MsRIFU Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witajcie, w ten poniedziałek będę wyjeżdżał na około 2 tygodnie i nie będe miał możliwości trenowania. Mam kilka pytań :- Czy 2 tygodniowa przerwa w dużej mierze może zaprzepaścić treninigi i kondycje ? Kilka dni po przyjeździe mam zawody i nie mam pojęcia czy ten wyjazd bedzie miał jakiś wpływ na to czy szybciej padnę.- Będe miał możliwość co jakiś czas chwile pobiegać, czy bieganie podtrzyma kondycje ?- Może macie jakieś swoje propozycje na to jak w miarę możliwości trzymać kondycje ? Dodam, że te 2 tygodnie w głównej mierze będzie polegać na siedzeniu.Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkon81 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witajcie, w ten poniedziałek będę wyjeżdżał na około 2 tygodnie i nie będe miał możliwości trenowania. Mam kilka pytań : - Czy 2 tygodniowa przerwa w dużej mierze może zaprzepaścić treninigi i kondycje ? Kilka dni po przyjeździe mam zawody i nie mam pojęcia czy ten wyjazd bedzie miał jakiś wpływ na to czy szybciej padnę. - Będe miał możliwość co jakiś czas chwile pobiegać, czy bieganie podtrzyma kondycje ? - Może macie jakieś swoje propozycje na to jak w miarę możliwości trzymać kondycje ? Dodam, że te 2 tygodnie w głównej mierze będzie polegać na siedzeniu. Z góry dziękuje za pomoc. W mojej opinii bieganie powinno podtrzymać kondycję, oczywiście zależy co chcesz osiągnąć. Ze swojego doświadczenia. Biegam od marca 2012, na rower wsiadłem z miesiąc temu i zdarzyło się tak, że po kontuzji biegowej chciałem zrobić trochę tlenówki na rowerze, by potem nie umierać podczas biegania. Robiłem rowerem od 18 do 36km w śr, tempie 20km/h. Wyjść było kilka i byłem przekonany, że na bieganiu powinno już być jako tako. Srodze się zawiodłem Oczywiście nie chcę porównywać swojej jazdy rowerowej do kogoś kto jeździ w zawodach, ale jedno jest pewne. Bieganie tylko może poprawić kondycję - trzeba tylko pamiętać by nie przesadzić z tempem i odległościami, zwłaszcza jeśli nie biega się regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Może będzie jakaś siłka w okolicy albo basen? Jak nie to zestaw przysiadów, pompek, wykroków, brzuszków, skakanka itp w paru seriach. Dodatkowo ćwiczenia wzmacniające mięśnie głębokie (core). Trochę biegania do tego i przez 2 tygodnie dużego spadku nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Zależy jaką masz kondycję w tej chwili, jak masz wysoką to spodziewaj się spadku o jakieś 10%. Tak przynajmniej wynika z tabelki którą kiedyś widziałem u Friela. Możesz to spowolnić uprawiając inne aeroby, np bieganie, ale cudów się nie spodziewaj, za dwa tygodnie będziesz słabszy. Główną rolę odgrywa tu ograniczenie objętości treningów. Oczywiście jak nie jesteś jakoś mega wytrenowany to wiele ci nie spadnie, bo nie ma z czego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsRIFU Napisano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Zależy jaką masz kondycję w tej chwili, jak masz wysoką to spodziewaj się spadku o jakieś 10%. Tak przynajmniej wynika z tabelki którą kiedyś widziałem u Friela. Możesz to spowolnić uprawiając inne aeroby, np bieganie, ale cudów się nie spodziewaj, za dwa tygodnie będziesz słabszy. Główną rolę odgrywa tu ograniczenie objętości treningów. Oczywiście jak nie jesteś jakoś mega wytrenowany to wiele ci nie spadnie, bo nie ma z czego . Teraz właśnie wydaje mi się że jestem w szczytowej formie, w tym sezonie tak dobrze jeszcze nie było. W takim razie będe próbował biegać i wykonywać podstawowe cwiczenia (pompki, przysiady itp) sprobuje jeszcze zadbać o podtrzymanie diety bo w warunkach jakich będe bedzie to trudne. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.