Skocz do zawartości

[V-brake]Urwane mocowanie na ramie

mario704

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako iż to mój pierwszy post to witam pięknie wszystkich forumowiczów.

A teraz problem:

Dostałem od znajomego ramę z roweru Arkus ht 505.Z przodu hamulec tarczowy 160mm tył v-brake.Z jednej strony(nie wiem jak on tego dokonał) urwana została (tak 3/4 długości) tulejka na którą nakłada się ramię v-brake aby później przykręcić go do niej śrubą.Pytanie brzmi co z tym zrobić.?Czy są jakieś metody by to naprawić? niestety z tego co widziałem nie ma montażu z tyłu na zacisk do tarczy więc raczej lipa żeby tarczówkę założyć a tylko z przednim hamulcem jeździć strach.

2i regulaminu

rama stal raczej :) ale właśnie schodząc okazało się że ma montaż na hamulec tarczowy z tyłu jednak :)

0xjkqm5wpeq4_t.jpg

Pytanie teraz czy każdy tarczory będzie pasował i jak z montażem tarczy na koło które w standardzie jej nie miało

2i regulaminu

mocowanie masz w standardzie IS, i takie hamulce bedą pasować. Z kołem jest gorzej bo albo musisz kupic nowe koła z piastą na tarcze hamulcowe albo musisz kupic nową piaste i szprychy i samemu zapleść koła albo dac komus by Tobie je zaplutl. Ze zdjęcia wynika ze masz wkręcane piwoty wiec jak wykręcisz ten złamany i wkręcisz nowy więc będzie oki

2i regulaminu

problem w tym że to nie jest na klucz tylko całe okrągłe ....próbowałem żabką ale nie dało rady a siły użyłem co nie miara...Jesteście pewni że u mnie to się wykręca? np. ten ma coś takiego na klucz http://allegro.pl/piwot-wkrecany-chromowo-molibdenowy-tl-416-m8-i3353538557.html a mój nie ma

To jest stara stalowa rama piwoty są przyspawane, a nie wkręcane. Ta dolna część o lekko większej średnicy jest okrągła to niby jak za to złapać :teehee:

Pozostaje Ci spawanie, albo wymiana koła (piasty) na takie pod tarcze i hamulec tarczowy. Możesz mieć zacisk montowany bezpośrednio do mocowania IS (takie masz), albo przez adapter na POST MOUNT.

• Mod Team

Ja tam nie widzę śladów spawania, a wkręcone pewnie sa. Możesz wziąć jakiś pilnik lub szlifierkę, wyciąć sobie wgłębienie na klucz i postarać sie to odkręcić. Kupno zestawu tarczowego na tył będzie cenowo porównywalne do ceny całego roweru ... nie opłaca sie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...