Dejv47 Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 Witam! Zamierzam kupić smar do łańcucha. Jest ich dużo przez co ciężko dokonać mi właściwego wyboru, czytałem wiele wątków na temat różnych smarów jednak nie pomogły mi one w podjęciu ostatecznej decyzji. Zastanawiam się nad smarem z serii Finisz Line, a dokładniej nad Finish Line Dry Teflon+. Wiem, że jest to smar, który wystarcza na krótki okres czasu. Jeżdzę codziennie po 25-40 km w suchych warunkach, rzadko jeżdzę po mokrej nawierzchni. Teren, w którym jeżdzę to szutr, piach, żwir czyli raczej luźne nawierzchnie przez co łańcuch jest podatny na wyłapywanie drobinek brudu. Od czasu do czasu wjeżdżam w nieco cięższy teren, mianowicie do lasu. Chciałbym prosić Was o pomoc w w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: Czy ten smar nada się do mojego roweru? Zastanawiam się także nad zielonym Finish Line Cross Country i Rohloff. Smary te są nieco wydajniejsze lecz łąpią więcej brudu. Osobiście uważam, że lepiej jest częściej smarować łańcuch niż "shake'ować" nim 2 razy w miesiącu.
cienkun Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 Tzn. tak: Ja używam w okresie letnim czerwonego finish line i nie jest tak źle jak piszą. Natomiast szejkować i tak na ogół szejkuję przed każdym smarowaniem. Trochę bez sensu jest nakładać smar teflonowy na brudny łańcuch. Jego przewaga w suchym, piaszczystym środowisku jest taka, że napęd łapie mniej syfu i się przez to wolniej zużywa.
Dejv47 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Napisano 9 Lipca 2013 Trochę bez sensu jest nakładać smar teflonowy na brudny łańcuch. Zgadzam się z Tobą w 100%, ale czy po pierwszym szejku nie wystarczy przeczyścić łańcuch szczoteczką do zębów przed ponownym nasmarowaniem łańcucha ? W końcu nie będzie on tak zabrudzony jak przed pierwszym oczyszczeniem i nasmarowaniem.
cienkun Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 Szczerze, to nie wiem. Może wystarczy, czasem też dosmarowuję łańcuch. Ale szczoteczką nie usuniesz brudu z miejsc, gdzie smar ma głównie działać, czyli pomiędzy rolkami.
Mod Team safian Napisano 9 Lipca 2013 Mod Team Napisano 9 Lipca 2013 Rly? http://www.forumrowerowe.org/topic/32488-smarowanie-zalety-i-wady-olej%C3%B3w-do-%C5%82a%C5%84cucha/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.