Skocz do zawartości

[ Tarczowe mechaniczne] Kilka pytań odnośnie regulacji

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie hamulców tarczowych mechanicznych:

1. Strzeliłem okropną gafę, odebrałem rower ze sklepu i chciałem wszystko sprawdzić i ustawić "pod siebie". Intuicja podpowiadała mi żeby spradzić szybkozamykacz koła przedniego, rozpiąłem go i poluzowałem koło, wtedy koło poleciało mi na bok i chyba wtedy lekko skrzywiłem tarczę ( może to jest 0,5 - 1 mm, może minimalnie więcej, oddalenie klocka nieruchomego o 1 "przeskok" załatwiło sprawę obcierania )...

Hamulce podregulowałem i nie obcierają ale leciutkie bicie tarczy widać, i tu moje pytanie:

Zostawić tak i jeździć ( a za jakiś czas wymienić tarczę) czy próbować naprostować tarczę? Klamka robi się twarda ( w sensie że czuć że hamulec łapie do końca) w około 2/3 skoku klamki.

2. Klamka tylnego hamulca chodzi trochę inaczej, czuć że pierwsze 3- 5 milimetry na klamce są luźne ( klamka lata i dopiero po tym momencie czuć opór hamulca). Jak coś takiego zlikwidować?

3. Po jakim czasie klocki/ tarcze się dotrą?

4. Czy dopuszczalne jest minimalne obcieranie klocków o tarczę? ( minimalnie słychać że trą ale nie wpływa to na obrót koła)

• Mod Team

Po pierwsze jakie to hamulce ?

Trzeć może cały czas ja jak ci to nie przeszkadza. Klocki dotrą sie wtedy kiedy będą dotarte i nie prędzej. A kiedy to nastąpi zależy od ciebie. A jak ci klamka lata to może linkę trzeba naciągnąć.

Tarcze tez możesz prostować, poczytać sporo o tym było.

Dzięki, jednak byłem już w sklepie gdzie kupiłem rower i zgłosiłem co jest nie tak, przy pierwszym przeglądzie wszystkie problemy zostaną załatwione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...