cziter15 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Cześć, Jako że jest to mój pierwszy post i zagłębianie się w konserwację roweru - nie bijcie mnie Terminologii rowerowej jeszcze nie opanowałem dostatecznie, jednakże chcę rozwiązać problem. Jakiś czas temu w rowerze zaczęło mi trzeszczeć w ramie. Dokładnie w miejscu, które zaznaczyłem na obrazku. Zdjąłem korbę ściągaczem i nasmarowałem. W środku byla śrubka którą ściska się kręcąc z obu stron imbusami. Trzeszczenie ustało, OK. Chciałbym jednak wymienić tą część (tą śrubkę / wkład) - tylko właśnie... jak to się nazywa ? Pozdrawiam
tobo Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Obawiam się że z wymianą może być problem bo to nie jest żaden standardowy "przemysłowy" detal tak jak śrubki czy łożyska maszynowe.
Fenthin Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Ślizg, łożysko ślizgowe, jak zwał tak zwał. Ale i tak nie nastawiaj się na wymianę. Części serwisowe do takich rowerów są nieosiągalne, a dorobienie czegoś takiego przekroczy wartość całego tego sprzętu.
seraph Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Dokładnie tak jak kolega napisał. Masz rower, do którego raczej nie produkuję się części zamiennych na dodatek tak drobnych.To nawet chyba nie ma nazwy. Tuleja przegubu?? Tego "typu" "rowery" zwykle trzeszczą w okolicach sprężyn i muszę Ci powiedzieć, że miałeś szczęście, ze tak łatwo udało Ci się ten dźwięk usunąć Warto też nasmarować gumowe podkładki na śrubach mocujących tę sprężynę szumnie nazywaną amortyzatorem. Też lubi piszczeć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.