mario704 Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam. Jako iż to mój pierwszy post to witam pięknie wszystkich forumowiczów. A teraz problem: Dostałem od znajomego ramę z roweru Arkus ht 505.Z przodu hamulec tarczowy 160mm tył v-brake.Z jednej strony(nie wiem jak on tego dokonał) urwana została (tak 3/4 długości) tulejka na którą nakłada się ramię v-brake aby później przykręcić go do niej śrubą.Pytanie brzmi co z tym zrobić.?Czy są jakieś metody by to naprawić? niestety z tego co widziałem nie ma montażu z tyłu na zacisk do tarczy więc raczej lipa żeby tarczówkę założyć a tylko z przednim hamulcem jeździć strach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Daj foto. To mocowanie to piwot, w starszych ramach były przyspawane na stałe, w takim przypadku trochę lipa. W nowszych ramach piwoty są odkręcane, więc wystarczyło by odkręcić uszkodzonego i kupić i zamontować nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario704 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu dokładnie chodzi o piwot-jestem trochę zielony w rowerach więc nazwy nie znałem fotę wrzucę tylko muszę powędrować do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Jak rama stalowa to śmiało można spawać, jak alu ... to trochę gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario704 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu rama stal raczej ale właśnie schodząc okazało się że ma montaż na hamulec tarczowy z tyłu jednak Pytanie teraz czy każdy tarczory będzie pasował i jak z montażem tarczy na koło które w standardzie jej nie miało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinsms Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu mocowanie masz w standardzie IS, i takie hamulce bedą pasować. Z kołem jest gorzej bo albo musisz kupic nowe koła z piastą na tarcze hamulcowe albo musisz kupic nową piaste i szprychy i samemu zapleść koła albo dac komus by Tobie je zaplutl. Ze zdjęcia wynika ze masz wkręcane piwoty wiec jak wykręcisz ten złamany i wkręcisz nowy więc będzie oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario704 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu próbowałem to kombinerkami ruszyć ale nie dało rady...Spróbuje jeszcze francuzem to odkręcić.Miejmy nadzieje że pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Masz urwany piwot od hamulca. Wykręć stary - klucz 9 lub 10 i w kazdym serwisie rowerowym kupisz nowy piwot ceny bod 5-10 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario704 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu problem w tym że to nie jest na klucz tylko całe okrągłe ....próbowałem żabką ale nie dało rady a siły użyłem co nie miara...Jesteście pewni że u mnie to się wykręca? np. ten ma coś takiego na klucz http://allegro.pl/piwot-wkrecany-chromowo-molibdenowy-tl-416-m8-i3353538557.html a mój nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 To jest stara stalowa rama piwoty są przyspawane, a nie wkręcane. Ta dolna część o lekko większej średnicy jest okrągła to niby jak za to złapać Pozostaje Ci spawanie, albo wymiana koła (piasty) na takie pod tarcze i hamulec tarczowy. Możesz mieć zacisk montowany bezpośrednio do mocowania IS (takie masz), albo przez adapter na POST MOUNT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ja tam nie widzę śladów spawania, a wkręcone pewnie sa. Możesz wziąć jakiś pilnik lub szlifierkę, wyciąć sobie wgłębienie na klucz i postarać sie to odkręcić. Kupno zestawu tarczowego na tył będzie cenowo porównywalne do ceny całego roweru ... nie opłaca sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 To na zdjęciu autora wygląda jak piwoty ze zdjęcia poniżej z podstawą przystosowanym do spawania: I tak patrząc spawy już widać dokładnie. Możesz próbować odkręcać. Powodzenia, jeśli Ci się uda to daj znać, sam sobie natnę i wykręcę ze starej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.