Skocz do zawartości

[klocki do tarczówki] Metale czy pólmetale do xt?

bobik021

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Stoje przed wyborem klocków do hamulca xt z serii 775. Obecnie używam oryginalnych organicznych, byłem nastawiony na klocki półmetalicze od zaufanej firmy, ale kusi mnie to, jaką moc potrafią uzyskać klocki metaliczne.
na pewno rezygnuje z klocków metalicznych spiekanych, ponieważ na 99% mogą uszkodzić mi hamulec z powodu oddawania swojego ciepła do zacisku.
Natomiast mój ulubiony producent klocków nie posiada w ofercie zwykłych klocków metalicznych.
I tutaj rodzą się dwa pytania:
- Czy klocki metaliczne trzeba rozgrzewać aby uzyskać ich nominalną moc?
- Czy klocki oznaczone logiem XTR są warte zakupu?
http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-shimano-xtr-m06-metal-xtrabike-i3380460365.html

(jeśli możecie polecić jakieś klocki to również będę bardzo wdzieczny)

Pozdrawiam !
Tobiasz

ja polecam Ashimy półmetale nie trzeba ich docierać bo mają już od nowości dużą siłę zahmowania i lepszą modulacje od XTR na których jeździłem. doskonale też oddają ciepło i nie da się ich tak łatwo spalić

Przecież każdy hamulec odprowadza ciepło przez zacisk. Moim zdaniem bez obaw możesz używać każdego rodzaju okładzin ale jeśli dla własnego dobrego samopoczucia nie chcesz spiekanych to jak dla mnie OK.

Dzięki za wyjaśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...