Skocz do zawartości

[do 1500zł] MTB vs Cross - wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Widzę spore zniecierpliwienie pojawiającymi się kolejnymi podobnymi pytaniami, jednak po przewałkowaniu forum chyba w każdą możliwą stronę ciągle nie wiem który kupić.

A więc w skrócie o sobie:

Wzrost: 193cm

Waga 113kg (planowana redukcja do 100-95 do jesieni, rower ma być jednym z elementów pomocy w redukcji fatu)

Wiek 25 lat więc szaleć na rowerze na starość nie mam zamiaru ;)

Rower ma mi służyć na codzień na dojazdy do pracy po asfalcie (6km), do tego chcę zacząć jeździć w wolnych chwilach (podejrzewam że nie dam rady w tej chwili więcej niż 20km, ale docelowo chciałbym jeździć nawet do 100km na raz). Głównie asfalt + drogi nieutwardzone (mieszkam przy takiej ulicy, więc nie mam wyboru ;)

Do tego momentu nie mam wątpliwości i po przeanalizowaniu forum do takiej jazdy wybrałbym bez wahania:

http://rowerykands.pl/rowery/8-kands-maestro-men-28.html

Z tym, że od czasu do czasu chciałbym się wybrać (2-3 razy do roku) gdzieś w górzyste tereny żeby przez weekend pojeździć po tamtejszych ścieżkach (początkowo oczywiście te najłatwiejsze). Trasa to ode mnie ok 50-80km w te góry. (Karpacz/Szklarska/Świeradów) Teraz domyślam się że do takich warunków lepszy byłby zdecydowanie:

http://rowerykands.pl/rowery/12-kands-energy-1300-2x-tarcza.html

Teraz pytanie jak taki górski rower sprawdzałby się na nawierzchniach asfaltowych? 

Czy ten Kands Maestro sprawdziłby się na ścieżkach rowerowych w górach?

Czy jest możliwość do takiego crossa np wymieniać koła na takie wycieczki w góry na takie z szerszym bieżnikiem? 

Czy te tarczówki zamontowane w tym góralu są w miarę przyzwoitej jakości? 

A może w tym przedziale cenowym polecacie coś innego? (do 1500zł)

Pozdrawiam i dzięki za czas poświęcony na przeczytanie tematu. ;)

Napisano

Po przeczytaniu tego posta mam wrazenie ze chyba bedzie lepiej ten rowerek wybrac http://rowerykands.pl/rowery/12-kands-energy-1300-2x-tarcza.html a do tego kupic opony takie bardziej na szose, o mniejszych oporach toczenia, a przed wyjazdem w gory poprostu j zmienic na te bardziej terenowe.

Hamulce tarczowe mechaniczne, rozne opinie zbieraja, ale jest to juz baza pod przejscie w przyszlosci na hydrauliczne, jesli by Ci te zastowane w tym rowerku nie wystarczaly. Jak by nie te wyjazdy w gory to polecil bym ci tego z pierwszego linku typowego crossa. To moje zdanie, moze jeszcze ktos bardziej obyty w temacie sie tez wypowie. 

A jeszcze jedno rowery MTB maja inne przelozenia niz rowery typu cross i treking, poprostu z przodu sa na ogol mniejsze zebatki, a co za tym idzie sa nieco wolniejsze na plaskich odcinkach, naomiast MTB lzej sie wspinaja pod gorki. 

Zobacz korby w tym MTB maja takie wielkosci SHIMANO FCM-311 42/32/22 , natomiast w tym crossie FC-M311 48/38/28 widzisz teraz roznice ??. Poprostu sa to rowery do innego terenu i stylu jazdy. Optymalnie kupic dwa jeden Cross i jeden MTB na wycieczki w gory :D wiem przesadzilem hehehe

Napisano

Nie jeździłem na 28", ale opiszę swój wybór i tereny.

Mieszkam w Jeleniej Górze. Jeżdżę w trybie 70% asfalt, 30% las. Długie podjazdy, długie zjazdy.

Mój rower to typowy XC. Napęd 3x9 - korba 44/32/22 175mm i kaseta 11-34. Hamulce hydrauliczne. Opony Continental Race King 2.2.

Konfiguracja bardzo uniwersalna. Sprawdza się dosłownie w każdych warunkach. Nigdy nie brakuje mi biegów. Solidne hamulce - podstawa w górach. Nie chcę myśleć co by było gdyby mnie zawiodły przy zjeździe, np. z Odrodzenia. Gdybym jeździł w 100% po asfalcie, zmieniłbym tylko opony.

Rower trekkingowy może Cię jedynie ograniczyć.

W tym budżecie jednak szukałbym używki. Trochę więcej zachodu i musisz liczyć wymianę klocków, łańcucha i być może kasety, ale to nie to samo co wymiana kompletu hamulców.

Co rzuciło mi się w oczy w tym Kands-ie: amortyzator. Sam mam XCM-a i nie polecam.

Napisano

Czy jest możliwość do takiego crossa np wymieniać koła na takie wycieczki w góry na takie z szerszym bieżnikiem? 

A może w tym przedziale cenowym polecacie coś innego? (do 1500zł)

Mam coś takiego u siebie w crossie, uważam ze kazdy cross powinien miec tak wyprofilowany widelec z tyłu:

FOTO link

W ogóle to sprzedaje właśnie ten rowerek ;)

Napisano

Mam coś takiego u siebie w crossie, uważam ze kazdy cross powinien miec tak wyprofilowany widelec z tyłu:

FOTO link

W ogóle to sprzedaje właśnie ten rowerek ;)

Co to za model?

Napisano

To była moja pierwsza myśl:) i co o nim możesz powiedzieć? W sumie to zastanawiałem się nad jego zakupem.

Napisano

To była moja pierwsza myśl:) i co o nim możesz powiedzieć? W sumie to zastanawiałem się nad jego zakupem.

Dla mnie to był swego czasu wybór idealny, ale złapałem mocnego bakcyla na rower i będzie szosa bo latam 100% po asfalcie ;) Ten sprzedaje puki jest w stanie sklepowym i z gwarancją.

Napisano

@Czarekarek  - przy Twojej obecnej (ale i docelowej) wadze żeby czerpać z jeżdżenia przyjemność będziesz potrzebował sztywnej ramy i dobrego sztywnego suportu / korby. Inaczej musisz się pogodzić z drażniącym obcieraniem łańcucha w prowadnicy przedniej przerzutki i ogólnym wrażeniem "gumowości" roweru. Może nie odczujesz tego w pierwszym momencie, ale jeśli będziesz rzeczywiście jeździł codziennie albo spróbujesz kiedyś roweru na trochę lepszym osprzęcie - ww problemy wcześniej czy później zaczną ci doskwierać

Jest jeszcze problem maksymalnej dopuszczalnej przez producenta wagi (rowerzysta + rower + bagaż) - jeżeli zdecydujesz się na nowy rower, zwróć uwagę na maksymalną dopuszczalną masę "zestawu"

Za 1500 można kupić przyzwoitego używanego crossa +  wymienić jakieś drobiazgi. Jeżeli się nie spieszysz - poczekaj do jesieni, okazji będzie na pęczki a i ceny polecą w dół. 

Napisano

Powiem wam, że jeśli chodzi o zakup to dawno nie miałem takiego ciężkiego orzecha do zgryzienia. Jadę jutro do kilku sklepów, żeby się po prostu przejechać podobnymi rowerami o takich samych wymiarach jak te powyżej i myślę że w końcu zdecyduję ;) 

W razie czego może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię. ;) 

Napisano

A więc - pochodziłem po sklepach, popytałem, po przymierzałem i zdecydowałem się na 29er'a.

Zdecydowałem się zwiększyć budżet do 2000zł, więc wybór prawdopodobnie padnie a w zasadzie już padł (jeśli nikt nie zdyskredytuje tego pojazdu w moich oczach) na:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.29er.1/14067/64218/#specifications

Zakup w lokalnym sklepie, więc będzie rabat, serwis, przeglądy itd na miejscu, ewentualne modyfikacje zrobione u tego pana nie będą powodowały utraty gwarancji.

(co ciekawe w sklepie z rowerami Author pan i pani nawet nie chcieli zdjąć roweru ze stojaka by można było przymierzyć, mimo że przekonywałem ich że jestem niemal zdecydowany na zakup, do tego na pytanie czy można np do któregoś tam modelu dołożyć inne hamulce przed zakupem, oświadczyli, że tak, ale wtedy rower bez gwarancji :D )

Czy ktoś ma doświadczenia z wyżej wymienionym rowerem i mógłby się na jego temat wypowiedzieć? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...