czyzu6491 Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Witam dostałem nowego mosso i ma problem ponieważ nabicie bieżni nie jest możliwe do konća ponieważ ostanie 3 centymetry rury sterowej mają srednicę 3cm a reszta 28,6 i teraz pytanie czy bieżnia rozciągnie sie na tyle czy nie ma szans ?może więcej siły ?
redbull1 Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 ja gdy miałem ten widelec miałem ten sam problem to piłowałem bieżnię od sterów ,potem na smar ładnie wskoczyło ,gdy zmieniłem stery na inne tam bieżnia była rozcięta i nie było z tym problemu nic nie piłowałem
czyzu6491 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Napisano 12 Lipca 2013 a może bym rozciął bieżnie sterów?pytanie tylko czy taki patent czegoś nie popsuje
Fenthin Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 To zupełnie normalne, że końcówka sterówki ma większą średnicę. http://www.hopetech.com/webtop/modules/_repository/documents/HOPEHEADSETS2011Web.pdf - zajrzyj na stronę 4. Natomiast, nabijasz tę bieżnię, czy nakładasz ręcznie?
Fenthin Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 I tu jest źródło Twojego problemu. A rozwiązaniem jest drewienko i młotek. Stukaj powoli po obwodzie (tak, by wchodziła równomiernie), w końcu siądzie.
lyndowss Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Tak jak mówi Fentihin. Wejdzie, ale to trzeba nabić, a nie włożyć. Tak ma być. Nic nie rozcinaj, ani nie piłuj, bo potem już nie przełożysz tych sterów o ile w ogóle ja prawidłowo byś wtedy założył. W dodatku piłowanie to głupia sprawa, bo nie zrobisz tego precyzyjnie raczej bez specjalnego sprzętu. Łożysko osiądzie krzywo i będą tylko problemy.
ronina Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Wiesz co ,idz z tym do serwisu. Bieżnie dolnego łożyska sterów się NABIJA odpowiednim narzędziem na wcisk -0,02 mm.
Fenthin Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Załóżmy, że serwisant korzysta z narzędzi Park Toola. Bieżnię nabija specjalistycznym narzędziem o nic niemówiącej nazwie CRS-1 przy użyciu nie mniej tajemniczego HMR-4. Innymi słowy, kawałkiem zaślepionej z jednej strony prostej rurki o odpowiedniej średnicy przy użyciu młotka. Jak to kiedyś usłyszałem - lepiej, by klient nie wiedział, czego rzeczywiście używają serwisanci.
ronina Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Słaby serwis rowerowy używa byle czego.To fakt.Młotka niech używają do puknięcia się w głowę jak coś sknocą. Bieżnie nabija się używając siły grawitacji dzięki odpowiedniemu narzędziu.I to tyle z mojej strony.
czyzu6491 Napisano 13 Lipca 2013 Autor Napisano 13 Lipca 2013 już sam zrobiłem drewnem i młotkiem dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Fenthin Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Słaby serwis rowerowy używa byle czego.To fakt.Młotka niech używają do puknięcia się w głowę jak coś sknocą. Bieżnie nabija się używając siły grawitacji dzięki odpowiedniemu narzędziu.I to tyle z mojej strony. Niech przemówi obraz: http://www.parktool.com/product/crown-race-setting-system-crs-1
ronina Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 To tylko pogladowe zdjecie moim zdaniem.Osobiscie nie biłbym młotkiem w carbonowa koronę .Rurę prowadzącą opuszcza się kilka razy z dystansu ok.10-15cm aż bieżnia osiądzie na swoim miejscu.Osobiście nie używam młotka w swej praktyce do nabijania bieżni steru i osadzania łożysk w ramie,od tego jest prasa ręczna.
Fenthin Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 No to dodatkowo instrukcja: http://www.parktool.com/documents/503f00c9b44f5d6f7ee85e69bb8b446262e6d43f.pdf Park Tool jest chyba amerykański, a dobrze wiemy, że tam wszystko musi być cacy. Inaczej by się nie wypłacili. Jasne, możesz używać samych rąk, to wchodzi wręcz jak w masło. I analogicznie korzystanie z młotka nie niesie za sobą żadnych powodów do niepokoju, nie trzeba przecież tłuc z nie wiadomo jak dużą siłą, wystarczy lekko postukać. Używanie młotka jest o tyle wygodniejsze i bezpieczniejsze, że samą rurkę masz bezpośrednio na bieżni i jej nie uszkodzisz. Natomiast do samych misek też stosuję prasę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.