Skocz do zawartości
  • 0

Jakie zabezpieczenie?

Gość Adam

Pytanie

Napisano

Witam Wszystkich.

Zdaje sobie sprawe że jest wiele podobnych tematów ale chce w pewien sposób uściślić temat bezpieczeństwa. Potrzebuje zabezpieczenia dla mojego nowego roweru Kands Energy 1300 a więc roweru może nie najdroższego ale kosztującego 1150-1300 zł więc jak dla mnie znaczne pieniądze i jestem troche spłukany ale musze kupić jakies zabezpieczenie w rozsądnej cenie ale nie tandetne. Rowerem nie dojeżdżam do pracy szkoły czy na uczelnie. Zabezpieczenia będę używał sporadycznie parkując rower pod jakimś sklepem marketem i innym obiektem w miejscu publicznym a nie "w ciemnej uliczce" i nie na wiele godzin tylko raczej kilka-kilkanaście minut i co istotne nie regularnie w tych samych miejscach.

Podsumowując- temat dotyczy zabezpieczenia do nienajdroższego roweru używanego sporadycznie.

Napoczątku byłem nastawiony na jakąś linke. Nie te najtańsze tylko np Magnum linka na szyfr 3042 185cmx15mm w cenie okolo 60 zł ale jak zaczołem czytać różne posty i oglądać filmiki pokazujące przecinanie linek różnego rodzaju to straciłem zapał do linek.

Wszyscy polecaja u-locki -wyszukałem coś takiego Kryptonite Keeper za 70-80 zł czy lepiej dołożyć i kupić Kryptonite Evolution 4 który kosztuje 180 zł?

Mam tez wątpliwości co do montażu i transportu takiego u-locka tzn jak sie jeżdzi z takim u-lockiem? Czy da sie jeżdzić z u-lockiem przyczepionym do ramy lub sztycy czy musowo wozić w plecaku?

Linka Magnum jest tańsza poręczniejsza zarówno w zabezpieczaniu jaki i transporcie a nawet nie trzeba miec przy sobie klucza. Kryptonite Keeper będzie chyba lepszy pod względem solidności ale czy praktyczny do zapięcia i transportu? A może jedynym rozsądnym zakupem jest Kryptonite Evolution 4?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sam posiadam linke i ulocka. Ten drugi jest lepszy. Wożę go w plecaku ale można zamontować na ramie albo jak ktoś ma bagażnik z tyłu to jeszcze lepiej. Ogólnie panuje takie przekonanie, że warto kupić zabezpieczenie za 10% wartości roweru. Podany Kryptonite oba modele są dobre. Jeśli jednak masz 200zł bierz evolutiona. Wszędzie go polecają i jest ze stali hartowanej. Sam myślałem nad tańszym modelem tj. keeper ale ostatecznie wybrałem magnum 7001 (wygląda na solidny produkt, kosztował 110zł).

Napisano

Dochodze do wniosku że najlepszym rozwiązaniem jest mieć zarówno u-locka jak i linke.

U-lock do zabezpieczania przedewszystkim na dłuższe pozostawianie roweru ale też i na krótsze a linka jako dodatkowe w sytuacjach w których nie można u-lockiem przypiąc rower do czegoś i trzeba przypiąć linką a u-lock na sam rower (ram+koło). Linka przyczepiona na stałe na codzień bo praktyczniejsza do wożenia i w razie potrzeby jakiegos nieplanowanego krótkiego postoju można zabezpieczyc rower a u-lock do planowanych postojów.

Magnum linka na szyfr 3042 185cmx15mm w cenie około 60 zł

Kryptonite Evolution 4 w cenie około 180 zł

To byłby chyba niezły zestaw?

Jeśli macie inne propozycje chętnie wysłucham.

Napisano

Który polecacie Kryptonite Evolution 4 wersje standardową czy ls? Różnica w cenie 3 zł czyli żadna ale czy ta powiększona wersja jest przydatna i praktyczna? Poprzez większe wymiar na pewno będzie trudniejszy w transporcie i cięższy. Jaka jest tak naprawde waga i wymiary może Ktoś wie tzn te wymiary co są podane to sa chyba wymiary wewnętrzne u-locka a jeśli tak to jakie są zewnętrzne?

Napisano

U-lockiem nie przypniesz wszędzie roweru, dlatego najrozsądniej jest mieć go możliwie jak najdłuższego. Kawał kloca to i tak jest, także między krótszą a dłuższą wersją nie ma dużej różnicy wagowej. Evo 4 ma w zestawie mocowanie do ramy także nie powinno być problemu z transportem. 

Napisano

@Gość_Adam

Na stronie producenta jest podana waga oraz dokładne wymiary Wewnętrzne u-locka

co do linki to trochę długa osobiście raczej brał bym coś krótszego np Kryptonite Gorgon, Magnum Metalok 1006, Magnum 3107, Magnum 3022, 

Napisano

Wiem że na stronie producenta są wewnętrzne wymiary ale nie widzę zewnętrznych i o te pytam.

A co do wagi to podawane są różne na różnych stronach z ofertą sprzedaży np na tej na której zakupiłbym u-locka 910g dla U-Lock Evolution 4 std a na stronie producenta 1700g. Dla mnie to szalona różnica i pytam jaka jest rzeczywista waga?

Co do linki to przedewszystkim chciałbym linke na szyfr a co do długości to myśle że ta długość pozwoli wręcz spiąć oba koła które mam na szybkozamykacze z ramą i jakimś stojakiem. A dodatkowo zwracam uwagę że każda linka na szyfr z tej serii jest cieńsza im jest krótsza. Natomiast w konkurencji krótka linka KryptoFlex CC1565 15mm/65cm z uchwytem KRYPTONITE kosztuje ponad 100zl.

Zastanawiam się czy wogóle kupować dodatkowo tą linke czy sobie odpuścić i kupić tylko u-locka i starać się wozić go zawsze jeśli tylko będę gdzieś pozostawiał rower i ewentualnie usunąć szybkozamykacze z kół.

Napisano

@Gość_Adam

1.W przypadku mojego i-locka wersja 23 cm, wysokość całkowita wynosi 29 cm, szerokość 15,5 cm,

2. Waga powina być taka jaką podaje producent, a waga zależy od materiałów z jakich jest zrobiony.

3 Zamiast zamykaczy można kupić  Zefal Lock'N'Roll , jakiś czas temu bylem w serwisie i musiałem pokazywać jak otworzyć, bo nie mogli dać sobie radę (opis działania znajdziesz w postaci filmików lub na forum)

Napisano

Po ostatniej odpowiedzi wnioskuje że skoro wersja 23 cm w całości mierzy 29 cm to ls mierzy 6,3 cm więcej czyli 35,3cm. Szerokość pozostaje bez zmian a waga zapewne wzrośnie ale nieznacznie dlatego że powiększa się tylko długość pałąka a ta część z zamkiem jest identyczna. Różnica w cenie jest nieznaczna i zachęca do zakupienia ls ale po przyłożeniu metrówki do roweru to te przeszło 35 cm wydają sie przesadą i wydaje mi się że 29 cm czyli 23 cm wewnętrznego wymiaru czyli standard powinno wystarczyć.

Rozumiem to co napisał Slawomir90 że "U-lockiem nie przypniesz wszędzie roweru, dlatego najrozsądniej jest mieć go możliwie jak najdłuższego" ale po tym jak Rowerzysta01 podał zewnętrzne wymiary i jak przyłożyłem metrówke do roweru to wydaje mi sie że standardowa wersja wystarczy bo ls to przesada tzn odnosze wrażenie że gdybym chciał np przymocować u-locka pod ramą to ls mógłby sie nie zmieścić i wogóle jest wręcz monsrualny. Ledwie mieściłby sie do mniejszego plecaka. Także chyba zdecyduje sie na standardowa wersje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...