szeryf85 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam, ostatnio kupiłem rower z amortyzatorem Rock Shox Indy S. Jest to mój pierwszy rower z amortyzatorem Trochę o nim poczytałem, i już wiem że jest to prawie atrapa amortyzatora, ale na tą chwilę chciałbym go zostawić. Podejrzewam że poprzedni właściciel nic przy nim nie robił, dlatego chciałbym go rozebrać i wyczyścić/nasmarować. Czy ktoś mógłby mnie trochę nakierunkować? Na górze amortyzatora są dwie śruby, którymi chyba reguluje się jego twardość. Gdzieś czytałem o śrubie na imbus 6, ale jak się do niej dostać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 już wiem że jest to prawie atrapa amortyzatora Lata temu był to dobry sprzęt Nie jestem pewien budowy, ale prawdopodobnie na dole widelca, przy hakach kół, masz dwie śruby na imbus 5mm. Wykręcając je, rozdzielisz dolne golenie od górnych. Wtedy możesz nasmarować uszczelki kurzowe, wyczyścić dolne i górne golenie oraz sprężynę. Jak napisałem wyżej, nie jestem pewien jego budowy, ale wydaje mi się, że w ten sposób go rozbierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeryf85 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) 2i regulaminu Hm... wydaje mi się że na dole widelca żadnych śrub nie ma, przynajmniej ja ich nie widzę W załączniku wrzucam zdjęcie tego amorka, znalezione w necie. Czym po rozebraniu przesmarować? Czytałem o wazelinie, ale czy w tym przypadku się nada? Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2013 przez Puklus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 W takim razie nie chcę teoretyzować i źle doradzić. Zapewne rozkręca się go górnymi korkami. Co do smaru, masz coś innego od wazeliny ? Od bidy może być, ale lepszy wydaje mi się już np ŁT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi