sebasw Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Najprawdopodobniej mam uszkodzy suport, strzela podczas jazdy, głównie na 2gim biegu z przodu, przerzutki są ustawione bdb, nic nie ociera, a metaliczne stukanie/ zgrzytanie jest podczas jazdy, najgłośniej przy mocnym naciskaniu na pedała. Zatem muszą mi w ramach reklamacji wymienić suport, zastanawiam się, czy dopłacić i kazać im jakiś lepszy zamontować ? warto ? na jaki zmienić ? obecnie mam Shimano FC- TS52. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Suport nie podlega gwarancji..no chyba że ma wadę fabryczną to co innego. Ale suport jako część napędu, która ulega naturalnemu zużyciu gwarancji nie podlega. Jeżeli suport skacze to jest niedokręcony (najczęstsza przyczyna), jeżeli zgrzyta to łożysko strzeliło. Tak czy siak musisz go wykręcić. Jak nie masz ściągacza do korb ani klucza do suportu to nie próbuj robić tego sam bo i tak nie zdejmiesz korb, co najwyżej je uszkodzisz. Jak to sprawa przesmarowania i dokręcenia to zapłacisz jakieś 15 zł. Jak to nowy rower to masz tak zwane pakiety. Jeśli łożysko strzeliło to musisz wymienić cały wkład. A ceny suportów zaczynają się już od 20 zł. Także też nie tragedia. Ale lepiej kupić pakiet troszkę droższy. KINEX'A polecam. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 ale rower ma 3 miesiące i przejechane 400 km, czy możliwe, że suport się zużył ? to chyba będzie podlegać wymianie gwarancyjne, zwłaszcza, że 150 km wcześniej zgłaszałem, że coś strzela, a serwisant orzekł, że rower się musi dotrzeć :-O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Suport nie podlega gwarancji..no chyba że ma wadę fabryczną to co innego. Ale suport jako część napędu, która ulega naturalnemu zużyciu gwarancji nie podlega. Może i ulega naturalnemu zużyciu, ale absolutnie nie po takim przebiegu. Skoro coś jest z nim nie tak, a tym bardziej nie minęło 6 miesięcy od daty zakupu to muszą wymienić. Mi kiedyś wymianiali suport na gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 dzięki, więc w przyszłym tygodniu każe im ro zrobić, bo teraz się boje dalej wyjechać .... jak mi strzeli całkiem to nie uśmiecha mi się na butach wracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 ale rower ma 3 miesiące i przejechane 400 km, czy możliwe, że suport się zużył ? to chyba będzie podlegać wymianie gwarancyjne, zwłaszcza, że 150 km wcześniej zgłaszałem, że coś strzela, a serwisant orzekł, że rower się musi dotrzeć :-O Hmmm..no to nie napisałeś na początku że rower ma 3 miechy . Tak czy siak w każdej umowie gwarancyjnej jest punkt że żeby gwarancja została dopełniona to w 3 miesiącu właśnie należy go poddać odpłatnemu przeglądowi. I jak zgłosisz ten suport to faktycznie wymienią Ci na gwarancji. Tyle że normalnie jak juz po tym przeglądzie coś bedzie się działo z suportem to nie wymienią na gwarancji. No chyba że sprzedawcy okażą się wporządku. A co do jazdy z takim suportem..jeśli to łożysko to możesz jeździć nic się takiego nie stanie...ale jeśli jest to kwestia niedokręconego suportu to nie wsiadaj na niego...przez jazde z czyms takim łatwo uszkodzić gwint na ramie a wtedy kaput Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 ale ja już z tym zrobiłewm 150 km na rajdzie.... suport nie wiem, gdzie się dokręca, ale jeśli to śruby - te które są w środku korby, to jest idealnie dokręcone. Przegląd gwarancyjny już był, zgłaszałem ten problem, ale stwierdzili, że rower się musi "dotrzeć" .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 17 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Oki, więc po przeglądzie, wyjeli suport, dokrecili na smarze i cykanie jest prawie nie słyszalne, teraz to mogę być ja przewrażliwiony trochę ale pojawił się inny problem, być może tak ma być ! ale ja jako laik, niestety nie wiem jeszcze wielu rzeczy.... mianowicie jak startuje z przełożenia 2 z przodu 5 i wyżej z tyłu to pierwsze kilka przekręceń pedałów - dopóki rower się nie rozpędzi - jest z takim charakterystycznym grrrrr grrrrr ( sorki , ale nie wiem jak opisać i czuje drżenie na pedałach. Czy to prawidłowe zachowanie napędu, czy coś mam rozregulowane ? co sprawdzić ? ps. biegi wchodzą idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 18 Maja 2006 Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Wiem o czym mowisz :razz: mnie to dluuugo denerwowało az znikneło samo.. (po jakis 2k km) :] Kumpel tez ma takie cos w zupelnie innej piaście. Do dzisiejszego dnia jeszce niedoszedłem co to jest.. U mnie sie nagłasniało od 5 do 3. na 3 to trrr trrr bylo najgłosniejsze. Po prostu przy mocnym, a w sumie nawet srednim depnieciu bylo to juz slychac.. moim zdaniem nieprzejmowac się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasw Napisano 18 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 jak znajdziesz przyczyne to daj znać, proszę ja dziś wyczyściłem łańcuch (przy barbierri - ten przyrząd do czyszczenia oraz terpentyny, a później benzyny), teraz wszystko schnie. Jutro zaleje olejem PEDROS DRY i w sobotę zobaczymy, czy coś się poprawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.