzone na nowo, w przypadku 27.5 jest znacznie łatwiej bo mozna się powzorować na 26". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 górna rura ma 58cm przy 19". A który konkretnie rower 29" ma górną rurę 58 cm przy ramie 19"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 np. ten:http://www.cube.eu/hard/cross-country/attention-29-green/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Rama z linku ma długość 600 mm i do tego przy rozmiarze 18,5" (470 mm). Podaj może konkretnie, który rower przy rozmiarze 19" ma długość 580 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Proponuję jeszcze raz spojrzeć na geometrię z linka, bo górna rura ma wymiar 577mm. 600mm jest to wymiar efektywny/wirtualny.Ale skoro to jest mało to proszę http://nrowery.pl/rowery/mtb/28-northtec-cayon 19" i rura górna 576,2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Ten ma jeszcze mniej : http://www.merlincycles.com/resources/files/merano_tnt_geo.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 600mm jest to wymiar efektywny/wirtualny. Bo tylko wymiar efektywny (stąd nazwa efektywny) ma znaczenie, nie bez przyczyny spora część producentów podaje tylko ten jeden wymiar. Jak widzę Cayon 19" ma 600 mm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Przeglądnąłem ofertę Canyon'a na 2014 i ramy 19" nie znalazłem, na stronie są podane rozmiary 18.5" i 20". Gdzie 20" ma długość rury podsiodłowej 485mm, wiec będąc dokładnym jak w przypadku Cube'a w rzeczywistości mamy 19.1" i długość efektywną z wartością 610mm - dla mnie taka wartość jest wartością minimalną dla tego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Nie wiem o jakich modelach Canyona piszesz, ale sztywne 29" producent oznacza jako 17,5", 19" i 21". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Trzy różne ramy Canyon Hardtail 29"https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3208#tab-reiter2https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3173#tab-reiter2https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3169#tab-reiter2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Rzeczywiście rower z pierwszego linku jest oznaczony jako 18,5" i 20". Pozostałe tak, jak pisałem wyżej. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Darek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matzel Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Czyli, ktore wartosci powinny byc jak najmniejsze, a ktore wieksze, by jezdzic MTB. Ostatnio coraz czesciej przeciskam sie pomiedzy krzakami i waskimi drogami, wiec przydalby sie w miare zwinny rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolitkwiatkowski Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Co myslicie o 29" z Northec'a ten za 2499,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Co myslicie o 29" z Northec'a ten za 2499,00 zł Jest test Northec'a na Team29er. Co prawda wyższego modelu, ale różnią się tylko osprzętem. Rama ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Widze opis modelu na 27,5 ... a nie test... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 http://www.team29er.pl/start/rowery/650-cierpliwy-derwisz-osign-zbawienie-northec-cayon-29- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Uściślając - piszący ten test napisał : w teorii bardzo zwartą konstrukcję, z wyjątkowo krótką górną rurą, gwarantującą komfortowo wyprostowaną sylwetkę I sam zauważył, że rower ma niską główkę, więc mógł "zajarzyć" że pozycja nie będzie za bardzo wyprostowana, będzie raczej przygarbiona, skulona ... przy niezbyt długiej ramie, stosunkowo krótkiej bazie kół i długiej linii łańcucha + niska główka sterowa, biker będzie dosyć mocno obciążał przód roweru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 http://www.team29er.pl/start/rowery/650-cierpliwy-derwisz-osign-zbawienie-northec-cayon-29-- to dotyczy zeszlorocznego roweru - to nie jest test. Chcialem udostepnic nabialowi ale nie chcial ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 1. Model 2013 ma taką samą geometrię co model 2012, dodatkowo różnica jest taka że model 2013 był oferowany w rozmiarze ramy 21" - związku nie widze.2. Nie jest to test i ciężko wymagać aby ktoś testował taki rower, wszelkie uwagi odnośnie geometrii i teoretycznego prowadzenia roweru zostały w artykule zawarte, a o uzupełnienie postarał sie Rulez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Teoria swoje a praktyka swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 To praktyka pokazuje, że temu Northec'owi bliżej do przerośniętego Cross'a niż ramy do XC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 nie wiem czy było czy nie: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/gorskie/hardtail-29/tnt-20#.Ui3ktsZ4-9w ale też fajny, kumpel na takim śmiga i jest zadowolony z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager18 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam wszystkich. Co sądzicie o KTM Ultra Fun 29 model 2013? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Podepnę się pod temat... Jak sądzcie, który rower byłby lepszy: Wheeler Protron 500 29er, czy Unibike EVO 29? Patrząc na osprzęt byłbym skłonny kupić EVO, jednak dziś spotkałem się z opinią jednego ze sprzedawców z szanowanego sklepu internetowego, że Wheeler byłby lepszy. Jak to ujął: Unibike dopiero raczkuje w świecie "ninerów" i ma gorszą geometrię ramy od Wheelera. Jest to dla mnie zastanawiające, bo EVO ma ramę o prawie identycznej geometrii do Scottów Scale serii 900, a te są akurat bardzo chwalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi