Gość Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Witam, Mam coś takiego: Czy dobrym pomysłem jest spryskanie łancucha wodą np z płynem do naczyń ( części wewnętrznej łancucha) pod lekkim cisnieniem np po każdej jeździe żeby odpadły drobiny piasku? ( Oczywiście co jakiś czas gruntowne czyszczenie)
Kiciok Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Takie coś nie wypłuka smaru z drobinkami piasku i innego syfu... jeśli tam benzynę wlejesz, to tak
Marcint96 Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Ale co Ci z tego przyjdzie że go spryskasz wodą ? To już lepiej, jeśli chcesz się pozbyć piasku(oczywiście tylko pozornie) to najlepiej użyć kompresora, ze sprężonym powietrzem. Bo takie płukanie to o kant dupy można rozbić A łańcuch po przepłukaniu wodą zardzewieje.
zoomek Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Według mnie pomysł chybiony. Piasku naprawdopobniej i tak czymś takim nie usuniesz, za to możesz wypłukać olej z łańcucha + ew. dorobisz się efektownego rudego nalotu. Wystarczy po jeździe porządnie przetrzeć łańcuch szmatą i tyle. Przed gruntownym czyszczeniem co jakiś czas i tak nie uciekniesz.
Sagitt77 Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 No to chyba pozostaje szczoteczka do zębów No i to jest całkiem dobry pomysł. Lepsza jest tylko specjalna, twardsza szczotka do napędu. Porządnie wyczyść łańcuch szczotką, potem szmatką, a następnie nanieś sporo oleju, pokręć łańcuchem i po kilku munutach zetrzyj nadmiar. Nic więcej nie potrzeba. Nie stosuj żadnych rozpuszczalników, benzyn ani detergentów bo to tylko wypłucze smar z pomiędzy ogniw i rolek, a tam i tak nie dostają się szkodliwe zanieczyszczenia.
GhostRider Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 taki przyrząd ciśnieniowy jest super w przypadku gdy wracasz z trasy zabłoconym rowerem po jeździe w deszczu lub zimowej jeździe po błocie pośniegowym. Czysta woda wypłukuje wtedy z łatwością brud i sól z i tak mokrego już łańcucha i napędu oraz piach z brzegów obręczy. Ciśnienie jest niewielkie, więc ryzyko przemoczenia łożysk znikome. Warto potem zadbać o osuszenie roweru
mklos1 Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 jeśli tam benzynę wlejesz, to tak Spryskiwacz przede wszystkim przeznaczony jest do roztworów wodnych (np środki ochrony roślin). Uszczelki są kiepskie, najprawdopodobniej benzyna je uszkodzi z czasem. Moim zdaniem rozwiązanie skrajnie niepraktyczne, podejrzewam, że się nie sprawdzi.
Kiciok Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Emotka na końcu po coś tam była Wiem przecież, że to się nie nada. Nawet próbowałem kiedyś z czymś podobnym i po kilku machnięciach, coś się stopiło i przestało w ogóle pryskać.
Deg2 Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 A ja używam tego typy urządzenia. Płyn do naczyń + woda + kilka ruchów tą wajhą i tworzy się piana. Taką pianą spryskuję rower czekam 1-2 minuty i jadę z kercherem. Fakt smarów to to nie wyczyści ale do błota i kurzu pierwsza klasa.
Pdywi Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Ehh nie rozumiem po co kombinować skoro wystarczy zainwestować w spinkę do łańcucha i po prostu zrobić szejka Jestem pewien, że zajmie to mniej czasu jak machanie szczoteczką....a na pewno lepiej wyczyści łańcuch.
NIEDZWIADEK Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Witam, Mam coś takiego: Czy dobrym pomysłem jest spryskanie łancucha wodą np z płynem do naczyń ( części wewnętrznej łancucha) pod lekkim cisnieniem np po każdej jeździe żeby odpadły drobiny piasku? ( Oczywiście co jakiś czas gruntowne czyszczenie) Zdejmij łańcuch włóż do plastikowej rozciętej butelki z naftą, pomieszaj trochę, wyciągnij powieś aby ociekło, załóż łańcuch na miejsce i naoliw odpowiednim środkiem. Za pierwszym razem zajmuje trochę czasu następnie to robota na 15 ,min
Kiciok Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 A ja używam tego typy urządzenia. Płyn do naczyń + woda + kilka ruchów tą wajhą i tworzy się piana. Taką pianą spryskuję rower czekam 1-2 minuty i jadę z kercherem. Fakt smarów to to nie wyczyści ale do błota i kurzu pierwsza klasa. A co ta piana ma zrobić? Coś jak w reklamach, nakładasz pianę i już? Karcher świetnie penetruje piasty, suporty i inne ciekawe zakamarki. Świetnie wypłukuje smary. Polecam ludziom, którzy mają nadmiar pieniędzy i wolnego czasu.
Kecaj10 Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 jak czyszczenie to tylko Karcherem na myjniach bezdotykowych można w parę minut umyć rower i koszt nie jest droższy niż 4 zł a łańcuch/kaseta jak i cała reszta lśni
Kiciok Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 Patrz wyżej... Karcher dla roweru jest bardzo, bardzo ZŁY. Jedyne co można nim zrobić, to spłukać błoto, ale z odległości minimum 1m. Inaczej łożyska oberwą jak cholera.
Kecaj10 Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 nie myję łańcucha z odległości 20 cm tylko ponad 1m i jak dotąd wszystko działa jak należy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.