Gość Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam, Mam kilka pytań odnośnie hamulców tarczowych mechanicznych: 1. Strzeliłem okropną gafę, odebrałem rower ze sklepu i chciałem wszystko sprawdzić i ustawić "pod siebie". Intuicja podpowiadała mi żeby spradzić szybkozamykacz koła przedniego, rozpiąłem go i poluzowałem koło, wtedy koło poleciało mi na bok i chyba wtedy lekko skrzywiłem tarczę ( może to jest 0,5 - 1 mm, może minimalnie więcej, oddalenie klocka nieruchomego o 1 "przeskok" załatwiło sprawę obcierania )... Hamulce podregulowałem i nie obcierają ale leciutkie bicie tarczy widać, i tu moje pytanie: Zostawić tak i jeździć ( a za jakiś czas wymienić tarczę) czy próbować naprostować tarczę? Klamka robi się twarda ( w sensie że czuć że hamulec łapie do końca) w około 2/3 skoku klamki. 2. Klamka tylnego hamulca chodzi trochę inaczej, czuć że pierwsze 3- 5 milimetry na klamce są luźne ( klamka lata i dopiero po tym momencie czuć opór hamulca). Jak coś takiego zlikwidować? 3. Po jakim czasie klocki/ tarcze się dotrą? 4. Czy dopuszczalne jest minimalne obcieranie klocków o tarczę? ( minimalnie słychać że trą ale nie wpływa to na obrót koła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Po pierwsze jakie to hamulce ? Trzeć może cały czas ja jak ci to nie przeszkadza. Klocki dotrą sie wtedy kiedy będą dotarte i nie prędzej. A kiedy to nastąpi zależy od ciebie. A jak ci klamka lata to może linkę trzeba naciągnąć. Tarcze tez możesz prostować, poczytać sporo o tym było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Dzięki, jednak byłem już w sklepie gdzie kupiłem rower i zgłosiłem co jest nie tak, przy pierwszym przeglądzie wszystkie problemy zostaną załatwione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.