Skocz do zawartości

[rama] co w zamian dla scott scale 80

stefan609

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

Posiadam w tej chwili o taki rower

SCALE80%202011.JPG

Niestety kupilem o rozmiar za maly. Mam 183 cm wzrostu i rozmiar ramy M.

Od jakiegos już czasu i bardzo nieskutecznie szukam możliwości zakupu ramy scott scale 80 w rozmiarze L.

Czy jesteście mi w stanie polecic odpowiedniki tej ramy innych firm (które są bardziej dostępne) ?? 

Po zakupie nowej ramy chce przeniesc wszystkie czesci (sztyca, amortyzator, hamulce), takze wielkosci otworow sa dosc wazne :)

z góry wielkie dzieki

Napisano

Dowolna rama z główką pod stery pół-zintegrowane 1 1/8", podsiodłówką o wewnętrzej średnicy 31,6mm i mufą suportu BSA 68mm. Czyli na dobrą sprawę dzisiejszy standard dla aluminium. 

Napisano

Dowolna rama z główką pod stery pół-zintegrowane 1 1/8", podsiodłówką o wewnętrzej średnicy 31,6mm i mufą suportu BSA 68mm. Czyli na dobrą sprawę dzisiejszy standard dla aluminium. 

Weź sobie scott scale 40 można ją wyrwać za 1300, a to wdzięczny sprzęt.

A do jakich celów potrzbujesz bike ?

Bo Scale jest dość wymagający :) coś o tym wiem, im szybciej śmigasz tym mniej nad nim panujesz :)

Ale do spokojnego treningu, z mostkiem dodatnim sprawdzi sie idealnie, no chyba, że masz na imię NINO SZ....

Pzdr

Napisano

"A do jakich celów potrzbujesz bike ?"

Trening 3 razy w tygodniu ( 40 - 50 km - w lasach. 50% równe teren 35%górki 15% zjazdy).

Czasami też szosa (ale to do czasu kiedy nie kupię kolarki).

"Weź sobie scott scale 40 można ją wyrwać za 1300, a to wdzięczny sprzęt."

no to mamy pierwszy typ :)

Napisano

Modeli masz do wyboru masę, to typowa rama, taka jak tysiące innych. Pytanie brzmi, jak masz budżet.

Fajnie dyskusja zmierza w konktretnym kierunku.

Budżet to okolo 1000 zł. W zależności od tego za ile uda mi się sprzedać potem obecną ramę, ale nie wiem ile mogę za nią zawołać. 

Właśnie sobie doczytałem że "Scale jako sama rama jest dostępny jedynie w wersji 40.".

Pewnie dlatego jest tak cieżko dostać wersje 80 :P

A więc na tym etapie dyskusji mam taki wybór:

1) SCOTT SCALE 40 Nowa rama z 2012 roku kosztuje okolo 1800zł

http://allegro.pl/rama-scott-scale-40-2012-rozmiar-l-i3363982302.html

2) SCOTT SCALE 40 - używana cena około 1300 zł

ale jeśli macie / używacie jakiś innych ram w tej geometrii to polecajcie :)

Napisano

Posiadam scotta scale 40 ale z 2009 roku :) fajna rama ale nie dał bym za nią teraz takiej kasy. W porównaniu do nowego modelu w starszym sa o wiele ładniejsze spawy.

Tapatalk iPad.

Napisano

Posiadam scotta scale 40 ale z 2009 roku :) fajna rama ale nie dał bym za nią teraz takiej kasy. W porównaniu do nowego modelu w starszym sa o wiele ładniejsze spawy.

Tapatalk iPad.

No właśnie dlatego założyłem ten temat. Szukam właśnie podobnej ramy innego producenta (o tej samej geometrii), ale tańszej :)

Znacie takie ?

• Mod Team
Napisano

1900zł za ramę aluminiową to gruba przesada. Popatrz na allegro w tym przedziale na ebayu wklej linka to ocenimy.

Napisano

Szukam właśnie podobnej ramy innego producenta (o tej samej geometrii), ale tańszej :)

Popatrzyłem na geometrię, i podobną ma moim zdaniem Accent Peak - jedynie główkę ma 71st a nie 70. jest długa (610 mm dla L) i rurki powinny pasować.

Napisano

Popatrzyłem na geometrię, i podobną ma moim zdaniem Accent Peak - jedynie główkę ma 71st a nie 70. jest długa (610 mm dla L) i rurki powinny pasować.

wow - Accent Peak brzmi naprawde nieźle :) juz szukam aukcji.

Wypisze najlepsze ponizej niedługo

Napisano

wow - Accent Peak brzmi naprawde nieźle :) juz szukam aukcji.

Wypisze najlepsze ponizej niedługo

Quick summary odnośnie ramy Accent Peak. Jeśli się myle proszę o skorygowanie

Dobre strony:

1. cena, obecnie na allegro mozna zakupić wersje 26' pod hamulce tarczowe za 599 zł z przesyłką http://allegro.pl/rama-mtb-26-accent-peak-rozmiar-s-i3334710905.html
  2. atrakcyjny wygląd
  3. Nadaje się na jazdę XC, AM, marathon
  4. Wszystkie części od scotta da się przełożyć (widelec, Supprt, manetki, sztyce, hamulce ....) - to wymaga potwierdzenia
  5. Geometria ramy niemal identyczna z SCOTT 40

Słabe strony:

1. jest troszke cięższa od wejsi SCOTT 40
  2. nie jest markowana brandem SCOTT (w puncie wyjściowy był to rower firmy SCOTT - więc straci na wartości)
  3. inny stop aluminium (mniej wytrzymały ?? starszy ?)

jakieś uwagi ??

Jeśli macie kolejne fajne ramy dawajcie będę robił sumary i na koniec wybiorę taką która jest nalepsza ;)

Napisano

Tylko, że to rozmiar S, a Ty potrzebujesz L, która nie jest już tak łatwo dostępna.

racja - ale to wydaje się że można będzie przynajmniej zamówić 

• Mod Team
Napisano

accenta nie polecam

Bo?

Te Peak'i które oglądasz lubiły pękać przy podsiodłówce. Dwóm moim znajomym tak pękły. Trzeci jeszcze jeździ...do czasu :D
Na forum jest gdzieś temat o tym problemie.

Napisano

Nie polecam ponieważ kolega zajechał ta ramę w 2 miesiące ,pękła przy zacisku sztycy rura była ok 10 cm w ramie .

Znajomy waży swoje jakieś 95 kg wczesniej miał stumpjumpera przez przeszło 10 lat bez problemów.

Napisano

Nie polecam ponieważ kolega zajechał ta ramę w 2 miesiące ,pękła przy zacisku sztycy rura była ok 10 cm w ramie .

pojedyńczy przypadek ??

Napisano

e Peak'i które oglądasz lubiły pękać przy podsiodłówce

Ale to wersje pod koła 26 czy 29 ?

Ja mam już rok wersję 26 i póki co nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak a ważę ok 85 kg. Ma ktoś jakieś zdjęcia tych pęknięć?

Na forum jest gdzieś temat o tym problemie.

Przeczesałem forum w te i we wte i nic nie znalazłem...wszędzie pełno Krossów i innych ram... jedyne co pamiętam z zarzutów do Accenta to problem w wersji 29er ze źle wykonaną średnicą podsiodłówki zdaje się właśnie - sztyce siedziały za luźno.

Jeśli znajdziesz ten wątek o pękniętych Peak'ach to podaj chętnie się zapoznam.

Napisano

Prowokując dalszą dyskusje stworzyłem poniższe podsumowanie tematu, może będzie łatwiej dopisać kolejne propozycje.

A więc podsumowanie:

Szukajac mozliwosci zakupu wiekszej ramy (rozmiaru L) dla scotta scale 80 zorientowalem się, że takiej możliwości praktycznie nie ma. Od producenta można kupic ramę scott 40 i wyzej (to ta sama rama co 80, tylko inaczej pomalowana i pooklejana, ale znacznie drozsza). Używane ramy praktycznie nie istnieją w sprzedaży (przynajmniej na najpopularniejszych serwisach).

Oto ramy o podobnej geometrii:

1) SCOTT SCALE 40 Nieużywana rama z 2012 roku kosztuje okolo 1800zł

http://allegro.pl/ra...3363982302.html

Dobre strony:

1. atrakcyjny wygląd
  2. W zasadzie to ta sama bradzo dobra i sprawdzona rama

Słabe strony:

1. cena,

2) SCOTT SCALE 40 - używana cena około 1300 zł

jak wyżej

3) Accent Peak

http://allegro.pl/ra...3334710905.html

Dobre strony:

1. cena, obecnie na allegro mozna zakupić wersje 26' pod hamulce tarczowe za 599 zł z przesyłką http://allegro.pl/ra...3334710905.html
  2. atrakcyjny wygląd
  4. Wszystkie części od scotta da się przełożyć (widelec, Supprt, manetki, sztyce, hamulce ....) - to wymaga potwierdzenia

Słabe strony:

2. nie jest markowana brandem SCOTT (w puncie wyjściowy był to rower firmy SCOTT - więc straci na wartości)
  3. inny stop aluminium (mniej wytrzymały ?? starszy ?)
  4. podobo pękają w okolicy siodełka

4) CUBE LTD DISC (jak na razie faworyt)

http://allegro.pl/cu...3348889341.html

Dobre strony:

1. cena, 890 zł
  2. atrakcyjny wygląd

Słabe strony:

2. inny stop aluminium (mniej wytrzymały ?? starszy ?)

Sprowokowani do dalszej dyskusji ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...