Skocz do zawartości

[v brake] pantograf

Tofi

Rekomendowane odpowiedzi

Które modele szczęk posiadają pantograf? U Sheldona Browna znalazłem informację że XTR i XT, podczas gdy na zdjęciach deore XT nie widać pantografu.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Pantograf w Shimano posiadały następujące grupy:

XTR BR-M950

XTR BR-M951

XTR BR-M960

XTR BR-M970

Deore XT BR-M739

Deore XT BR-M750

Deore XT BR-M760

Deore LX BR-M570

Pogrubiłem te modele, które z racji choroby wieku dziecięcego rzeczywiście dostawały luzów. Sposobem na to był zestaw naprawczy, lub gumki-recepturki ;-) Nowsze produkty działają bezproblemowo, bo to klekotanie stało się niemal miejską legendą. Do dziś sam używam XTR-ów 951, nie oszczędzam ich (zawody, etc) i nie zanosi się na wymianę.

Oczywiście oprócz Shimano, inne formy również produkowały (lub zamierzały) tego typu hamulce. Wystarczy wspomnieć Tektro, Diatech, Avid czy SRAM (wersja studyjna).

• Mod Team

Wg mnie jedyną zaletą pantografowych vek był ... wygląd :D w tamtych czasach gdy tarczy był rzadkie i drogie masakrycznie to robiło wrażenie :D Ale shimano szybko sie z tego wycofało jednak :P

Miałem wiele XTR-ów

A najniższy model jaki to posiadał to były chyba LXy ... i one szybko były "wyluzowane" ;)

A najniższy model jaki to posiadał to były chyba LXy ... i one szybko były "wyluzowane" ;)

Mam w dwóch rowerach LXy i żadnych luzów nie zauważyłem. Jak widać z powyższych opisów-doświadczeń powstawanie luzów w hamulcach pantografowych jest tak samo prawdopodobne jak fakt ich bezawaryjnej pracy. :whistling:

Ktoś może coś zaproponować innego niż shimano? Znalazłem na ebayu avid, ale cenowo bym mógł mieć za to nowego, taniego 29era.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...