Skocz do zawartości

[Smar] Jaki wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Zamierzam kupić smar do łańcucha. Jest ich dużo przez co ciężko dokonać mi właściwego wyboru, czytałem wiele wątków na temat różnych smarów jednak nie pomogły mi one w podjęciu ostatecznej decyzji. Zastanawiam się nad smarem z serii Finisz Line, a dokładniej nad Finish Line Dry Teflon+. Wiem, że jest to smar, który wystarcza na krótki okres czasu. Jeżdzę codziennie po 25-40 km w suchych warunkach, rzadko jeżdzę po mokrej nawierzchni. Teren, w którym jeżdzę to szutr, piach, żwir czyli raczej luźne nawierzchnie przez co łańcuch jest podatny na wyłapywanie drobinek brudu. Od czasu do czasu wjeżdżam w nieco cięższy teren, mianowicie do lasu. Chciałbym prosić Was o pomoc w w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: Czy ten smar nada się do mojego roweru? Zastanawiam się także nad zielonym Finish Line Cross Country i Rohloff. Smary te są nieco wydajniejsze lecz łąpią więcej brudu. Osobiście uważam, że lepiej jest częściej smarować łańcuch niż "shake'ować" nim 2 razy w miesiącu.

Napisano

Tzn. tak: Ja używam w okresie letnim czerwonego finish line i nie jest tak źle jak piszą.

Natomiast szejkować i tak na ogół szejkuję przed każdym smarowaniem. Trochę bez sensu jest nakładać smar teflonowy na brudny łańcuch.

Jego przewaga w suchym, piaszczystym środowisku jest taka, że napęd łapie mniej syfu i się przez to wolniej zużywa.

Napisano

Trochę bez sensu jest nakładać smar teflonowy na brudny łańcuch.

Zgadzam się z Tobą w 100%, ale czy po pierwszym szejku nie wystarczy przeczyścić łańcuch szczoteczką do zębów przed ponownym nasmarowaniem łańcucha ? W końcu nie będzie on tak zabrudzony jak przed pierwszym oczyszczeniem i nasmarowaniem.
Napisano

Szczerze, to nie wiem. Może wystarczy, czasem też dosmarowuję łańcuch. Ale szczoteczką nie usuniesz brudu z miejsc, gdzie smar ma głównie działać, czyli pomiędzy rolkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...