Skocz do zawartości

[Tarcza] Ocieranie tylnej tarczy pod ciężarem

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

1. Kup sobie nie wiem, Totema, Ósemki czy jakikolwiek wideł z górnymi goleniami o dużej średnicy, piastę pod oś 20mm, najtańsze obręcze oraz szprychy, daj to Panu Zenkowi razem z flaszką wódki i niech złoży to po pijaku, a następnie sprawdź, czy wystąpi JAKIEKOLWIEK ocieranie tarczy. A do tego momentu... 2... ZAMILCZ.

^^

Błaźnisz się to Ty kolego będą moderatorem i nie rozumiejąc co to jest skrót myślowy bo było już o tym 10 razy pisane!

lepszy kabareton jest z twoim udziałem niż na TVP2 :D

Odnośnie tematu nic nie dodam :P powiedziane zostało aż nadto.

Witam wszystkich,

nazywam się Tomek. 15 lat jeździłem Authorem Detroit i w tym roku przyszedł czas na 29''.

Kupiłem rower Scott Aspect 910 i mam problem omawiany w temacie. Dociskając silnie pedał tarcza przedniego hamulca ociera oraz przy pochyleniu na prawą stronę podczas jazdy jest dokładnie to samo. Nie będę ukrywał, że irytuje mnie to bardzo.

Byłem w serwisie (rower na gwarancji) i powiedziano mi, że tak ma być i z czasem jak klocki się dotrą ocieranie tarczy ustanie.

Czy faktycznie tak będzie czy drążyć temat dalej i przedstawić serwisowi rozwiązanie kolegi qb41? A może idąc za wskazówkami kolegi Fenthin zmusić ich do serwisu tłoków oraz przedniego układu hamulcowego?

Nie chcę sam przy tym grzebać skoro rower jest na gwarancji.

Chciałem się tylko Was poradzić czy męczyć serwis czy faktycznie poczekać na ułożenie układu hamulcowego.

Do tej pory zrobiłem na nim około 100 km.

Z góry dziękuję za rady.

Przy  dużych kołach mocowanie na szpilkę będzie to powodować. Można bawić się regulacją zacisku, ale potrzeba do tego dużo cierpliwości. Kiedyś w serwisie mówili mi też, że tak musi być... ale spróbowałem sam i wyregulowałem tak, że nic nie ocierało.  W Twoim przypadku będzie ciężko bo 29" robi różnicę, ale próbować można nawet trzeba zminimalizować ten efekt.   

Puklus ja ważę 90 kg.

Nie chcę wymieniać widelca ponieważ mam obecnie Rock Shox XC 32 TK 29 Solo Air ze zdalna blokadą i wydawało mi się, że jest to wyższa półka w przedziale cenowym mojego roweru (do 4 tyś).

Kurcze faktycznie w wielu miejscach przeczytałem, że tak ma być. Nie po to odstawiłem starego poczciwego Authora, żeby stresować się podczas jazdy nowym Scott-em :)

Spróbuję podjechać jeszcze raz do serwisu i poproszę o sprawdzenie tłoków bo klocki są faktycznie bardzo blisko tarczy po zwolnieniu hamulca - dosłownie ułamki milimetra, nie widać nawet prześwitu. Tu serwis ma może racje, że nowe klocki się ułożą. 

ugupu ja chętnie kupię te zaciski - jednak chciałbym otrzymać potwierdzenie od kogoś komu to pomogło. Nie chcę kupować w ciemno klamotów, które będą leżały i kurzyły się.

Patrząc na allegro to wydatek poniżej 100 zł więc nie majątek przy rowerze wartym prawie 4 tyś. Nie żałuję kasy na mod-y (w ciągłej modyfikacji mam samochód), jednak nie lubię również wywalać kasy w komin.

... do mojego roweru 29'' potrzebuję:

http://allegro.pl/dt-swiss-rws-stal-5-100-wyprzedaz-i3382435745.html

czy

http://allegro.pl/dt-swiss-rws-stal-5-135-wyprzedaz-i3382435763.html

???

• Mod Team

Shox XC 32 TK 29 Solo Air ze zdalna blokadą i wydawało mi się, że jest to wyższa półka

Musze cie zasmucić ale to najniższy model jaki robią obecnie. Na obcieranie też wpływają kiepskie zaciski koła jak i nie dokładne osadzenie koła. Ale o tym już mówili. To że rower kosztował ponad 4k nie znaczy ze musi być wypasiony :P

Spoko do 10 dni możesz zwrócić ;) a tak na marginesie to przy Twoim wzroście i wadze to tylko sztywna ośka ratuje.

nie wiem tylko czy piasta koła to zmieści :)

Musze cie zasmucić ale to najniższy model jaki robią obecnie. Na obcieranie też wpływają kiepskie zaciski koła jak i nie dokładne osadzenie koła. Ale o tym już mówili. To że rower kosztował ponad 4k nie znaczy ze musi być wypasiony :P

... nie smucę się :) ... jestem zdrowy, mam zdrowego syna i żonę ... wystarczy :) ... rower oby jeździł i nie wkurzał dzwonieniem tarczy :) Nie miałem zamiaru kupowania wypasionego roweru :) - po prostu przyszedł czas na zmianę bicykla a że z kijków na narty Scott-a byłem bardzo zadowolony w tym sezonie - padło na rower Scott-a :)

• Mod Team

Jest kilka w miarę tanich rozwiązań:

- Wymiana tarczy na sztywniejszą, co w przypadku 180 i więcej mm jednak sporo daje

- wymiana tarczy na mniejszą 160mm i przy  ewentualnym braku mocy kupno lepszych klocków

- odpowiednia regulacja zacisku, polegająca na tym iż tarcza ciągle będzie minimalnie tarła o klocek co zminimalizuje jej dzwonienie

Dziękuję Wam za rady. Zmieniłem zamówienie i przyjdą do mnie zaciski DT Swiss w lepszej wersji (stalowe z aluminiową dźwignią). 

Zobaczymy, czy to pomoże. Jeżeli nic to nie da kolejną inwestycją będzie sztywniejsza tarcza.   

Rulez z pewnością masz rację (9 mm średnicy w stosunku do 5 mm zdecydowanie zrobi robotę) ale nie po to kupiłem nowy rower, żeby od razu zmienić w nim widelec, piastę i najlepiej koła. Lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie suchej ramy

Nie dogonię wszystkiego i wszystkich. Nie potrzebowałbym żadnych up-ów, gdyby nie dzwoniła mi tarcza.

Puklus dzięki wielkie.

Jutro przyjdą zaciski, mam z kolei pytanie o tarcze - domyślam się, że te sztywniejsze są na pająku. Który model Shimano możecie polecić w najlepszym stosunku ceny do jakości? Chodzi o 180tki bo nie chciałbym zmieniać tarczy na mniejszą.

Do tomo1978:

Ja na Twoim miejscu jeszcze raz ustaliłbym przyczynę dzwonienia tarczy. Sam stałem się właścicielem Aspecta 910 kilka dni temu i u mnie również ten problem się pojawił (przy pedałowaniu na stojąco, w prawym przechyle). Tylko że u mnie to wcale nie klocki tarły o tarczę.

Dokładnie obejrzałem tarczę po kilku jazdach oraz obudowę hamulca i zauważyłem czarne ślady na końcach "ramion" tarczy. Wniosek jest prosty - trze obudowa hamulca! Jak się dobrze przyjrzymy to dolne mocowanie hamulca znajduje się bardzo blisko tarczy. Ponadto - w przeciwieństwie do klocków, które są zamontowane mniej więcej na tej samej wysokości co oś koła, dolne mocowanie hamulca jest nieco niżej, co przyczynia się do tego, że w ostrzejszym przechyle pierwsze trze o tarczę.

Ja problem rozwiązałem w sposób najprostszy, najtańszy i co najważniejsze - działający. :) Już mi nic nie dzwoni, nawet jak bardzo agresywnie pedałuję na stojąco. Po zdjęciu koła delikatnie spiłowałem obudowę hamulca. Załączam zdjęcie.

55crjjm4bqkl_t.jpg 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...