Izane Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 A co powiecie na temat tego roweru? NORTHTEC CAYON 29" SLX 2013 Link do strony firmy jest odnośnikiem który administrator zabrania podawać Ale tutaj znalazłem z opisem: http://www.bikeland.pl/rower_northtec_cayon_slx_29_-_2013.html W sobotę jadę go testować, w tej cenie wydaję się bardzo dobrym pomysłem w porównaniu z wszystkimi innymi co już mi polecano/jeździłem... szczególnie Krossy, Meridy, spece, Kellys itp gdzie płacimy za firmę.... Dwóch znajomych już ma rowery tej firmy (podobnie zrobione inny troszeczkę model) wybierali już się na większe wyprawy w góry i wszystko było jak trzeba Jak ktoś może to niech sprecyzuje ten rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 To opisz wrażenia - szczególnie sztywność widelca bo ten RS to chyba najsłabszy element roweru, rama już zależy od preferencji i przeznaczenia ale wolałbym MBike w tej cenie albo Scott Scale 970. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Miałem opisać wrażenia z testowania Mbika Shottasa ale nie opiszę, bo nie mieli żadnego Odnośnie Mbike mogę powiedzieć tyle, że oglądałem także damkę Crossera dla żony i o ile w katalogu waży on 13,6 kg to w ręku wydał mi się ciężki i na moją prośbę zważyliśmy. Waga oscylowała między 14, a 14,5 bo panu się ręka trzęsła jak podwiesił rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aciek Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jak ocenicie Scotta Aspect 920: http://www.scott-sports.com/global/en/products/227752009/bike-aspect-920-xl/#.UXlfxbUqx8E Wygląda na całkiem sensowną opcję w okolicach 3000? Brałem jeszcze pod uwagę Scale, ale z tego co wiem, to nie posiada uchwytó do mocowania bagażnika, a takowe mi się przydadzą czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jak ocenicie Scotta Aspect 920: http://www.scott-sports.com/global/en/products/227752009/bike-aspect-920-xl/#.UXlfxbUqx8E Wygląda na całkiem sensowną opcję w okolicach 3000? Brałem jeszcze pod uwagę Scale, ale z tego co wiem, to nie posiada uchwytó do mocowania bagażnika, a takowe mi się przydadzą czasem. W dziale 29er jest porównanie obu Scott-ów i myśle że wyczerpująco są opisane różnice w geometrii i możliwościach rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tepih Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość (plus to, że jestem laikiem jeśli chodzi o wiedzę na temat rowerów). No ale do rzeczy. Otóż przymierzam się do zakupu roweru górskiego, ale, że jestem dość wysoki (205cm - waga 95kg) więc znalezienie odpowiedniego roweru nie jest takie proste. Jedyne czego jestem pewny to rozmiar koła ma wynosić 29", a na rower nie chcę wydać więcej niż 2800zł. Co do rozmiaru ramy to nie wiem czy wystarczy 21" czy już trzeba szukać 23"? Jeśli chodzi o przeznaczenie roweru to raczej nie będę zjeżdżał po niewiadomo jak stromych, kamienistych górach, no ale też chcę żebym mógł "spokojnie" zjechać z jakiegoś górki, wzgórza czy przez las. I tu teraz proszę Was o pomoc: jaki model, markę byście polecali? Jaki rozmiar ramy? Z góry dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tepih Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jakby co to długość nogi (mierzona od krocza do ziemi) to 94cm. Według tych obliczeń wychodziłoby, że potrzebuje już 23", ale może ta 21" faktycznie by wystarczyła - przy offset na sztycy, długim mostku i 400-450mm sztycy i dzięki temu mógłbym wybrać Northec Canyon SLX 29 (rama 21"), który jest chyba najlepszy w tej cenie.A co powiecie o rowerze CUBE Aim Disc 29" (rozmiar ramy 23")?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 teoretycznie możesz zawęzić pole poszukiwań ale w praktyce i tak 'musisz' przymierzyć się do roweru fizycznie, jeśli 21" byłoby na styk (np bardzo wysunięta sztyca) - weź pod uwagę , że jeśli przyjdzie Ci ochota na zamontowanie pedałów i butów z blokami to może się okazać ze musisz podnieść siodełko trochę do góry , przynajmniej u mnie tak było przy spd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tepih Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 A co powiecie o rowerze Scott Scale 970? Lepszy jest od Northec Canyon XT 29? Warto dokładać te parę stów czy wystarczy ten SLX 29? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jakby co to długość nogi (mierzona od krocza do ziemi) to 94cm. Według tych obliczeń wychodziłoby, że potrzebuje już 23", ale może ta 21" faktycznie by wystarczyła Nie nie, naprawdę jest w sieci mnóstwo profesjonalnych modeli pomiaru, (choćby na stronie canyona https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3005 ) dla Ciebie 21" jest IDEALNE. ja mam nogę 1 cm krótszą i popatrz jak mam wysuniętą sztycę w ramie 21' (sztyca 350mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tepih Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Z tego licznika co podałeś wyszło, że powinienem mieć ramę 22", no ale przy kołach 29 jest tylko 21" lub 23", więc może przy odpowiedniej sztyce te 21" wystarczy. I czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy Scott Scale 970 to "najlepszy" rower do 3000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 to czy 'najlepszy' w zasadzie sprowadza się do porównania osprzętu i dojdziesz do wniosku że tak naprawdę liczy się rama więc po prostu musisz 'upatrzeć sobie' jakąś ramę/firmę i się do niej przymierzyć - wiem że czasami to trudne i nawet z takiego prozaicznego powodu jak 'brak towaru' w ostatnim momencie można się zdecydować 'na to co akurat jest' , dlatego najlepiej wybrać się do sklepu gdzie oferują 2-3 producentów , w praktyce mniejsze sklepy tak właśnie ograniczają asortyment z tego co zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 I czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy Scott Scale 970 to "najlepszy" rower do 3000 zł? Z czystym sumieniem, jeden z lepszych rowerów w tej klasie cenowej . Biorąc pod uwagę 30biegowy napęd Deore, amor XCR i wagę roweru oraz napis na ramie -wart grzechu żeby nie było tak różowo, zmieniłbym hamulce z Acery na Deore żeby mieć już pełna grupę, tym bardzie że słyną z dobrej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam, Panowie prosze o jakies ciekawe propozycie 29 mtb. Dodam ze ma 2m wzrostu, waga 97kg. Glownie stlbede jezdzil do pracy oraz tereny w stylu krajobrazowy park wzniesien lodzkich. na razie wzialem pod uwage Cube analog 29 2013. Cena max 3000zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Kregiel, patrz post # 202 http://www.forumrowerowe.org/topic/107159-rower-do-3000zl/?p=1248717 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Panowie, Amortyzatory typu XCT, oraz osprzęt do Acery włącznie to sprzęt amatorski żeby nie rzec komunijny. Bardzo dobrze nadaję sie do okazjonalnych przejażdżek po łatwych dróżkach szutrowych. NIE nadaje się w teren bo nie jest do tego stworzony. Jednak w cenie do ok 3 kzł można spokojnie kupić rowery na przyzwoitym osprzęcie.Min to Alivio, a Deore to już mocna trwała i solidna grupa na parę lat użytkowania. Warto też pamiętać że skok amortyzatora 80mm nadaje się raczej na płaski teren niż w góry. W góry lepiej się sprawdzi 100mm. W rowerach w cenie ok 3kzł dość przyzwoity i trwały amor to XCR, ten nie rozleci się od samego patrzenia. Ale można też spotkać amor powietrzny, choć to w tej kat cenowej absolutny rodzynek -vide RST First Air w Authorze. Czy jak ciut naciągnac te 3tyś do ok 3,5, to już i najtańszy Radon 5.0 na Rock Shox Recon Silver Air się przytrafi Lista rowerów na Alivio, Deore i XCR lub lepszym w cenie do ok 3kzł (jak ktoś zna inne to prosze dopisac do listy) 1. Scott Scale 970 2. Scott Aspect 920 3. Unibike Evo 29 4. Unibike Flite 29 5. Kellys TNT20 6. Giant Talon 29 7. Author Traction 29 8. Mbike SHOTTAS HT02 Więc jest w czym wybierać Jak do tej listy plasuje się Cube Analog 29 2013 ? Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez kregiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 na koncu wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Jak do tej listy plasuje się Cube Analog 29 2013 ? Cube Analog ma wiotki amortyzator na 28mm lagach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Cube Analog ma wiotki amortyzator na 28mm lagach. Pan ze sklepu wlasnie mowil ze to bdb amortyzator w poorownaniu do suntour. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez kregiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Mojemu koledze ten amor się złamał, pękła dolna goleń... Właśnie w cube analog... Waga kolegi ok 95kg... Ale był duży plus tego. SRAM wymienił mu go na recona Silver 2013 :-)(w ramach gwarancji)... Cube chciał go wymienić na coś gorszego i starszego,bo stwierdzili,ze nie maja juz modeli 2012.. Chcieli założyć amor, który posiada piwoty... Modelu nie pamietam.. Edytowane 1 Maja 2013 przez cr4zylucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Mojemu koledze ten amor się złamał, pękła dolna goleń... Właśnie w cube analog... Waga kolegi ok 95kg... Ale był duży plus tego. SRAM wymienił mu go na recona Silver 2013 :-)(w ramach gwarancji)... Cube chciał go wymienić na coś gorszego i starszego,bo stwierdzili,ze nie maja juz modeli 2012.. Chcieli założyć amor, który posiada piwoty... Modelu nie pamietam.. Tyle tych rowerów ;p każdy ma jakieś wady i zalety przez co sam już nie wiem jaki wybrać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 jeśli zupełnie nie wiesz co wybrać , zrób z powyższej listy selekcję - obejrzyj te które masz dostępne w pobliskich sklepach... po drodze wyjdzie że tego nie ma, te się skończyły , tu nie ma rozmiaru...od czegoś trzeba zacząć , chyba że chcesz kupować bez przymierzania...to wtedy dużo prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Moim faworytem z tych wszystkich bike-ów do 3k to Scott scale 970... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oWsa Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 fawory faworytem, a ja przez kilka miesięcy byłem zdecydowany na krossa b6 i jak poszedłem kupić to sprzedawca zaczął mi wciskać jakieś tam swoje farmazony, zdenerwował mnie i poszedłem tego samego dnia i kupiłem unibike'a, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 kupiłbym Scotta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi