Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Alivio to strasznie słaby sprzęt.Przynajmniej po przesiadce z przerzutki XT na Alivio. Zupełnie sobie nie radzi ze zmianą biegów z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Mi się ostatnio posypała manetka LX 9-biegowa - zamieniłem na Alivio. Mówiono (m.in. tutaj) że nie będzie dużej różnicy. Różnica jest i to taka, że z początku myślałem że po prostu mam coś uszkodzone - gdzie w LX wystarczyło małe muśnięcie żeby wrzucić bieg niższy, to w tym dziadostwie Alivio trzeba prawie o 1,5-2 przełożenia ten cyngiel docisnąć. A jeżeli wyreguluję przerzutkę tak, że wrzucenie na niższy jest bezproblemowe, to znowu nie wrzuca się na bieg wyższy - a tam jak wiadomo już pola manewru nie ma. Totalny szajs i nikomu absolutnie takiej manetki nie polecę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Alivio to strasznie słaby sprzęt. Ty chyba nie jeździłeś na turneyach a nie daj boże TZach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @@Puklus, nie od razu Rzym zbudowano. Przechodziłem prawie przez wszystkie grupy osprzętowe w Shimano. Stare SIS'y (chociaż to nie grupa tak naprawdę), Tourney, Altus, Alivio, Deore, SLX, XT, XTR. Co prawda nie całe grupy, ale pojedyncze podzespoły. Póki co XT króluje. Chociaż kasetę akurat wziąłbym nową Alivio niż pakował w XT za ponad 200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soulafein Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Mi się ostatnio posypała manetka LX 9-biegowa - zamieniłem na Alivio. Mówiono (m.in. tutaj) że nie będzie dużej różnicy. Różnica jest i to taka, że z początku myślałem że po prostu mam coś uszkodzone - gdzie w LX wystarczyło małe muśnięcie żeby wrzucić bieg niższy, to w tym dziadostwie Alivio trzeba prawie o 1,5-2 przełożenia ten cyngiel docisnąć. A jeżeli wyreguluję przerzutkę tak, że wrzucenie na niższy jest bezproblemowe, to znowu nie wrzuca się na bieg wyższy - a tam jak wiadomo już pola manewru nie ma. Totalny szajs i nikomu absolutnie takiej manetki nie polecę... W moim upgradowanym Unibike Mission mam aktualnie przerzutkę Alivio M430, kasetę Alivio 8rz oraz klamkomanetki M410. Jak na razie sobie chwalę. Działa jak należy, nie miałem problemów z regulacją (mimo, że nie wymieniałem pancerzy). Na pewno wyższe grupy są lepsze (np. XT ma Instant Realese) ale ten mój zestaw spełnia swoje założenia, mimo że go nie oszczędzam. W przyszłym roku planuję przejść na SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ok, wymieniłem cały ten szajs. Mit obalony - wcale nie trzeba ściągać korby żeby wymienić środkową zębatkę jak ktoś wcześniej sądził, trzeba po prostu poluzować trochę śrubki od najmniejszej zębatki i wtedy średnia ładnie schodzi. Przerzutka tylna XT również działa z tym wszystkim bez zarzutu. O dziwo 8-rzędowa manetka Alivio działa 3 razy lepiej niż manetka Alivio pod 9 rzędów - wystarczają mniejsze skoki manetki, jest o wiele bardziej precyzyjna - manetek używałem na tych samych pancerzach, na tej samej przerzutce XT, nie umiem tego wyjaśnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soulafein Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 A swoja droga to warto inwestowac w sram centera lub attack grip shift? Ktore lepsze? Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Jeżeli chcesz gripy do pracy z przerzutkami shimano to innej opcji chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soulafein Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 No tak ale czy warto. Nie chcialbym uzywac tandety a np. Shimano Revoshift takie badziewne sa... Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Nie chce sie powtarzać, ale np jeżeli masz cynglowstręt nie masz innego wyjścia ale ceną są porównywalne z manetkami shimano ok 100zł wiec sie opłaca jak chcesz gripy do shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Są jeszcze gripy Sram Rocket dla przerzutek Shimano. To w sumie najwyższy model i najlepsze gripshifty dla systemu Shimano. http://swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=1489 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.