kregiel Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Wiem że może to nieodpowiednie, ale Scott wizualnie mi nie odpowiada ;p Nawet fajnie wygląda Unibike Flite 29 2013 co o nim myślicie ? Jak się porównuje do Evo 29 ? Cytuj
RafalxM Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) główne zauważalne różnice to w Evo Flite blokada amortyzatora w kierownicy i tylna przerzutka slx , różnica wielka w cenie nie jest , moim zdaniem warto dopłacić - u mnie xcr z blokadą na kierownicy ma tą ciekawą konstrukcję , że można go zablokować w pozycji dociśniętej Edytowane 1 Maja 2013 przez RafalxM Cytuj
kregiel Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Ale Flite tez ma poplocka .p a tak poza tym warto doplacac do Flite? Cytuj
sqr Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Pewnie że się opłaca. Kwota nie jest duża a różnica w hamulcach spora i w sumie dla nich warto dopłacić. Poza tym korba Alivio a nie acera, no i wspomniana przerzutka SLX. Poplocka mają oba. Koniec końców 300zł bym dorzucił do hamulców, korby (ewentualne suportu) i przerzutki. Moim zdaniem warto:) A poza tym fajniejsze malowanie Cytuj
kregiel Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 A jesli chodzi o sprzet to w czym Flite jest lepszy od Cube analoga? Cytuj
Teodoryk Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 W geometrii, amortyzatorze , korbie, piastach, obręczach, hamulcach, manetkach, oponach, nie wspominając o pasieniu obcego kapitału Cytuj
kregiel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) Rzuciłem jeszcze okiem na Unibike Experta który ma cały osprzęt na Deore tylko cena też jest fajna ;p Myślicie że udałoby się gdzieś zbić do ok 3k ? Czy rzeczywiście jest taki ogromny przeskok między Flite a Expert ? Edytowane 2 Maja 2013 przez kregiel Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Rzuciłem jeszcze okiem na Unibike Experta który ma cały osprzęt na Deore tylko cena też jest fajna ;p Myślicie że udałoby się gdzieś zbić do ok 3k ? Czy rzeczywiście jest taki ogromny przeskok między Flite a Expert ? Dopłaciłbym do osprzętu + 30 przerzutek jeżdżę na kasecie 9-cio rzędowej i już kompletuję cały napęd na 10-cio rzędowy zaciski mam deore ale klamki slx tarcze też jeżdżę cały rok bez względu na pogodę i spisywały się super z mojego doświadczenia widzę że warto patrzeć na osprzęt i brać coś lepszego chyba że planujesz rozbudowę Cytuj
kregiel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Tylko że cena katalogowa to 3899 zł. Jak myślicie do ilu mogłoby mi się udać zbić cenkę ? ;] Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Tylko że cena katalogowa to 3899 zł. Jak myślicie do ilu mogłoby mi się udać zbić cenkę ? ;] 10-15 % przy płatności gotówką + coś za to że nie płacisz kartą przyjęte jest 5% czyli 20% sklepy mają ok 20-30% marży targuj lub szukaj po necie Cytuj
kregiel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Jak znajde chwile to musze skoczyc do dystrybutorow Unibike w lodzi i ponegocjowac Jestem ciekaw co uda sie ugadac. Pewnie jesli wyciagne juz jakies 10 czy 20% to pewnie na zadne dodatkowe akcesoria nie moglbym liczyc?? Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 A może rocznik 2012 z innych firm byłby tańszy a Author Traction Cytuj
kregiel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Wydaje mi sie ze wszystki duze ramy z poprzednich rocznikow zostaly sprzedane... Tractiona bralem pod uwage, ale jesli Experta uda mi sie zbic z ceny to wezme jego. A jak sie porownuje Traction do Flite? Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Wydaje mi sie ze wszystki duze ramy z poprzednich rocznikow zostaly sprzedane... Tractiona bralem pod uwage, ale jesli Experta uda mi sie zbic z ceny to wezme jego. A jak sie porownuje Traction do Flite? Lepszy traction test jest na team 29er test robił @nabiał ma geometrię mniej sportową ale może w przyszłym roku zmienie ramę mojego accenta na authora w sklepie HAPPY w Warszawie jest promocja cena 2949 jest rozmiar 19 zobacz na stronie sklepu przeczytaj test myślę że godny uwagi Cytuj
Toto Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 przy wyborze Authora należy zwrócić uwagę na fakt, że ma bardzo długą rurę podsiodłową, jak szukałem dla siebie ramy brałem go pod uwagę, ale w porównaniu do Unibike, Scotta górna rama była o ok. 2cm dłuższa, a to już jest trochę, żeby było odpowiednio musiałbym mieć ramę 19", ale wtedy sztyca 450mm nie wiem czy by starczyła, obecnie mam Scotta Scale z 2012, rama to XL a sztyca jest praktycznie na maksa wysunięta Unibike na żywo robi lepsze wrażenie niż na zdjęciach, chciałem brać w zeszłym roku Evo 29, ale już nie było rozmiarów, widziałem na żywo mniejszy rozmiar i naprawdę ładnie ta rama wyglądała Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Dla mnie też gdybym miał wybierać wziął bym scotta nie znam nikogo kto kupił rower i coś w nim nie wymienił a te 800 zł można zainwestować w osprzęt Cytuj
kregiel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 A w czym ten Scott jest lepszy od Flite i Tractiona ? Cytuj
fata Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 A w czym ten Scott jest lepszy od Flite i Tractiona ? Nie mówię o author bo dziś bardzo żałuję że nie kupiłem ramy traction tylkoaccent jakość jest słaba lakier odpryskuje przy najmniejszym stuknięciu mam starego gianta i tamjakość wykonania jest nieporównywalna choć rower ma 16 lat mój brat ma scotta mieszka w Istebnej i śmiga po górach też nic się nie dzieje ramie nie wiem jak jest z unibikem nie mam zdania tylko zastanawiam się czy nielepiej mieć sprawdzoną ramę i gorszy osprzęt czy dobry osprzęt a rama nie wiem Cytuj
Kubeu84 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Jako nowy użytkownik forum, witam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Myślę nad zakupem MTB 29er (zajarała mnie ta nowość ). Warunki do jakich go będę wykorzystywał to, ostrzejsza jazda po lesie, szybsze zjazdy, szuter, trochę asfaltu rekreacyjnie:) Mój wzrost to 195cm, waga 94kg, dł. nogi 90-92cm. Mam kilka typów, co możecie mi o nich powiedzieć i który z nich wybrać? Kwota którą chce przeznaczyć to 2700zł z naciągnięciem do 3000zł (a nóż po rabacie będzie to 2700:)). http://scott.pl/product.php?id_cat=700&id_prod=4504 http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/hardrock/hardrock-comp-disc-29#specs http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b4-29er http://unibike.pl/flite29er.html http://unibike.pl/evo29er.html Pozdrawiam. Edytowane 4 Maja 2013 przez Kubeu84 Cytuj
aciek Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Moim zdaniem Scott. Spec ma słaby osprzęt jak na swoją cenę. Sam szukałem niedawno 29er do 3000 i wybrałem właśnie Scott-a po długich poszukiwaniach. U mnie ci prawda padlo na Aspecta 920, ale dlatego że potrzebowałem też możliwości zamontowania bagażnika. Scale jest bardziej sportowy, ale osprzęt ma taki sam. rozsądna opcja. Cytuj
Kubeu84 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A powiedz mi jak z ramą? W których z tych podanych przeze mnie modeli rama jest najlepsza (geometria, wytrzymałość). Spec, fakt ma osprzęt trochę słaby jak na taką cenę, ale słyszałem dużo dobrego o jego ramach. Wolałbym mieć lepszą ramę bo osprzęt można sukcesywnie z sezonu na sezon pozamieniać za w miarę przyzwoite pieniądze, a z ramą to już ciężej:). Cytuj
aciek Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A powiedz mi jak z ramą? W których z tych podanych przeze mnie modeli rama jest najlepsza (geometria, wytrzymałość). Spec, fakt ma osprzęt trochę słaby jak na taką cenę, ale słyszałem dużo dobrego o jego ramach. Wolałbym mieć lepszą ramę bo osprzęt można sukcesywnie z sezonu na sezon pozamieniać za w miarę przyzwoite pieniądze, a z ramą to już ciężej:). Jeśli chodzi o geometrię, to musisz przymierzyć i wtedy ocenić. Jeśli będzie Ci o wiele wygodniej Na Specu, niż na Scott-cie, to może faktycznie opłaca się brać Speca i rozbudować. Tylko ile będziesz gotów włożyć w Speca w najbliższym czasie? Scale to już chyba dość sprawdzona rama. Skoro liczysz się z dalszymi niemałymi inwestycjami w rower, to może lepiej (jeśli będzie dla Ciebie wygodny) kupić Scale, coś mu powymieniać z czasem na jeszcze lepsze, a powiedzmy za rok czy dwa przełożyć osprzęt do jeszcze lepszej ramy? Cytuj
Kubeu84 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 W sumie tak jak piszesz w scale'a też można z czasem pare groszy włożyć. Nic nie piszecie o http://unibike.pl/flite29er.html a wydaje mi się, że osprzęt (szczególnie hamulce) jest na dobrym poziomie jak za tą cenę. Coś z nim nie tak, że żadna opinia nie padła:)? Cytuj
Danielasty Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Byłem dzisiaj w kilku sklepach w Bydgoszczy, interesuje mnie tylko moje miasto do kupna osobiście, w CR mieli authory ale nie przypadły mi do gustu, w kolejnym sklepie mieli krossa b3 na vkach za 2 tys i za 2400zł lapierre ale żaden mnie nie urzekł. Byłem również w "dystrybutorze" northeca, ale obłsuga pani była bardzo nie miła, ma te rowery, ale nie można się przejechać bo roweru fizycznie nie ma a z rozmiarem trzeba zgadywać więc sobie odpuszczę. Byłem również w unibike i tam spodobały mi się dwa modele, Fusion 29er za 1999zł całkiem dobry osprzęt, hamulce alivio, obsługa ok, przejechałem się nawet po placu, wygląda całkiem sympatycznie, a czkolwiek kusi mnie model evo za 2599zł w sumie to tylko shadow na tył i 9 rzędowa kaseta deore,a reszta podobna klasa, Z rowerów 26 miałem już sporo części, kompletny napęd deore 2012, powietrzne amorki, i inne cuda, aktualnie mykam na accencie inferno na altusie z hydraulicznymi alivio i rst i mi starcza, więc... już sam nie wiem co brać Ważne jest też dla mnie aby miał mocowanie pod bagażnik!! Cytuj
kregiel Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 W końcu spośród tylu rowerów wybrałem Unibike Flite. Proszę powiedzcie jak będzie się sprawował amortyzator przy wadze 96 kg ? Mam lekkie obawy gdyż jest to amorek niższej klasy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi