Skocz do zawartości

[rower] Trek Fuel EX 9 2011 vs Giant Trance X2 2013

Opelu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rulez, mowisz o rekach czy o d... bo z tym nie mam problemu :) a siodelka mam raczej z gatunku "deska". Rece to czuje czasem nawet teraz, jezdzac na Foxie.

Napisano

Rower ma być wydajny i szybki wtedy, gdy się ścigasz. Gdy jeździsz dla siebie, ma być przede wszystkim wygodny. A tego żaden HT, nawet stalowy, nie zaoferuje w takim stopniu jak full.

Ale zawieszenie nie jest do wygody tylko przede wszystkim do trakcji - szczegolnie ze rzadko kiedy sie zjezdza siedzac na siodelku - jezeli sie to robi na serio. Kazdy sobie kupuje co mu wygodnie, ale do opisanej jazdy ("nierownosci") FS nie ma wiekszego sensu. Zreszta w miejscach w mojej okolicy, z dosc stromymi zdjazdami i nie malym "dropami" pocinaja ludzie na HT i to z zabojczymi predkosciami. Do jezdzenia po lesie, HT bedzie zawsze szybszy i bardziej efektywny.

Napisano

tobo, nie baw sie w apteke :) Biorac HT i FS na podobnych gratach wiadomo, ktory bedzie wiecej wazyl.

Czy aby na pewno wszystkie? Szosa nie ma :) Nikomu to nie przeszkadza i na szczescie marketingowcy jeszcze nie zaczeli mieszac w tym temacie za wiele.

Silesia. Kiedys zjezdzalem ze Skrzycznego na starym Giancie z elastomerem z przodu. Wyprzedzilem paru "zbrojnych" na fullach, nie zwracajac wiekszej uwagi. Chlopaki na dole przy wyciagu podeszli zagadac, jak to zrobilem. Bylem niezle zaskoczony bo jechalem na pol gwizdka z naderwana linka tylnego hamulca :)

Widzisz, teraz to w przyzwoitym aucie trzeba miec samodomykajace drzwi, tylna klape na elektryce i 4-ro strefowa klime. Sam sobie odpowiedz, dlaczego :)

Odpowiedź wymijająca. To że full będzie ważył więcej nie oznacza że będzie ważył kiika kilogramów więcej. 

Szosa nie posiada amortyzacji - tylko co to ma do milionów innych asfaltowych środków transportu? Spróbuj przekonać jakiegokolwiek użytkownika takiego pojazdu że amortyzacja nie jest potrzebna. Rozumiem że Twój tor jazdy na asfalcie jest identyczny jak tor jazdy samochodu, bez względu na jakość nawierzchni. 

Jeśli objechałeś jeźdźców na fullach znaczy że byli kiepscy technicznie albo się bali. Kropka. Mnie objeżdża masa ludzi na sztywniakach, tylko o czym to świadczy? Wyłącznie o tym że jestem kiepski technik i jaj mi brak. Jeśli ten sam odcinek terenowej trasy pokonuję na sztywniaku i na fullu to na tym drugim pokonam go szybciej, przynajmniej ja zrobię to tak samo zarówno pod górę jak i z góry. Oczywiście przy założeniu że obu rowerów nie dzieli przepaść technologiczna, wagowa czy jakakolwiek inna, istotna dla warunków tego sprawdzianu.

Porównanie klimatyzacji do amortyzacji jest bardzo trafne. 

Ale zawieszenie nie jest do wygody tylko przede wszystkim do trakcji - szczegolnie ze rzadko kiedy sie zjezdza siedzac na siodelku -

Zawieszenie jest do tego, do czego potrzebuje go użytkownik. Rzeczy te - komfort i trakcja - nierozłącznie się ze sobą wiążą, a proporcje między nimi zależy od posiadacza roweru i jego preferencji. 

Napisano

tobo, masz budzet 10 tys. Ile kg w tym budzecie bedzie wazyl typowy FS a ile HT? :)

Rola amortyzacji w samochodach choc niby taka sama jak w rowerze nabiera jednak innego wymiaru. Glownie ze wzgledu na mase i predkosci tych pojazdow jak tez mozliwosc omijania przeszkod. Tak w skrocie, co bys sie znowu nie czepil :)

A kto mowi, ze porownywalem klime do amortyzacji?? Chodzi o to, czy wymienione elementy - samodomykajace drzwi, tylna klapa na elektryce i 4-ro strefowa klima sa faktycznie potrzebne i niezbedne, czy to efekt tworczej pracy specow od marketingu.

Napisano

Ale zawieszenie nie jest do wygody tylko przede wszystkim do trakcji - szczegolnie ze rzadko kiedy sie zjezdza siedzac na siodelku - jezeli sie to robi na serio. Kazdy sobie kupuje co mu wygodnie, ale do opisanej jazdy ("nierownosci") FS nie ma wiekszego sensu. Zreszta w miejscach w mojej okolicy, z dosc stromymi zdjazdami i nie malym "dropami" pocinaja ludzie na HT i to z zabojczymi predkosciami. Do jezdzenia po lesie, HT bedzie zawsze szybszy i bardziej efektywny.

Nigdzie nie napisałem, że zawieszenie w rowerze ma na celu poprawiać wygodę. W 100% zgadzam się z Tobą, że ma ono przede wszystkim zapewniać kontakt koła z podłożem. Tyle tylko, że jedno implikuje drugie. Albo, jeśli wolisz podejście bardziej aptekarskie, zwiększenie wygody jest pozytywnym efektem ubocznym działania zawieszenia. Tego nie da się rozdzielić. Poza tym, dobre zawieszenie pracuje również wtedy, gdy nie siedzisz na siodełku. A wygoda to nie tylko kwestia skaczącego siodełka obijającego tyłek.

tobo już wystarczająco powiedział na temat zjeżdżania na rowerach HT. Ale założę się, że gdyby każdy z ludzi, których widujesz dostał po fullu, prędkości byłyby jeszcze większe. Wystarczy spojrzeć na czasy uzyskiwane na zawodach DH.

I widzisz, nie zawsze HT będzie szybszy i efektywny. Jeśli mówimy o XC, gdzie w kółko mamy podjazdy i zjazdy, tak. Jeśli mówimy o Enduro czy DH, tu sytuacja jest odmienna. Jeśli znów mówimy o jeździe rekreacyjnej, tu szybkość i efektywność ma w wielu przypadkach marginalne znaczenie. Liczy się fun z jazdy.

• Mod Team
Napisano

Mam wrażenie ,że się lekko mijacie z tematem. Tworzycie kolejną dyskusję o wyższości jednego nad drugim. 

Wróćcie do tematu proszę.

Napisano

Nigdzie nie napisałem, że zawieszenie w rowerze ma na celu poprawiać wygodę. W 100% zgadzam się z Tobą, że ma ono przede wszystkim zapewniać kontakt koła z podłożem. Tyle tylko, że jedno implikuje drugie. Albo, jeśli wolisz podejście bardziej aptekarskie, zwiększenie wygody jest pozytywnym efektem ubocznym działania zawieszenia. Tego nie da się rozdzielić. Poza tym, dobre zawieszenie pracuje również wtedy, gdy nie siedzisz na siodełku. A wygoda to nie tylko kwestia skaczącego siodełka obijającego tyłek.

tobo już wystarczająco powiedział na temat zjeżdżania na rowerach HT. Ale założę się, że gdyby każdy z ludzi, których widujesz dostał po fullu, prędkości byłyby jeszcze większe. Wystarczy spojrzeć na czasy uzyskiwane na zawodach DH.

I widzisz, nie zawsze HT będzie szybszy i efektywny. Jeśli mówimy o XC, gdzie w kółko mamy podjazdy i zjazdy, tak. Jeśli mówimy o Enduro czy DH, tu sytuacja jest odmienna. Jeśli znów mówimy o jeździe rekreacyjnej, tu szybkość i efektywność ma w wielu przypadkach marginalne znaczenie. Liczy się fun z jazdy.

Ot co, liczy się fun z jazdy :)

A full gwarantuje fun + banan (na twarzy) gratis :)

Reign X2 można dostać w okolicy 7200zł ??

A mogłbyś podesłać jakiś link do oferty ?? bo nie mogę znaleźć

Napisano

Reign X2 można dostać w okolicy 7200zł

Natomiast zaniepokoił mnie fakt pękających ram a raczej ich ewentualnej reklamacji że jest z tym problem jeśli chodzi o Gianta

A mógłbyś wskazać choć jednego pękniętego Reigna lub Trance? 

Napisano

Reign X2 można dostać w okolicy 7200zł ?? A mogłbyś podesłać jakiś link do oferty ?? bo nie mogę znaleźć

W Krakowie w Rowmix stoi regina i można ją w akich pieniądzach dostać.

Może być ciężko :icon_wink: 

Głownie to jak była rama pęknięta to przy mocowaniu sztycy. Więc chyba bardziej z błędu użytkownika......

Napisano

O takie dowody rzeczowe można zapytać na forum emtb.pl tam Regin zwykłych i X jest sporo.

Napisano

Wiem bo jestem użytkownikiem emtb od dłuższego czasu. Co nie zmienia faktu że pękniętego Reigna czy Trance nawet tam trudno znaleźć. Oczywiście pomijam fakt linków zawieszenia Reignów, co zresztą Giant wymienia bez gadania. Ale pęknięty link to nie pęknięta rama ;)

Napisano

Reign X2 można dostać w okolicy 7200zł ?? A mogłbyś podesłać jakiś link do oferty ?? bo nie mogę znaleź

a który rok Cię interesuje?

2011: http://www.bike-arena.cz/giant-reign-x-2-2011/?subprod=29473 - ok 6800 PLN

2013: http://atombike.cz/giant-reign-2-2013-p-2409.html - ta sama cena

2012: http://www.bike-arena.cz/giant-reign-x-2-2012/?subprod=42030 - troszkę droższy

i jeszcze raz 2012: http://www.kola-dema.cz/Podle-vyrobce/GIANT/GIANT-Reign-2-2012.html - tu można targować się o cenę, minimalnie 10% w dół pójdą.  

Napisano

Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to na tym forum był jeden pęknięty Trance. Rama pojechala w świat i wróciła cala, tylko dali nowszą bo starszych w rozmiarze nie mieli. Później chlop ramkę wystawil na sprzedarz bo coś mu nie pasowalo.

Napisano

a który rok Cię interesuje?

2011: http://www.bike-arena.cz/giant-reign-x-2-2011/?subprod=29473 - ok 6800 PLN

2013: http://atombike.cz/giant-reign-2-2013-p-2409.html - ta sama cena

2012: http://www.bike-arena.cz/giant-reign-x-2-2012/?subprod=42030 - troszkę droższy

i jeszcze raz 2012: http://www.kola-dema.cz/Podle-vyrobce/GIANT/GIANT-Reign-2-2012.html - tu można targować się o cenę, minimalnie 10% w dół pójdą.  

Atrakcyjne oferty, ale większość w rozmiarze s-m

Po dłuższym zastanowieniu wybrałem Trance X2 2013, wynegocjowałem dobrą cenę - 6,5 tyś - w Polskim sklepie, rower z jazdy testowej, ale testowałem go tylko ja :)

Napisano

Po dłuższym zastanowieniu wybrałem Trance X2 2013, wynegocjowałem dobrą cenę - 6,5 tyś - w Polskim sklepie

a konkretnie w jakim mieście ? mieli na stanie bo jak chciałem to nigdzie nie mieli :verymad:

Napisano

a konkretnie w jakim mieście ? mieli na stanie bo jak chciałem to nigdzie nie mieli :verymad:

w Rzeszowie :)

Napisano

Miałeś sztycę wysuniętą za dużo czy tak samo z siebie?

Widziałem podobne pęknięcie, ale w biało-niebieskim Trance z 2011 r

Napisano

Miałeś sztycę wysuniętą za dużo czy tak samo z siebie?

Samo z siebie.

Na szczęście reklamacja uznana i otrzymałem topowy model 2012, z którym de facto pożegnałem się w lutym tego roku.

Wracając do sedna sprawy. Na wielu fulach nie śmigałem, ale Maestro jest bardzo dobrym systemem i bujałem się na nim przez 4 lata, więc dość sporo.

Napisano

I jak sprawuje sie trance ?

Wczoraj oddałem chłopakom mojego Scott Scale w celu wymiany flaków :)  jutro odbieram Trance po tuningu całego na XT z lekkimi rurkami i kołami. Nie omieszkam podzielić się wrażeniami z 1 jazdy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...