Skocz do zawartości

[obręcz] Rodi Row Edge jaka opona ?

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam rower MTB Unibike Flite i obręcz Rodi Row Edge

604.jpg

i oponę Schwalbe Nobby Nic 26x2.25. I chciałbym wymienić oponę na cieńszą co polecacie? Jeżdżę w terenie mieszanym w suchych warunkach głównie. Obręcz jest cienka to pasowało by coś poniżej 2.00 albo nawet szosowa? Tylko śmiesznie rower by w tedy wyglądał. 

Napisano

Również mam Unibike'a MTB, tyle, że gorszego. Na potrzeby dalszych wypadów po asfalcie (pow. 100 km) zakładam opony Vittoria Randonneur 26x1,5.
Opony zakupione w  Decathlonie, jednak z tego co się dowiedziałem Vittoria to szosowa wersja Geaxów.

Wygląda trochę dziwnie ale jeździ się bardzo przyjemnie. Tyle, że w teren mieszany ta opona się nie nadaje zbytnio niestety.

Tzn na ubitych drogach leśnych jeszcze daje radę, tam gdzie jednak będzie trochę  luźnego piasku jest gorzej. Ogółem węższej na swoją obręcz (Rodi Airline 1) bym nie zakładał.

Może warto celować w coś pośredniego typu schwalbe land cruiser?

Albo pozostać przy terenowych, węższych (2,1) i jeździć na większym ciśnieniu ?

Napisano

Możesz fotkę pokazać roweru z tą oponą jak to wygląda? Pompuję do 3 atmosfer a schwalbe dobra firma może ma jakieś 2.0 lub 1.9 Takich grubych nie muszę mieć po pustyni nie jeżdżę ;) A zdarza się że po asfalcie lubię pojeździć  Bo kupować rower żeby jeździć na cieńszych oponach typu 23x700 drożej wyjdzie.

Po prostu kończy mi się żywotność tych opon i jak kupie coś nowego to bym chciał coś cieńszego, chociaż Schwalbe Nobby Nic ma dobre opory toczenia na dobrym ciśnieniu.

Napisano

Zdjęć na Vittoriach niestety nie posiadam.

Jeżeli chodzi o opony MTB to posiadam Smart Samy 2.1, opory nie są zbyt duże, ale nie zachwycają mnie ostatnio przyczepnością.

Jeżeli miałbym zmieniać to pewnie szedłbym na testy w Continentala ( jeżeli chodzi o opony All terrain).

Co do opon cieńszych, to  na Land Cruiserach trochę jeździłem, ale na rowerze trekkingowym, są ok.

Jak ze Schwalbe to może jeszcze Hurricane'y, CX comp'y albo Sammy Slicki ? Ale nie miałem tych ostatni okazji testować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...