Skocz do zawartości

[rower] Wybór między: Spec Crosstrail Comp Disc, Cube Cross Pro a KTM Life Action

Rob99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak jest możliwość przymierzyc wszystkie,kierując się wyłącznie parametrem cena/osprzęt - Cube.

Właśnie ta kategoria rowerów firmie Cube wychodzi najlepiej.

Podana waga oczywiście zaniżona.

Napisano

Przejechałem się kawałek Rowerem Cube i Spec (nie dokładnie tymi modelami, ale ramy były identyczne). Trudno ocenić - po tak krótkiej, kilkudziesięciu metrowej przejażdżce - który ma lepszą geometrię. Wiem jedno - rama 51 (czy 19") mimo, że na 21" też mógłbym jeździć. Na KTM nie jeździłem.

Ale widzę po ilości odpowiedzi, że faktycznie wybór nie jest łatwy. Może spróbujmy podejść do decyzji w następujący sposób (porównajmy Spec i KTM).

1. Porównajmy ramy Spec i KTM. Czy uważacie, że są one na porównywalnym poziomie? Czy ten element w decyzji można pominąć? A może jeden ma mimo wszystko ramę bardziej wytrzymałą?

2. Porównajmy osprzęt. Przy tym porównaniu problem jest dwojakiego typu. Pierwszy - producenci mieszają osprzęt z różniej półki i np. dają tylną przerzutkę XT, a np. manetki Acera (może przesadziłem  :icon_cool:  ) i słabą korbę. Konkurent ma odwrotnie. Drugi - Spec ma wiele elementów SRAM, a KTM ma shimano (trudno się porównuje). Ale właśnie dlatego zwracam się do ludzi, którzy są pasjonatami i mają dużą wiedzę, więc potrafią się w tych niuansach odnaleźć. Potrafią powiedzieć, że dany element jest ważniejszy, bo słabej jakości będzie wymagał szybkiej wymiany. Z kolei czy będzie przerzutka XT czy Deore nie ma aż tak wielkiego znaczenia.

Pomożecie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...