Skocz do zawartości

[opony] Szybka opona dla dużego obciążenia

Bahamut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.
Chciałbym wymienić opony w swoim rowerze na szybsze. 
Obecnie mam kitowe GIANT Sport 26x2.1" i przyznam szczerze, że nie mogę na równym terenie jechać szybciej niż 20-25 km/h.
Trasy to asfalt i mało wymagający las. Niestety problemem dla mnie w wyborze opony jest moja waga - 120kg.

Dlatego pytanie. Czy warto zmienić oponę na "szybszą"? Czy po prostu tak słabo idzie bo jestem za gruby? :P
Średnia długość jazdy to tak 25km+ 

Jeżeli chodzi o kwoty to do 70 zł za oponę. Grubość od 1.5 cala

Rozważałem
Schwalbe Smart Sam 26x2.10 

Są jakies lepsze?

pozdrawiam

Napisano

Witam

Co do prędkości jaką rozwijasz to ciężko cokolwiek powiedzieć,bo to kwestia bardzo indywidualna. Wszystko zależy od tego ile masz pary w nogach:) Jednak te 25km/h to stosunkowo mało,tym bardziej na prostej i utwardzonej drodze.

Co do opon to mogę polecić Ci WTB Vulpine. Są bardzo szybkie ale niestety głównie na teren suchy i utwardzony. Są to bardzo komfortowe oponki i w okolicach Twojego budżetu.

Przejrzyj dokładnie fora a znajdziesz sporo ciekawych tematów.

pozdrawiam

R/

Napisano

Dięki. Z oponami sie zapoznam.

Na krótkich dystansach - 300-400m mogę spokojnie do 40-44km/h na równym dojechać, ale to już jest niemalże max tego alivio co mam (jazda na stojąco ;)).

Ogólnie też zastanawiałem się nad dość ryzykownym manewrem - zakupem schwalbe cx 26x1.35

Zastanawiam się też nad ewentualnym pojechaniem do jakiegoś rowerowego i przejechniu sie na czymś co ma juz założone lepsze opony.

M.

Napisano

ja kupiłem ostatnio schwalbe smart sam 26x2.1 bardzo przyzwoita opona, sam waże 104 kilogramy więc jest dosyć obciązona.

Po twardym idzie podobnie jak race kingi które miałem wcześniej a w piasku idze lepiej.

Napisano

Przetestowałem dziś smart samy. Myślę, że się skuszę :)

Temat uważam za rozwiązany. Dziękuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...