Skocz do zawartości

[do 1500zł] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na wstępie powiem, że obiecałem sobie nie zaśmiecać forum i starać się jak najbardziej oczytać w temacie wyboru roweru. Oczywiście jestem laikiem. Efekt jest taki, że szukam roweru już 2 miesiące, oszczędności tylko ubywają, a ja dalej nie umiem się zdecydować.

Na rower chciałbym przeznaczyć ok. 1500zł, dozbieranie jakiś 300 czy 400zł raczej nie wchodzi w grę na ten moment, ponieważ potrzebuję roweru na już.

Rower wykorzystywany będzie do jazdy na uczelnię, do pracy a także na wypady do parku i za miasto (czasami trudniejszy teren, np. hałdy). Myślę, że rower crossowy byłby odpowiedni. Byłem w kilku sklepach rowerowych i w jednym usłyszałem, że do jazdy po naszym mieście (Katowice) zdecydowanie lepiej sprawdzi się rower górski z węższymi oponami. Sprzedawca polecił mi Meridę Matts 20 z 2013 roku w cenie 1400zł.

Mam jakieś 173-175cm wzrostu i ważę 65kg.

Z góry uprzedzam, że walor estetyczny jest dla mnie istotny i rower musi być po prostu dla mnie ładny. W dodatku jestem uprzedzony do niektórych marek, których nie znam. Wiem, że to dwie cechy, które są tępione na tym forum, także z góry się do nich przyznaję.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ sezon się skończy, a ja dalej się na nic nie zdecyduję. Mam nadzieję, że ktoś życzliwy zechce mi doradzić. Z góry bardzo dziękuję.

Myślę, że rower crossowy byłby odpowiedni.

Tez tak mysle  :thumbsup:

do jazdy po naszym mieście (Katowice) zdecydowanie lepiej sprawdzi się rower górski

Gorski do jazdy po miescie ... moze w tym sklepie poprostu tylko gorskie rowery mieli ?

W dodatku jestem uprzedzony do niektórych marek, których nie znam

Ciezko w takim razie cos doradzic ... Nie wiadomo jakie marki znasz ;) 

Już tłumaczę, bo być może faktycznie źle to zabrzmiało. W tym przedziale cenowym spotykałem się z propozycją modelu Kands Maestro i zupełnie mnie on nie przekonywał. Do reszty naprawdę nie mam zastrzeżeń. Nie zależy mi na marce, tylko porządnym rowerze, który posłuży przynajmniej kilka lat. W takim razie jakieś propozycje?

Te 2 cechy i budżet do 1500 to prawie mission imposible jeśli zakup ma być trafiony:) na pocieszenie mogę powiedzieć, że przy budżecie do 1800-2000 problem jest nie mniejszy coś o tym wiem bo póki co sam szukam bezskutecznie i jak tak dalej pójdzie to poczekam do jesieni może coś się trafi a jak nie to się dozbiera albo kands zyska na designie w przyszłym sezonie. 

Te 2 cechy i budżet do 1500 to prawie mission imposible

Dokladnie

W cenie ktora podales Kands/Lazaro Integral wypadaja najlepiej, nie placisz za marke a za osprzet. 

A design ... no tu juz nikt Ci nie doradzi bo kwestia gustu nie podlega dyskusji - kazdy ma swoj i sam wybiera co mu pasuje

Właśnie dlatego przeglądanie takich for mnie załamuje. Nie szukam profesjonalnego roweru, tylko takiego, który się nie rozpadnie na trasie po prostej drodze. Rower crossowy, najlepiej niebrzydki - naprawdę nie można dostać takiego sprzętu za 1500zł? Mam znajomych, którzy jeżdżą na rowerach z marketu za 400zł i jakoś większych problemów nie mają.

Mam znajomych, którzy jeżdżą na rowerach z marketu za 400zł i jakoś większych problemów nie mają

Zatem co Cię powstrzymuje przed kupnem takiego roweru? Jeśli nie chciałeś konkretnej i treściwej porady na temat to trza nie było się rejestrować i nie załamywać tylko pognać po rower do Tesco albo kupić pierwszy lepszy w cenie jaką dysponujesz i jaki Ci się podoba, żadna filozofia. 

Zatem co Cię powstrzymuje przed kupnem takiego roweru? Jeśli nie chciałeś konkretnej i treściwej porady na temat to trza nie było się rejestrować i nie załamywać tylko pognać po rower do Tesco albo kupić pierwszy lepszy w cenie jaką dysponujesz i jaki Ci się podoba, żadna filozofia. 

W którym miejscu napisałem, że nie chcę takiej porady? Spytałem tylko czy jesteście w stanie zaproponować coś innego niż tego Kandsa, tyle. Nie dziw się, że laikowi jest ciężko przełknąć fakt, że za ciężko zapracowane 1500zł nie może dostać roweru, który się nie rozpadnie przy pierwszej lepszej okazji, przynajmniej według niektórych użytkowników.

Mam znajomych, którzy jeżdżą na rowerach z marketu za 400zł i jakoś większych problemów nie mają

To nie zaczales od wywiedzenia sie wsrod tych znajomych ? Mysle ze pewniejsze informacje z pierwszej reki, mozesz odrazu poprosic o mozliwosc przejechania sie. 

Jedno zdanie, a takie oburzenie. Jednak dobrze czułem, że tutaj wszyscy mają alergie na słowa tego typu. Poprosiłem o poradę, zaproponowaliście dwa modele - ok. Dziękuję Wam za pomoc. Nie wiem po co takie bulwersacje i odchodzenie od meritum tematu.

@edit
Naprawdę nie miałem na celu nikogo denerwować, także tym bardziej proszę o wyrozumiałość.

Zaczynam przekonywać się do tego Kandsa. Możecie mi powiedzieć jaka rama byłaby odpowiednia na mój wzrost i polecić jakiś zaufany sklep, w którym dostanę ten rower (zależy mi na kolorze białym)?

Przecież każdy z nas kiedyś jeździł makrokeszem, Mozzie zapewne też:) I tu się zgodzę z tym że problemów z jazdą na takim rowerze nie ma,PRZYNAJMNIEJ NA TRZEŹWO:) ale przecież  nie chodzi o samą jazdę ( w męczarniach ) a czerpanie z niej przyjemności.

Spytałem tylko czy jesteście w stanie zaproponować coś innego niż tego Kandsa, tyle. Nie dziw się, że laikowi jest ciężko przełknąć fakt, że za ciężko zapracowane 1500zł nie może dostać roweru, który się nie rozpadnie przy pierwszej lepszej okazji, przynajmniej według niektórych użytkowników

Kands się nie rozpadnie, ma swoje minusy najbardziej piętnowane przez wielu formowiczów, którzy z reguły śmigają na rowerach droższych o kilka moich wypłat, jednak użytkownicy są zadowoleni bo i cena nie za niska, nie za wysoka na przeciętnego kowalskiego, przerzutki alivio a reszta osprzętu i tak lepsza niz z marketu. Ja  dla siebie(przynajmniej w tym sezonie) go nie kupie ale złego słowa też nie powiem bo na NIE zadecydowały w sumie nie aż tak istotne detale (samą jazdę sobie chwalę -10 km)

Ja Ci polecam Unibike Crossfire Gts...

Wybierałem pomiędzy kands merida unibike 

Powiem tak, nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy jak piasty, szprychy, korby, opony, konus, łożyska, itp ale to jest w rowerze najważniejsze to właśnie te rzeczy "drugoplanowe" decydują o trwałości roweru, nie przerzutki na których i tak będziesz jeździł kilka lat  czy to deore czy alivio, uwierz mi nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia...

Moim zdaniem najlepszy dla Ciebie będzie Crossfire Gts rama 19" 

Ja mam 174cm i jest idealny

Masz tu namiar na gościa który ma naprawdę tanio rowery unibike, jak dzwoniłem ostatnio to chciał 1550zł za crossfire tylko że gotówką i myślę że nie znajdziesz taniej, niestety ja musiałem wziąć gdzie indziej na kredyt:)

http://www.krajekrowery.pl/

Ja Ci polecam Unibike Crossfire Gts...

Wybierałem pomiędzy kands merida unibike 

Powiem tak, nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy jak piasty, szprychy, korby, opony, konus, łożyska, itp ale to jest w rowerze najważniejsze to właśnie te rzeczy "drugoplanowe" decydują o trwałości roweru, nie przerzutki na których i tak będziesz jeździł kilka lat  czy to deore czy alivio, uwierz mi nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia...

Moim zdaniem najlepszy dla Ciebie będzie Crossfire Gts rama 19" 

Ja mam 174cm i jest idealny

Masz tu namiar na gościa który ma naprawdę tanio rowery unibike, jak dzwoniłem ostatnio to chciał 1550zł za crossfire tylko że gotówką i myślę że nie znajdziesz taniej, niestety ja musiałem wziąć gdzie indziej na kredyt:)

www.krajerowery.pl

Widzisz, ale sklep jest z Wrocławia, a na ich stronie nie ma żadnej informacji dotyczącej możliwości wysyłki. Ja mieszkam w Katowicach.

To podzwon po tych sklepch z okolicy i popytaj !! Moze gdzies ci sie uda utargowac 100 zl lub nawet wecej . Pogadaj, powiedz ze na necie mozna go kupic taniej, ale wolas bys np u nich bo bedziesz go tam serwisowal i takie tam blalalala, a noz sie uda go kupic taniej w okolicy !! 

To podzwon po tych sklepch z okolicy i popytaj !! Moze gdzies ci sie uda utargowac 100 zl lub nawet wecej . Pogadaj, powiedz ze na necie mozna go kupic taniej, ale wolas bys np u nich bo bedziesz go tam serwisowal i takie tam blalalala, a noz sie uda go kupic taniej w okolicy !! 

Ok, tak też zrobię. Rozumiem, że polecasz ten rower?

Kands"a dostaniesz chyba only w sieci.

Zapewne są sprzedawcy, którzy umożliwią odbiór osobisty.

Jako, że pisałeś, że jesteś z Katowic - a de facto producent tego roweru jest w Czechowicach Dziedzicach - to możesz albo podjechać by PKP, albo autem (jezeli masz możliwość).

Niby na aukcji piszą sobie, że odebrać można po wcześniejszym telefonie - sam się nad tym zastanawiam, ale ja jeszcze nie mam tyle $, więc nawet teraz nie dzwonię :|

Według moich posiadanych info - to zostaje właśnie sieć (no chyba, że ktoś wie, że jakiś sklep stacjonarny tą marką dysponuje)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...