Skocz do zawartości

[sztywny widelec] mosso porblem z rurą sterową

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dostałem nowego mosso i ma problem ponieważ nabicie bieżni nie jest możliwe do konća ponieważ ostanie 3 centymetry rury sterowej mają srednicę 3cm a reszta 28,6 i teraz pytanie czy bieżnia rozciągnie sie na tyle czy nie ma szans ?
może więcej siły ?

Napisano

ja gdy miałem ten widelec miałem ten sam problem to piłowałem bieżnię od sterów ,potem na smar ładnie wskoczyło ,gdy zmieniłem stery na inne tam bieżnia była rozcięta i nie było z tym problemu nic nie piłowałem  

Napisano

I tu jest źródło Twojego problemu. A rozwiązaniem jest drewienko i młotek. Stukaj powoli po obwodzie (tak, by wchodziła równomiernie), w końcu siądzie.

Napisano

Tak jak mówi Fentihin. Wejdzie, ale to trzeba nabić, a nie włożyć. Tak ma być. Nic nie rozcinaj, ani nie piłuj, bo potem już nie przełożysz tych sterów o ile w ogóle ja prawidłowo byś wtedy założył. W dodatku piłowanie to głupia sprawa, bo nie zrobisz tego precyzyjnie raczej bez specjalnego sprzętu. Łożysko osiądzie krzywo i będą tylko problemy.

Napisano

Załóżmy, że serwisant korzysta z narzędzi Park Toola. Bieżnię nabija specjalistycznym narzędziem o nic niemówiącej nazwie CRS-1 przy użyciu nie mniej tajemniczego HMR-4. Innymi słowy, kawałkiem zaślepionej z jednej strony prostej rurki o odpowiedniej średnicy przy użyciu młotka. 

Jak to kiedyś usłyszałem - lepiej, by klient nie wiedział, czego rzeczywiście używają serwisanci.

Napisano

Słaby serwis rowerowy używa byle czego.To fakt.Młotka niech używają do puknięcia się w głowę jak coś sknocą. Bieżnie nabija się używając siły grawitacji dzięki odpowiedniemu narzędziu.I to tyle z mojej strony.

Napisano

To tylko pogladowe zdjecie moim zdaniem.Osobiscie nie biłbym młotkiem w carbonowa koronę .Rurę prowadzącą opuszcza się kilka razy z dystansu ok.10-15cm aż bieżnia osiądzie na swoim miejscu.Osobiście nie używam młotka w swej praktyce do nabijania bieżni steru i osadzania łożysk w ramie,od tego jest prasa ręczna.

Napisano

No to dodatkowo instrukcja: http://www.parktool.com/documents/503f00c9b44f5d6f7ee85e69bb8b446262e6d43f.pdf

Park Tool jest chyba amerykański, a dobrze wiemy, że tam wszystko musi być cacy. Inaczej by się nie wypłacili.

Jasne, możesz używać samych rąk, to wchodzi wręcz jak w masło. I analogicznie korzystanie z młotka nie niesie za sobą żadnych powodów do niepokoju, nie trzeba przecież tłuc z nie wiadomo jak dużą siłą, wystarczy lekko postukać. Używanie młotka jest o tyle wygodniejsze i bezpieczniejsze, że samą rurkę masz bezpośrednio na bieżni i jej nie uszkodzisz.

Natomiast do samych misek też stosuję prasę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...