Skocz do zawartości

[Bukłak] który trzyma chłód?!

GAdamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję bukłak o pojemności 1,5 do 2,0 litra nie mnie i nie więcej. Ten bukłak powinien trzymać dosyć długo chłód napoju. Mój budżet to maks. 60zł. Istnieją wogóle takie bukłaki które mają w sobie folię termiczną lub coś podobnego? Bo bidony takie istnieją. Dzieki już za pomoc!

Pozdrawiam z Trojmiasta

Napisano

2i

W tej kwocie wydaje mi się, że ciężko będzie Ci coś znaleźć. Deuter oferuje coś takiego jak Streamer Thermo Bag - pokrowiec który w pewnym stopniu izoluje od temperatury zewnętrznej ale sam pokrowiec kosztuje około 60 zł. Poszukaj może inni producenci posiadają coś podobnego w swojej ofercie.

Napisano

pytanie czy warto wozić pół kilogramowy pokrowiec dla zimnej wody. jak będziesz trzymać avs +28 to pierwsze trzy łyki wody z rurki będą zawsze co najmniej chłodne :) 

• Mod Team
Napisano

Taki pokrowiec nie waży więcej jak 150-200 gramów. Grubo przesadziłeś.

BTW. Jak ktoś lubi mieć schłodzone piwo na trasie to i to pół kilo więcej warto ze sobą wozić! :D

Napisano

http://shop.camelbak.com/rogue/d/1035

Ten plecak ma izolowaną termicznie kieszeń na bukłak. Wiadomo, nie jest to termos, ale te 2 godziny napój jest chłodny. Pojemność bukłaka nieco poniżej 1.5l. Przynajmniej ten który ja mam tyle ma (wersja sprzed jakichś dwóch lat), bo widzę że teraz jest chyba większy bukłak.

Plecak jest na tyle uniwersalny, że używam go i na zawody, i na całodniowe wycieczki.

• Mod Team
Napisano

Na zawody ok. Ale jak ty się mieścisz na całodniowe wycieczki w ten plecak to już jest dla mnie wielką zagadką :P
Nie mniej plecak ten pozostaje w strefie marzeń autora bo znacznie przekracza budżet.

Napisano

Szmatę Thermobak firmy Camelbak na allegro spokojnie zakupisz za 30, jedyny zonk, że będzie w militarnych kamuflażach. Można znaleźć czarny pokrowiec, nie są drogie. Jednak trzeba szukać. To samo tyczy się wkładów.   

Napisano

Jeśli bukłak to tylko camelbak. Ta firma robi sprzęt na lata. Chłód utrzymasz jeśli wlejesz najpierw 1/3 wody do środka i to zamrozisz... następnie resztę uzupełnij wodą i po sprawie.

Napisano

z bukłaków patrz na Source, Deuter, Dakine, Hydrapak, Camelbak i najlepiej z zamknięciem szynowym. Dobry już bukłak to okolica ceny 100zł + jak chcesz jakieś zimne picie to byś musiał za każdym razem wdmuchiwać resztę płynu z rurki by się nie nagrzało lub przez chwilę wypić potem ogrzany płyn z rurki i zaraz potem już zimny z bukłaka.

Ogólnie masz wyjścia lód do bukłaka.

Kieszeń termiczna lub może kombinować z termiczną torbą sklepową.

Plecak z kieszenią termiczną.

Ale za 60zł to jak już wcześniej było napisane to kupisz co najwyżej samą kieszeń termiczną, a jakbyś chciał jeszcze pokrowiec termiczny na rurkę to drugie ~60zł + do tego bukłak ~100zł czyli wtedy około 220zł zestaw :D

Swoją drogą moja mama ostatnio wymyśliła przez przejęzyczenie nową nazwę dla bukłaka >>  kubłak  :woot::laugh:

Napisano

Super. Śmierdzący plastik, cieknący ustnik i wlew za mały, żeby to jakoś umyć jak zarośnie ;).

Pixon --> ja nie mam jakichś wielkich wymagań :). Narzędzia, dętka, pompka, mapa, parę batonów, telefon i gamex jak pogoda niepewna :).

Napisano

Ja sobie sprawiłem taki: http://www.decathlon.pl/bukak-2l-tpu-id_8217347.html (tylko, że wersja 1l) i jest w miarę spoko . Po 1,5 roku ustnik zaczął nieco puszczać po kropelce w pozycji otwartej ale w zamkniętej trzyma nadal. Nowy ustnik poza tym to 15zł... Co do chłodu to za bardzo nie pomogę, bo leję wodę taką około 15'C  z obawy na gardło. No to tak wytrzymuje z 3h (dłużej raczej nie jeżdżę, więc też za bardzo nie mam co gadać). Najszybciej nagrzewa się woda w wężyku na ramieniu ale to można znów załatwić, przewodem izolowanym termicznie, kiedyś takie widziałem teraz nie wiem po ile stoją. Jeśli to ma być twój pierwszy bukłak to polecam. Zaawansowanych graczy odsyłam do Camelbaka, o którym była już mowa wyżej ;)

Napisano

można znów załatwić, przewodem izolowanym termicznie

Nie jest to do końca prawdą, dlaczego: odsyłam do zgłębienia fizyki i jej praw.

Z doświadczenia powiem, że ciesz się nagrzeje nawet z izolacją termiczną na rurce. Wcześniej ktoś wspomniał, chcesz zimne - musisz pozbyć się cieszy z rurki. Jak? Pisze wcześniej.

Napisano

Super. Śmierdzący plastik, cieknący ustnik i wlew za mały, żeby to jakoś umyć jak zarośnie ;).

Pixon --> ja nie mam jakichś wielkich wymagań :). Narzędzia, dętka, pompka, mapa, parę batonów, telefon i gamex jak pogoda niepewna :).

nie wiem, nie posiadam tego "cuda". Gdy oglądałem go w sklepie to wydaje się całkiem porządny jak za tę cenę. Co do wlewu to jest całkiem spory i ręka wejdzie bez problemu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...