Skocz do zawartości

[napęd] Downgrade na 8 rzędów i wymiana blatów

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się ostatnio posypała manetka LX 9-biegowa - zamieniłem na Alivio. Mówiono (m.in. tutaj) że nie będzie dużej różnicy. Różnica jest i to taka, że z początku myślałem że po prostu mam coś uszkodzone - gdzie w LX wystarczyło małe muśnięcie żeby wrzucić bieg niższy, to w tym dziadostwie Alivio trzeba prawie o 1,5-2 przełożenia ten cyngiel docisnąć. A jeżeli wyreguluję przerzutkę tak, że wrzucenie na niższy jest bezproblemowe, to znowu nie wrzuca się na bieg wyższy - a tam jak wiadomo już pola manewru nie ma. Totalny szajs i nikomu absolutnie takiej manetki nie polecę...

• Mod Team

@@Puklus, nie od razu Rzym zbudowano. Przechodziłem prawie przez wszystkie grupy osprzętowe w Shimano. Stare SIS'y (chociaż to nie grupa tak naprawdę), Tourney, Altus, Alivio, Deore, SLX, XT, XTR. Co prawda nie całe grupy, ale pojedyncze podzespoły. Póki co XT króluje. Chociaż kasetę akurat wziąłbym nową Alivio niż pakował w XT za ponad 200zł.

Mi się ostatnio posypała manetka LX 9-biegowa - zamieniłem na Alivio. Mówiono (m.in. tutaj) że nie będzie dużej różnicy. Różnica jest i to taka, że z początku myślałem że po prostu mam coś uszkodzone - gdzie w LX wystarczyło małe muśnięcie żeby wrzucić bieg niższy, to w tym dziadostwie Alivio trzeba prawie o 1,5-2 przełożenia ten cyngiel docisnąć. A jeżeli wyreguluję przerzutkę tak, że wrzucenie na niższy jest bezproblemowe, to znowu nie wrzuca się na bieg wyższy - a tam jak wiadomo już pola manewru nie ma. Totalny szajs i nikomu absolutnie takiej manetki nie polecę...

W moim upgradowanym Unibike Mission mam aktualnie przerzutkę Alivio M430, kasetę Alivio 8rz oraz klamkomanetki M410. Jak na razie sobie chwalę. Działa jak należy, nie miałem problemów z regulacją (mimo, że nie wymieniałem pancerzy). Na pewno wyższe grupy są lepsze (np. XT ma Instant Realese) ale ten mój zestaw spełnia swoje założenia, mimo że go nie oszczędzam. W przyszłym roku planuję przejść na SLX :) 

Ok, wymieniłem cały ten szajs. Mit obalony - wcale nie trzeba ściągać korby żeby wymienić środkową zębatkę jak ktoś wcześniej sądził, trzeba po prostu poluzować trochę śrubki od najmniejszej zębatki i wtedy średnia ładnie schodzi. Przerzutka tylna XT również działa z tym wszystkim bez zarzutu. O dziwo 8-rzędowa manetka Alivio działa 3 razy lepiej niż manetka Alivio pod 9 rzędów - wystarczają mniejsze skoki manetki, jest o wiele bardziej precyzyjna - manetek używałem na tych samych pancerzach, na tej samej przerzutce XT, nie umiem tego wyjaśnić  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...