rs8 Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Witam, miał ktoś może jakieś doświadczenie z oponą SCHWALBE BLACK SHARK / 26x2.25 do jakiej jazdy się głownie nadaję? Czy szybko się "zjada" i jak się klei do drogi?
CMIK Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Z tego co pamiętam, to się nie klei i na szczęście szybko się zjada. Nie kupuj.
Mod Team adamos Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Napisano 10 Lipca 2013 Ponoć najlepiej "wchodzi" z ketchupem z Włocławka A tak bardziej na serio:@CMIK nie wiem skąd taka niekorzystna opinia? Ci, co jeżdżą w konkretnym błocie (bo to opona właśnie na takie warunki) dosyć mocno ją sobie chwalą, np. tutaj:http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/tire/schwalbe/black-shark-mud/prd_364478_151crx.aspx
rs8 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu Czyli do jazdy 50/50 miasto/ jakiś piaszczysty żwirowy las się srednio nadają?
Mod Team adamos Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Napisano 10 Lipca 2013 do jazdy 50/50 miasto/ jakiś piaszczysty żwirowy las się srednio nadają w ogóle się nie nadają, to opona na konkretne błoto
rs8 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu A jest jakaś alternatywa dla Geax Saguaro? Dadzą one rade na takie warunki i przy mojej wadze (120kg)?
Mod Team adamos Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Napisano 10 Lipca 2013 Z Twoją wagą szukałbym opony z bardzo mocnymi ściankami bocznymi, która przyjmuje wysokie ciśnienia. Geax Saguaro to dość mocna opona, ale sprawdź też w specyfikacjach innych producentów WTB, Maxxisa, Kendę, Schwalbe.
rs8 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu A co byś mógł tak na szybko polecić?
Mod Team adamos Napisano 10 Lipca 2013 Mod Team Napisano 10 Lipca 2013 Niestety nic Ci nie chcę polecać ani sugerować, która opona będzie dla Ciebie najlepsza. Jak rozumiem ma to być opona 26", ale nie wiem też w jakich warunkach jeździsz (wspomniałeś tylko żwir i piasek, a chciałeś kupować oponę na błoto), czy lubisz po mokrym, jaki masz rower, jakie obręcze, z jakimi prędkościami jeździsz, na jakich ciśnieniach Ci się najlepiej jeździ, czy chcesz bezdętkowo, itd., itp. Z wyborem opony jest trochę tak jak z wyborem siodła - kwestia mocno indywidualna. Jeśli ma być to opona na miasto/teren pół na pół - to może zamiast opony terenowej warto zastanowić się nad semi-slickiem?Dla Ciebie najważniejszy warunek, to wytrzymała, sztywna na ściankach bocznych opona. Wspomniany Geax ma je dość mocne, niską ścieralność i jest w miarę uniwersalny, więc może warto go wypróbować.
rs8 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 2i regulaminu Tak jazda to 60% po bezdrożach jakiś drogach żwirowych, błocie lekkim i piasku. Obręcz to alexrims Supra N, po mokrym mało kiedy mi się zdarza. Z ciśnieniami śię nie bawie ma być zawsze sztywno tak żeby nie czuć tych mniejszych krawężnikow. Tylko dętkowa nie chce semi-slicka bo czesciej jeżdze bo terenie niż po mieście.
raito Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 A ja jeżdżę aktualnie na tych oponach. mają już okolo 2kkm i nie są jakos strasznie zjedzone, przód oceniłbym na 90% tył na 80% ujeżdżane głównie w górach, choc zdarzały sie i wycieczki <100km asfalt. Ogólnie opona sprawuje sie dobrze na każdej nawierzchni jaką w górach można spotkać. Na asfalcie tragedii nie ma. Minusem ich jest waga... ~900g sztuka... i to jest problem. Nie moge się rozkulać na asfalcie powyżej 60km/h. Aczkolwiek nie wymagam od tej opony jakiś świetnych właściwosci na szosie- nie do tego jest stworzona.Osobiscie uwazam ze to dobra opona jak za te pieniądze- 49zl sztuka.
CMIK Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 @Adamos Moja opinia co do sharka jest negatywna tylko w kontekście pytania jak opona klei się do drogi i ile wytrzymuje. Zrozumiałem że chodzi o drogę utwardzaną.
Dudi353 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 a czy dała by radę np. na śnieg głęboki albo zupę błotno śniegową spotykaną najczęściej podczas roztopow?
GhOsTwrc Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 dała by , ale sa o wiele lepsze opony które sabie z tym poradza Jak masz mozliwosc przytulic za darmo to bierz ;P)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.