Skocz do zawartości

[rower MTB 29''] zamiana kół z roweru crossowego do roweru 29'

matek38

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Zastanawia mnie pewna sprawa której sam nie rozwiąże, więc licze na pomoc forumowiczów.

Chodzi mi o to czy posiadając rower MTB z kołami 29 cali dało by sie zamienić te koła na zwykłe koła od roweru crossowego , czyli z kołami zwykłymi 28 cali. Czy jest to fizycznie możliwe i czy by nie trzeba bylo wymieniać innych części.

Z tego co wyczytałem o kołach 29 cali , to dowiedziałem sie ze są to poprostu wielkościowo takie same obrecze, czyli takie jak w rowerach crossowych , tylko poprostu opona jest grubsza co czyni te koła wiekszymi.

Napisano

Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi :)

To opona w rowerze mtb 29er czyni koło większym, stąd wzięła się nazwa. 

Tak , to wiem , ale chodzi mi o to czy spokojnie mając rower  mtb 29cali , moge spokojnie przełożyć do niego koła z crossa , ( zakładająć przypuśćmy ze mam V-brake'i) , czy bedzie to kolo pasować. .

Jeszcze jedno bo sobie przypomniałem , czy obręcze tych kół różnią sie szerokoscią obręczy  , czy by wystarczyło zmienić opone i dętke?

Napisano

A zauważ, że skoro cross i 29er mają takie same obręcze to mógłbyś do 29er'a założyć opony od cross'a i by pasowało. To tak jakbyś całe koła przełożył. Co za różnica? Piasty przecież też takie same...

Obręcze teoretycznie powinny być szersze pod oponę 29", ale w praktyce to wystarczy przełożyć oponę i dętkę.

Napisano

Czyli szerokość obręczy jest taka sama , wystarczy przemienić opone i dętke na mniejszą by stworzyć koło typowo crossowe?

kolega wyżej juz domówił sprawe :) . dziękuje za szybkie odpowiedzi.

• 5 tygodni później...
Napisano

Dokładnie taki eksperyment zrobiłem wczoraj - założyłem kółka od Meridy Crossway do Cube Analog 29er

Z poczatku troche dziwnie mi to wyglądało, ale jak się przyzwyczaić, to ujdzie

Jeszcze nie sprawdziłem jak się taki układ sprawuje, bo późno było

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...