Tofi Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Które modele szczęk posiadają pantograf? U Sheldona Browna znalazłem informację że XTR i XT, podczas gdy na zdjęciach deore XT nie widać pantografu. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Starsze modele posiadały. Sprawdź model 750 i 760 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Ale od razu mówię, że więcej z tym problemu niż korzyści, bo po roku jazdy pantograf dostawał takich luzów że nie trzeba było dzwonka wozić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Realnie jakie są korzyści z posiadania pantografu? Nie istniała jakaś domowej roboty metoda likwidowania tego luzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Korzyść podstawowa, to równomierne zużywanie się klocków. Kolejna to brak konieczności regulowania co chwilę ich położenia. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Realnie jakie są korzyści z posiadania pantografu? Nie istniała jakaś domowej roboty metoda likwidowania tego luzu? Teoretycznie równe zużywanie klocków. Była, zmiana na Avida SD7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Klamki speed dial bardzo mi się podobają. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Pantograf w Shimano posiadały następujące grupy: XTR BR-M950 XTR BR-M951 XTR BR-M960 XTR BR-M970 Deore XT BR-M739 Deore XT BR-M750 Deore XT BR-M760 Deore LX BR-M570 Pogrubiłem te modele, które z racji choroby wieku dziecięcego rzeczywiście dostawały luzów. Sposobem na to był zestaw naprawczy, lub gumki-recepturki ;-) Nowsze produkty działają bezproblemowo, bo to klekotanie stało się niemal miejską legendą. Do dziś sam używam XTR-ów 951, nie oszczędzam ich (zawody, etc) i nie zanosi się na wymianę. Oczywiście oprócz Shimano, inne formy również produkowały (lub zamierzały) tego typu hamulce. Wystarczy wspomnieć Tektro, Diatech, Avid czy SRAM (wersja studyjna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Raczej nie choroby wieku dziecięcego, bo ja miałem BR-M960 i poza fenomenalnym wyglądem nie mogę nic dobrego o nich powiedzieć. Po sezonie luzy takie, że wiadomo było kto jedzie po osiedlu. Z resztą ja lubię pogrzebać przy rowerze, więc ustawienie klocków to 2 minuty roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Miałem wiele XTR-ów i poza pierwszym modelem 950 nic mi nigdy nie klekotało. U znajomych, czy w serwisowanych rowerach podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Wg mnie jedyną zaletą pantografowych vek był ... wygląd w tamtych czasach gdy tarczy był rzadkie i drogie masakrycznie to robiło wrażenie Ale shimano szybko sie z tego wycofało jednak Miałem wiele XTR-ów A najniższy model jaki to posiadał to były chyba LXy ... i one szybko były "wyluzowane" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 A najniższy model jaki to posiadał to były chyba LXy ... i one szybko były "wyluzowane" Mam w dwóch rowerach LXy i żadnych luzów nie zauważyłem. Jak widać z powyższych opisów-doświadczeń powstawanie luzów w hamulcach pantografowych jest tak samo prawdopodobne jak fakt ich bezawaryjnej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Może to zależało od szczęścia, a może od warunków użytkowania lub jakości danego egzemplarzu ... Ja sam nigdy ich nie miałem, ale mój kumpel 2 pary, XT i LX i LX szybko złapał luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ktoś może coś zaproponować innego niż shimano? Znalazłem na ebayu avid, ale cenowo bym mógł mieć za to nowego, taniego 29era. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 ale po co się upierasz na pantograf? Dobre ramiona i klamki, nowe pancerze i porządne klocki + odpowiednia regulacja nie wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nie ma znaczenia jak dobre będą klocki, jeżeli będą się nierównomiernie ścierać. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Miałem xt m739, m750 i xtr m951, m960, w żadnym oprócz 739 nie było luzów, a XTRy oszczędzane nie były (błoto, góry, zawody itp.). 960 używam nadal i uważam, że nie istnieje lepsza v-ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Co do luzów w XT/XTRach, to szansa na luzy wynosiła podobno 50/50, dało się je skasować za pomocą gumki recepturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ktoś może coś zaproponować innego niż shimano? Magury HS33? Ogromna moc, klocki starczają na tyle co w tarczach, zużywają się równomiernie bez regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 To vki czy canti? W smie to jedno i to samo, ale hydrauliki? Cena trochę spora 270 funtów. Ale przynajmniej widać że są tego warte. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 używki można dostać za 1/10 tej ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.