fatalwalker Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Zamierzam zakupić nowy komplet hamulców. Zastanawiam się nad tymi trzema wariantami Shimano: - BR-M596 - BR-M615 - BR-M675 Jakie są różnice między nimi? Czy warto dopłacić do 675? Ew. jeżeli można to poprosiłbym o inne propozycje hamulców w tym przedziale. Edytowane 14 Lipca 2013 przez fatalwalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Miedzy 596 a 615 różnica jest niewielka, kosmetyczna, inny dekielek klamki, inne klocki, takie jak w SLX reszta chyba bez zmian. Model 675 to już inna bajka, inna klamka, prawie jak w XT, posiada zaślepione miejsce na śrubę od free stroke i pokrętło od regulacji odległości klamki. Zacisk chyba taki sam jak w XT, różniący się niewiele, chyba tylko kolorem. W porównaniu do 596 ma większe ceramiczne tłoki. Posiada też możliwość zamiany zawleczki na śrubę, czego 596 nie ma. Skok klamki i sama praca hamulca bardzo zbliżona, siła hamowania także na organicznych klockach. Czy opłaca sie dopłacać ... to zależny czego oczekujesz i jak planujesz jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K0ras Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 XT od SLX różni się w zasadzie tylko systemem regulacji klamki a tak to jest w zasadzie to samo. Na przód zdecydowanie brałbym 675, jeśłi chodzi o tył dobre V'ki albo M615 lub 595. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fatalwalker Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Vki odpadają niestety chociaż dużo bardziej pasowały mi od tarczówek... Zdecydowałem się na nowe 596 przód + tył. Tyle pozytywnych opinii o nich na forum, że muszę dać im szane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 615 ma "symetryczne" klocki 596 nie. Ma to swoje zalety i wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Witam. Pozwólcie, że się podepnę.. Czy te hamulce to są te same modele, tylko w innej wersji kolorystycznej, czy to pomyłka ze strony sklepu? http://rowertour.com/shimano-deore-br-m615-hamulce-tarczowe-kpl-przod-tyl-okladziny-zywiczne-2014-czarne.html http://bikecenter.pl/index.php?p8779,shimano-deore-br-m615-czarne-hamulce-tarczowe-przod-i-tyl Wyczytałem gdzieś, że M615 są sprzedawane w dwóch wersjach: z napisem deore, i z napisem shimano. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Tak, to te same hamulce. 596 również były dostępne w wersji całej czarnej z samym napisem "Shimano", ale to jakieś limitowane serie, dużo tego nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam,podepnę się pod temat. Skąd można wziąć śrubkę zamisat zawleczki w hamulcach slx 675 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Ja sobie zrobiłem a skąd wziąć ... pewnie szukać po sklepach internetowych, na pewno gdzieś mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Witam. Pozwólcie, że się podepnę.. Czy te hamulce to są te same modele, tylko w innej wersji kolorystycznej, czy to pomyłka ze strony sklepu? http://rowertour.com/shimano-deore-br-m615-hamulce-tarczowe-kpl-przod-tyl-okladziny-zywiczne-2014-czarne.html http://bikecenter.pl/index.php?p8779,shimano-deore-br-m615-czarne-hamulce-tarczowe-przod-i-tyl Wyczytałem gdzieś, że M615 są sprzedawane w dwóch wersjach: z napisem deore, i z napisem shimano. Czy to prawda? Te z pierwszego linku przyjdą ci takiej wersji jak masz w drugim linku (czarne ze srebrnymi deklami "Deore"). Kupowałem u nich te heble i byłem lekko zdziwiony że są inne niż na zdjęciu ale ponieważ dla mnie było to bez większego znaczenia to nie lamentowałem z tego powodu. Edytowane 8 Września 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 To ja w kwestii "dziwnych" wersji hamulców M596. W tej aukcji w opisie przedmiotu stoi: Note: / Left lever controls rear caliper & right lever controls front caliper http://www.amazon.com/dp/B00BPIY9DK/ref=pe_385040_30332190_pe_175190_21431760_3p_M3T1_ST1_dp_1 Były takie wersje czy pomyłka sklepu ? Na zdjęciach wygląda jakby wszystko było tradycyjnie, po Europejsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Osobiście się z takimi nie spotkałem ale jak by to dziwnie nie brzmiało to czytałem tu na forum że w rowerach na rynek angielski tak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Kuzyn jakiś czas temu kupił rower w Anglii, z hamulcami V-Brake i lewa klamka była do tylniego hamulca, a prawa do przedniego. Więc coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 lewa klamka była do tylniego hamulca, a prawa do przednieg U nich tak jest, czyli odwrotnie, wiem bo na takim bajku jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Co nie zmienia faktu że wystarczy przepiąć przewód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jak te trzy modele wypadaja w porownaniu do Formuly RX - kazdy z nich mocno odstaje czy np. 675 sa juz porownywalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Rx są słabe, tz mają mocny ścisk, ale modulacja kuleje, grzeją się , są co prawda bezawaryjne ale klamki łapią duże luzy, co finalnie denerwuje "nowe" shimano są level wyżej, nawet 596, chociaż warto dopłacać do slx albo nowych deore w slx (używam) nie ma czegoś takiego jak przegrzanie, im je bardziej zagrzejesz tym lepiej hamują, cieżko przekroczyć krytyczną temperaturę dla metalicznych klocków, co świadczy o dobrym odprowadzaniu ciepła przez zacisk i tarcze jedyna wada top że zimą klamki trochę puchną, no ale fizyki nie oszukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 A "cyfrowo" to jakie oznaczenie maja SLXy ? Nowe Deorki to 615 czy 675 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Października 2013 675 to SLX, 615 Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Rx są słabe, tz mają mocny ścisk, ale modulacja kuleje, grzeją się , są co prawda bezawaryjne ale klamki łapią duże luzy, co finalnie denerwuje To tak z praktyki używania tych hebli napisane? To ja mam jakieś wyjątkowe chyba. Grzeją się? Może trzeba by zacząć na jakich traczach i klockach. Modulacja.... zależy kto co lubi. Jak ktoś lubi typową gumę jak w Shimano to tak, będzie narzekał. O tych klamkach czytam już kolejny raz, nie będę się spierał że problem nie występuje ale moje jakimś cudem mimo długiego intensywnego użytkowania oparły się temu problemowi. "nowe" shimano są level wyżej, nawet 596, No te mam z kolei w drugim rowerze i nie odważył bym się na tak śmiałe stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 "nowe" shimano są level wyżej, nawet 596, chociaż warto dopłacać do slx albo nowych deore Czyżby aż taka różnica była pomiędzy 596 a 615 ? Jakieś szczegóły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 "nowe" shimano są level wyżej, nawet 596, chociaż warto dopłacać do slx albo nowych deore Osobiscie nie mam porownania miedzy nowymi Shimano a RX'ami ale w kontekscie tego co piszesz zastanawiajaca jest roznica w cenie - za uzywane RX'y ludzie wolaja tyle mniej wiecej co kosztuja nowe 615-tki A ja wlasnie stoje przed dylematem czy zamiast lekko uzywanych RX'ow wziasc nowe BR-615 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Nowe RX kupisz za około 500zł. Ceny tego hamulca sa bardzo zróżnicowane, komplet nowych potrafi kosztować ponad 1000zł ale na pewno można je dostać nowe mniej więcej za 500zł. Oczywiście mówię tu o komplecie. Teraz nie widze tego ogłoszenia ale co jakiś czas ogłasza się na Alledrogo gość od którego ja kupowałem w cenie oscylującej coś około 500zł, dokładnie juz nie pamiętam bo już troszkę czasu mineło. Edytowane 25 Października 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aflo Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nowe RX kupisz za około 500zł. Też mam dylemat z wyborem hamulców. Czy komplet Shimano SLX 675 za 520 zł będzie lepszym wyborem niż RX??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi