Skocz do zawartości

[hamulce taczowe] sprężyna

mansi

Rekomendowane odpowiedzi

O przepraszam! Sklep jest w Warszawie, więc dla mnie to duży plus, a nie popatrzyłem skąd jesteś :) Nie no to był przykład, ale myślę, że da radę gdzieś to kupić. Ewentualnie kupujesz tam, ktoś z forumowiczów może Ci to wysłac normalnym listem, więc za przesyłke zapłacisz 2 zł :)

Przejedź się po serwisach rowerowych i gdzieś powinni mieć. Tylko szukaj w tych dobrych. Dobre to nie zawsze ten najdroższe, albo ładnie wyglądające. 10zł razem z kosztami przesyłki to dużo? Tyle samo byś zapłacił kupując od kogoś na forum, bo przesyłka i za darmo też raczej nikt nie odda..

Ja widze do tej pory same wady hamulców tarczowych:

1.ustawienie ich wcale nie jest łatwiejsze niż zwykłych -za pierwszym razem mialem z tym duży problem

2 trzeba bardzo uważać przy zmianie koła aby nie uszkodzić spręzyny- ja nie uważałem i uszkodziłem

3.nigdzie nie można w serwisach znalezc głupiej blaszki która nie warta jest nic- a trzeba kupic drogie klocki- bo nie ma innego wyjscia. Ja co prawda znalazłem serwis w którym dali mi za darmo blaszke- ale niestety jest minimalnie za gruba-  i mimo moich prób założenia - nic z tego nie wychodzi.

4.przy awari takiego hamulca- rower jest uziemiony- no chyba że odkręce cały hamulec

5 klocki są zdecydowanie droższe a jeśli zdarzy się jakas inna awaria to zdecydowanie większy koszt.
6. hamulce piszczą tak samo jeśli sie je zle ustawi albo podczas deszczu -tak samo jak w zwykłych hamulcach

Skuteczność hamowania może minimalnie lepsza  to chyba jedyny +

Gdybym miał możliwość wrociłbym dos tarych dobrych v-brake  ale niestety przy wyborze lepszego roweru nie mam możliwości wybrania hamulców bo wszystkie już mają tarczowki

o wyższości jednych nad drugimi napisano na tym forum już sporo. Dopóki nie wybierasz się z rowerem w góry, zwykłe vki starczają w większości wypadków. Ale dobrze wyregulowane tarcze są znacząco lepsze od v-ek.

Co do samej blaszki, to przecież możesz kupić klocki na zapas - w końcu będziesz musiał je wymienić, możesz zadzwonić do sklepu i poprosić o wysyłkę zwykłym listem, lub napisać do któregoś z forumowiczy. Od tego jest forum, żeby sobie pomagać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...