m16 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Witam Zakupiłem ostatnio taki oto rowerek: http://www.decathlon.pl/rockrider-52-2012-id_8207349.html Jeżdżę głównie w weekendy, raczej po drogach leśnych nieutwardzonych. Po pierwszych kilku wypadach za miasto stwierdzam, że z roweru jestem zadowolony poza 2 mankamentami: Tylny hamulec jest po prostu za słaby. Aby zablokować koło trzeba użyć naprawdę sporej siły i to nie zawsze się udaje. Czy jest sens wymieniać go na jakąś inną Vke ? Jeśli tak to na co ? (może deore ?) Pod dużym obciążeniem (podjazdy itp.) tylnej przerzutce zdarza się przeskakiwać i strzelać – starać się to jakoś wyregulować czy też wymienić? Jeśli wymienić to na co ? Co ogólnie myślicie o tym rowerku ? Pozdrawiam
jasinski21444 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 1. Na początek proponuje wymiane klocków na 3 składnikowe meridy 2. Wyregulować nie zaszkodzi
Bartosz111 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 3. Rower wydaje się być fajny, po wymianie napędu, amora, opon i hamulców będzie jeszcze lepiej Szkoda, że nie ma mocowania pod tylny hamulec tarczowy..
m16 Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Ok. Klocki wymienione i dalej nie jestem w 100% zadowolony. Mysle, ze tylny hamulec a zaraz za nim przerzutka poleca do wymiany (z calej reszty jestem zadowolony). Co polecacie w miejsce czesci fabrycznych ? Dodam, ze bardziej zalezy mi na jakosci niz cenie ale w granicach rozsadku
ugupu Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Wydaje mi się, że masz fatalnie poprowadzoną linkę tylnego hamulca i to jest powodem twoich problemów. Zrób zdjęcie roweru z boku tak aby dobrze było widać jak poprowadzona jest linka. Być może pomoże skrócenie pancerza. Jeśli zaś chodzi o przeskakiwanie może być to spowodowane przeskakiwaniem bębenka (np. zbyt dużo smaru w bębenku). Pojeździj trochę i może się "naprawi" a jeśli nie to gwarancja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.