Skocz do zawartości

Bezpieczna odległość

render

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja miałbym prośbę do panów kierującymi dużymi samochodami ciężarowymi i autobusami; szanowni Panowie/Panie kierowcy proszę o zachowywanie nakazanego odstępu przy wyprzedzaniu rowerzystów.

Przytoczę nie zorietowanym: KRD art. 24.2

"W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m."

A mało kto z w/w kierowców go stosuje, miałem już kilka sytuacji, że musiałem się "ewakuować" na pobocze; gorzej gdyby takowego nie było to gleba pewna.

Rowerzysta w takiej sytuacji nie ma najmniejszych szans uniknięcia wypadku, nawet sam pęd powietrza spycha rowerzystę nie mówiąc o sytuacji gdy wyprzedzanie odbywa się na tzw. grubość żyletki.

Znając stan naszych dróg (wyboje, dziury) jesteśmy zmuszeni do ich omijania w tej sytuacji  potrzebne mam 100cm odstępu by uniknąć wywrotki lub uszkodzenia roweru.

Pamiętajcie do wypadku droga krótka, chyba nie zbawi Was gdy dojedziecie do celu pięć minut później.

Rowerzysta też jest pełnoprawnym użytkownikiem drogi i ma zarówno swoje obowiązki jak i przywileje na drodze.

Nie traktujcie rowerzysty jak intruza lub zawalidrogi.

Z tego wzgledy promujmy kampanię http://150cm.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...