Skocz do zawartości

[rama]Pęknięty Kross Level A8 2008

avacs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kross jest cały wadliwy choć zdarzają się dobre sztuki albo zdarzały...

Żeby być sprawiedliwym pokaż wątki na temat pękających Levelów A2-A6, crossów lub trekingowych. Prawda jest taka, że na razie pękają tylko wybrane modele i głównie z linii B. 

Napisano

A2 leży pęknięta w garażu mojego kolegi też jest na forum (nick ronina) nie pamiętam rocznika ale kilka lat ma za sobą, moja A8 2011 też pękła...

Forum nie reprezentuje całego kraju i wiele osób nie zgłasza swoich problemów.

Uważam, że Kross jest wadliwy, choćby nawet za swoje podejście do reklamacji.

Napisano

zgadzam sie z Toba. Czas na reklamcje to jest żal, na maile nie odpisują maja w dupie klienta, nic od nich nie kupie juz , nie inbteresuje mnie tez ze beda spore poprawki w 2014 roku nie mam zamiaru tyle czekac. chce pieniedzy i kross popadnie w niepamięc

Napisano

@@OrzelPiotr, Na forum jestem od połowy 2011 roku. Nie przypominam sobie aby ktoś narzekał na ten rocznik lub rocznik wcześniejszy. 2 lata to sporo czasu. Gdyby coś było w tym roczniku, to już byśmy dawno o tym wiedzieli, tym bardziej, że do 2011 włącznie Krossy były w niezłym osprzęcie i sprzedawały się bardzo dobrze. Zatem nie wiem, czy możesz łączyć swoją pękniętą ramę z wadliwą partią, których roczniki wyraźnie wskazują na rok 2012-2013.

Forum oczywiście nie jest reprezentacją całego kraju, ale nawet gdybyś wiedział ile w całym kraju pękło ram, to bez znajomości wolumenu produkcji nie możesz powiedzieć jak duży jest to problem. Mówiłem to już kilkukrotnie.

Napisano

Kolego mklos1 mam chyba prawo wyrazić swoją opinię, odgrzałeś mój post sprzed miesiąca, pochodzący z okresu słynnego z serii pęknięć ram a8 i b, były tam też z tego co pamiętam hexagony, były problemy ze sztycami, kominami, dokładając do tego wysoki poziom podejścia gwaranta do powstałych usterek, czas okres rozpatrywania reklamacji i jeszcze kilka dziwnych historii to uważam, że moja opinia nie minęła się z prawdą, można ją natomiast nazwać zbyt ogólnikową.

Napisano

mklos1, tu nie chodzi tylko o problem pekania ram. Kross podchodzi do klienta od d..y strony, tak jakby wiadomo co chcial zrobic. Obsluga po sprzedazy jest ponizej krytyki, rozpatrywanie gwarancji co najmniej kuleje a dostepnosc podstawowych czesci sladowa a to fatalnie wyglada biorac pod uwage tak przez Ciebie podkreslany wolumen. Gdy ktos robi mnie w jajo wbrew prawu, konczy w sadzie z wiadomym rezultatem. Satysfakcja gwarantowana :)

Napisano

były tam też z tego co pamiętam hexagony, były problemy ze sztycami, kominami,

Były... Ja pamiętam tylko jedną sztukę. Ale zdania są podzielone, nawet w opinii kolegów doświadczonych zawodowo w serwisie. 

Co do wyrażania swoich opinii... Prawo ma każdy, ale jak poczytasz wątki, choćby ten i ostatnie posty, sam stwierdzisz, że to już przekroczyło ramy wyrażania opinii i merytorycznej dyskusji, tylko zaczęło się "hejterstwo". Fakt, że odgrzebałem Twoją opinię był zupełnie przypadkowy, ale dobry, by pokazać, że nie wszystkie przypadki należy łączyć ze sobą.

Gdy ktos robi mnie w jajo wbrew prawu, konczy w sadzie z wiadomym rezultatem. Satysfakcja gwarantowana

Challenge accepted. Zobaczymy czy ktokolwiek pochwali się, że poszedł do sądu o niezadowolenie z realizacji gwarancji i wygrał... Podejrzewam, że tak kolorowy przypadek jak czwarta z rzędu pęknięta rama u tego samego klienta z pewnością jest do wygrania... :) Zanim jednak ktoś pobiegnie do sądu, bo Kross w ciągu 14 dni nie przyniósł mu nowego roweru w zębach, powinien lepiej zasięgnąć porady prawnika...  :thumbsup: Czasami można się zaskoczyć... EOT

Napisano

mklos1, to nie challenge, tak po prostu sie postepuje w normalnym swiecie. Powiem Ci dla przykladu, najmniejsza kwota w sadzie, ktorej nie odpuscilem to ok. 600 zlotych. Bylo warto, dla zasady :)

Odpuszczajac innym i pozwalajac naginac przepisy badz wrecz kpic z nich narazamy wszystkich na straty bo rosnie pewnosc winowajcy. Wystarczy popatrzec na srodowisko politykow, poczawszy od rzadu.

Napisano

Słusznie, nie mniej jednak nie bez podstawowej wiedzy o prawach i obowiązkach konsumenta, a z tym jest problem, chociażby ze zrozumieniem/interpretacją 14-dniowego terminu od powiadomienia/zgłoszenia... Jest to termin na odpowiedź/odniesienie się do roszczenia, a nie na naprawdę... Ot taka subtelność, której nikt najwyraźniej nie rozumie.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Challenge accepted. Zobaczymy czy ktokolwiek pochwali się, że poszedł do sądu o niezadowolenie z realizacji gwarancji i wygrał... Podejrzewam, że tak kolorowy przypadek jak czwarta z rzędu pęknięta rama u tego samego klienta z pewnością jest do wygrania... :)

Jak dla mnie to sprawa jest do wygrania, ale przez Krossa. Nawet uczciwie rzecz biorąc powiedzą, że mają 1% pękniętych ram, a jeśli ktoś "rozwalił" 4 pod rząd to znaczy, że je niewłaściwie użytkuje (nie twierdzę, że tak jest. po prostu mówię jak może skutecznie bronić się Kross).

Napisano

Mój Giant pękł 3 razy w tym samym miejscu, na wahaczu. Rower był "freeride'owy" ja jeździłem nim turystycznie.

Gdybym nadal go używał pękłby kolejny i kolejny i kolejny - bo konstrukcja była do de. Widziałem inne, takie same, u innych osób, rozkraczone tak samo. 

To że mają - jak twierdzą - 1 procent pękniętych nie świadczy o niczym. Jeśli partia jest wadliwa to klientowi może się trafić kolejna i kolejna z tejże partii - może mówić o szczęściu JEŚLI nie pęknie w tym przypadku. Jeśli felerne są powiedzmy z rocznika 2013 a kolejne po zamianie znowu z rocznka 2013 to niespodziewajka gwarantowana. 

Niewłaściwe użytkowanie trzeba udowodnić - jeśli rower jest do xc, ma komponenty do xc to nie ma możliwości udowodnić że nie jest eksploatowany w xc. Rower do xc użytkowany nieodpowiednio - czyli powiedzmy bardziej ekstremalnie - trzeba mieć na to jakieś potwierdzenie. Klient który to potwierdzi, świadkowie że tak faktycznie jest. Pierwsze niemożliwe bo nikt nie jest samobójcą w sądzie zakładając w takim przypadku sprawę, poza tym jednak przytłaczająca ilość reklamacji pojawia się w wyniku użytkowania zgodnego z przeznaczeniem roweru. A świadków Kross nie sfabrykuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...