Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Black Shark-opinie

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, miał ktoś może jakieś doświadczenie z oponą SCHWALBE BLACK SHARK / 26x2.25 do jakiej jazdy się głownie nadaję? Czy szybko się "zjada" i jak się klei do drogi?

Napisano

2i regulaminu

Czyli do jazdy 50/50 miasto/ jakiś piaszczysty żwirowy las się srednio nadają?

• Mod Team
Napisano

do jazdy 50/50 miasto/ jakiś piaszczysty żwirowy las się srednio nadają

w ogóle się nie nadają, to opona na konkretne błoto
Napisano

2i regulaminu

A jest jakaś alternatywa dla Geax Saguaro? Dadzą one rade na takie warunki i przy mojej wadze (120kg)?

• Mod Team
Napisano

Z Twoją wagą szukałbym opony z bardzo mocnymi ściankami bocznymi, która przyjmuje wysokie ciśnienia. Geax Saguaro to dość mocna opona, ale sprawdź też w specyfikacjach innych producentów WTB, Maxxisa, Kendę, Schwalbe.

• Mod Team
Napisano

Niestety nic Ci nie chcę polecać ani sugerować, która opona będzie dla Ciebie najlepsza. Jak rozumiem ma to być opona 26", ale nie wiem też w jakich warunkach jeździsz (wspomniałeś tylko żwir i piasek, a chciałeś kupować oponę na błoto), czy lubisz po mokrym, jaki masz rower, jakie obręcze, z jakimi prędkościami jeździsz, na jakich ciśnieniach Ci się najlepiej jeździ, czy chcesz bezdętkowo, itd., itp. Z wyborem opony jest trochę tak jak z wyborem siodła - kwestia mocno indywidualna. Jeśli ma być to opona na miasto/teren pół na pół - to może zamiast opony terenowej warto zastanowić się nad semi-slickiem?
Dla Ciebie najważniejszy warunek, to wytrzymała, sztywna na ściankach bocznych opona. Wspomniany Geax ma je dość mocne, niską ścieralność i jest w miarę uniwersalny, więc może warto go wypróbować. :)

Napisano

2i regulaminu

Tak jazda to 60% po bezdrożach jakiś drogach żwirowych, błocie lekkim i piasku. Obręcz to alexrims Supra N, po mokrym mało kiedy mi się zdarza. Z ciśnieniami śię nie bawie ma być zawsze sztywno tak żeby nie czuć tych mniejszych krawężnikow.  Tylko dętkowa nie chce semi-slicka bo czesciej jeżdze bo terenie niż po mieście.

Napisano

A ja jeżdżę aktualnie na tych oponach. mają już okolo 2kkm i nie są jakos strasznie zjedzone, przód oceniłbym na 90% tył na 80% ujeżdżane głównie w górach, choc zdarzały sie i wycieczki <100km asfalt. Ogólnie opona sprawuje sie dobrze na każdej nawierzchni jaką w górach można spotkać. Na asfalcie tragedii nie ma. Minusem ich jest waga... ~900g sztuka... i to jest problem. Nie moge się rozkulać na asfalcie powyżej 60km/h. Aczkolwiek nie wymagam od tej opony jakiś świetnych właściwosci na szosie- nie do tego jest stworzona.
Osobiscie uwazam ze to dobra opona jak za te pieniądze- 49zl sztuka.

Napisano

@Adamos

Moja opinia co do sharka jest negatywna tylko w kontekście pytania jak opona klei się do drogi i ile wytrzymuje. Zrozumiałem że chodzi o drogę utwardzaną.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...