bees Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Ścieżka rowerowa istnieje jak najbardziej, w prawie budowlanym Zasady ruchu drogowego reguluje Prawo o Ruchu Drogowym, a nie Prawo Budowlane. I te zasady obowiązują na każdej oznakowanej drodze, niezależnie od tego, czy jest ona wykonana zgodnie z prawem budowlanym (może na przykład nie spełniać warunków technicznych, a takich dróg jest sporo). W PoRD nie ma pojęcia "ścieżka rowerowa". Art 33.1 dotyczy DDRiP wspólnej, na której pieszy ma pierwszeństwo. Na rozdzielonej zastosowania nie ma bo pieszemu nie wolno chodzić po DDR. PoRD określa te same zasady dla DDRiP ze wspólną powierzchnią i rozdzieloną. Pieszy powinien, owszem, poruszać się po "swojej" części, ale jeśli wejdzie na część rowerową - to trzeba mu ustąpić miejsca. Tak swoją drogą - to ustępowanie miejsca jest czymś wiecej, niż ustąpienie pierwszeństwa. Art 3.1 wpierw przypomnij pieszym, których to działania są przyczynami sytuacji konfliktowych na DDR przyległej do części pieszej (i nie tylko) W większości przypadków to nie DDR, ale DDRiP (znak łączony C13/C16). Jak wyżej - nawet jeśli pieszy wszedł na nie swoją część - to jest uprzywilejowany. Może nawet dostać mandat za stworzenie zagrożenia, ale PoRD obliguje nas do ustąpienia miejsca. Proszę mi nie tłumaczyć, że to ustępowanie miejsca jest bez sensu - mam również na ten temat swoje zdanie, ale PoRD mówi tak a nie inaczej. Ale nade wszystko polecam pamięci Art.3.1 o unikaniu zagrożenia, niestety większość uzytkowników dróg zachowuje się tak, jakby nie mieli świadomości, że taki zapis w PoRD istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Z powodu bezkrytycznego, bezmózgiego i wynikającego z kompleksu Tomcia Palucha egzekwowania praw nabytych i zwyczajowych oraz nieznajomości praw fizyki. Dodałbym jeszcze przekonania lansowane przez masy krytyczne i cyklooszołomistyczne organizacje, głoszące legendy o ciemiężonych rowerzystach, którym to całe społeczeństwo powinno być wdzięczne za to, że jadą rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmsydney Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Pieszy powinien, owszem, poruszać się po "swojej" części, ale jeśli wejdzie na część rowerową - to trzeba mu ustąpić miejsca. Przeczytaj to jeszcze raz a zrozumiesz, że to jest głupota. Pieszemu nie wolno tam chodzić ale masz mu ustępować miejsca PoRD nie definiuje przepisów dla sytuacji, w których ktoś łamie przepisy. Istnieje tylko uniwersalny art. 3, który nakazuje podjęcie działań w celu uniknięcia zdarzenia lub zminimalizowania skutków. Nic więcej. Ustępowanie miejsca dotyczy tylko i wyłącznie DDRiP wspólnej. DDRiP rozdzielona traktowana jest jako oddzielna DDR i oddzielna DDP. Wspólny znak ma w tym przypadku na celu tylko zredukowanie liczby znaków. Ustępowanie miejsca pieszym na DDR nie ma zastosowania. Zresztą kłóciłoby się to z art. 11.4: 4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bees Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Przeczytaj to jeszcze raz a zrozumiesz, że to jest głupota. Pieszemu nie wolno tam chodzić ale masz mu ustępować miejsca Być może głupota, ale obowiązuje. Ustępowanie miejsca dotyczy tylko i wyłącznie DDRiP wspólnej. Też tak kiedyś myślałem. Dopóki nie zetknąłem się z opinią biegłego i inetrpretacją sądu w sprawie określenia winy w zdarzeniu na "rozdzielonej" DDRiP. DDRiP rozdzielona traktowana jest jako oddzielna DDR i oddzielna DDP Nie - to jedna DDRiP. Poczytaj, poszepraj, pogoogluj, na pewno znajdziesz opisy sytuacji i jak interpretuje je PoRD. Nie zamierzam dalej brnać w tą dyskusję, podsumuję tylko, że jakkolwiek PoRD nie jest doskonałe (delikatnie powiedziane) to jest obowiązujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmsydney Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Czyli nie ma obowiązku jazdy DDRiP Warto zwrócić uwagę, że PoRD nie definiuje DDRiP w art 2 jak i nie wskazuje jakoby droga mogłaby się z takowej składać. Pokaż tę opinię bo domniemam, że chodziło o sytuację gdy pieszy poruszał się lub stał nielegalnie a rowerzysta cwaniakując albo specjalnie przejechał albo nieodpowiednio ominął. Czyli nie zastosował się do art. 3 a nie wyimaginowanej interpretacji art. 33. Choć nie zdziwiłbym się jakby powołali się na ten artykuł. W końcu biegli z Suwałk uznali, że winę za wypadek ponoszą rowerzyści, którzy nie jechali gruntowym poboczem a jezdnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burak Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 @cmsydney Niepotrzebnie brniesz w tą dyskusję. Sprawa jest prosta. Jeśli na drodze (dla rowerów) jest pieszy, to musisz zwolnić, tak by uniknąć zderzenia z nim. Nie masz prawa go ukarać potrąceniem. Polskie prawo nie pozwala na samosądy. Ukarać go może tylko Policja, Tobie (ani mnie, ani nikomu innemu) nie wolno. Możesz to sobie rozszerzyć. Jak jedziesz samochodem, a środkiem drogi idą piesi, to nie wolno Ci ich przejechać. Twoim obowiązkiem(!) jest uniknąć wypadku. Mój ojciec był maszynistą. Kiedyś z daleka (grubo ponad kilometr) zauważył traktor stojący na torach. Traktorzyście nie wolno było w tym miejscu wjechać na tory, a jednak mojemu tacie udało się zatrzymać pociąg (co wcale nie było łatwe przy prędkości 110km/h z jaką jechał, biorąc pod uwagę, że z tak dużej odległości trudno jest ocenić czy traktor stoi na torach czy tuż obok, a było to w polu nie na asfaltowym przejeździe). Nawet gdyby przepisy kazały inaczej, to uwierz mi, tak jest lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmsydney Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Sprawa jest prosta. Jeśli na drodze (dla rowerów) jest pieszy, to musisz zwolnić, tak by uniknąć zderzenia z nim. Nie masz prawa go ukarać potrąceniem. Czyli mam się zastosować do art 3 a nie 33. I nie mam obowiązku zwolnienia. Mam poczynić takie działania by uniknąć zderzenia. Zwolnienie nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 brnijmy dalej-nakaz jazdy dotyczy DDR oznaczonej znakiem C-13, a nie DDRiP C-13/16 Dodam do tego artykuł 3 ustawy PoRD, który pozwala jechać ulicą i pędzić kiedy się tylko żywnie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruff Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 A mnie tam piesi nawet nie specjalnie przeszkadzają[mowa o ścieżce rowerowej]-dzwonek z dość dużej odległości i często bez zwalniania zdążą ustąpić, nie zawsze ale często- za to pieszy z rolkami [prawie zawsze dodatkowo mp3 na uszach i nic nie słyszy] to udręka- kołysze się na całej szerokości ścieżki i słuchając muzy nawet nie ma szans zorientować się, że coś za nim jest. Na chodniku nawet dzwonka nie używam-pieszy ma pierwszeństwo i koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bees Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 brnijmy dalej-nakaz jazdy dotyczy DDR oznaczonej znakiem C-13, a nie DDRiP C-13/16 Proszę nie pisz takich rzeczy, bo mieszasz ludziom w głowach. Droga dla Rowerów i Pieszych oznaczona znakiem łączonym C13/C16 jest również Drogą dla Rowerów (i również Pieszych), i rowerzysta ma obowiązek nią jechać, jeśli jest wytyczona w kierunku w którym jedzie. Dodam do tego artykuł 3 ustawy PoRD, który pozwala jechać ulicą i pędzić kiedy się tylko żywnie podoba. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BTG Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 O ludzie, czy wy jeździcie dla przyjemności, czy żeby pouczać tych "złośliwych" pieszych i machać im kodeksem przed nosem, jak to oni PRAWO ŁAMIĄ. Zwolnij, miń dużym łukiem. Jak czytam ostatnie posty to robi się to żenujące. Kancelarie prawną otwórz jeden z drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Dokładnie. A jeszcze lepiej, niech jeden z drugim wsiądzie na rower i pojedzie za miasto, 50 czy 100km, zero pieszych na ddr... zero ddr ale jest szansa, że ta frustracja minie i będzie się wam lepiej żyło (i jeszcze lepiej jeździło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 W Grodzie Kraka mają baardzo ambitne plany co do DDR-ów za prawie pól miliarda!!! złociszy. Jak to przegłosują zaraz w referendum to coś czuję, że będzie ciekawie. Kodeks może wtedy nie pomóc i zacznie się mordobicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia79 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Może dadzą każdemu dzwonek i obejdzie się kulturalnie, bez rozlewu krwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
think69 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Dorzuce pare kilo swojej frustracji. Dzieci poniżej 10 roku życia na drodze rowerowej z opieką w postaci osoby dorosłej chodzącej bezpiecznie chodnikiem. Niestety 90 procent uprzejmego zwracania uwagi, że dziecku może stać się krzywda kończy się wyzwiskami... Kamera wróciła na kierownicę jutro dochodzi nowa na kask - czas edukować. Wysłane z mojego Monster X5 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Tylko, nie zapomnij jeszcze jednej na sztycę, skierowaną do tyłu, żeby Cię od pleców nic nie zaskoczyło. No i pamiętaj zabrać rózgę albo chociaż linijkę, co by dawać po łapach. :lol: Ktoś z Was pouczających, czerpie jeszcze jakąś przyjemność z jeżdżenia, czy to już tylko misja edukacyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jeśli, to miał być żart, wyszedł Ci niesmaczny. Jeśli piszesz poważnie, to współczuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Zwolnienie nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem.Ale w przeważającej większości sytuacji najrozsądniejszym. Kiedyś usłyszałem bardzo mądrą poradę: jeżeli nie wiesz co zrobić na drodze, zwolnij. To jest tak proste, że powinni tego uczyć na wszelkich kursach prawa jazdy czy karty rowerowej. Jeżeli jedziemy wolniej, to mamy więcej czasu na zastanowienie się, a ewentualny błąd powoduje mniejsze szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BTG Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Kamera wróciła na kierownicę jutro dochodzi nowa na kask - czas edukować. Pamiętaj o bejsbolu, każdy rowerzysta powiniem go mieć przy sobie. Jak pieszy wlezie na DDR to w łeb. I tak dopuki się nie nauczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 to u mnie jest za głupia policja, bo w ich mniemaniu c13 a c13/16 to co innego odnośnie art 3 ustawy PoRD" Art. 3.1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie. 2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do osoby znajdującej się w pobliżu drogi, jeżeli jej zachowanie mogłoby pociągnąć za sobą skutki, o których mowa w tym przepisie. 3. Jeżeli uczestnik ruchu lub inna osoba spowodowała jednak zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego, jest obowiązana przedsięwziąć niezbędne środki w celu niezwłocznego usunięcia zagrożenia, a gdyby nie mogła tego uczynić, powinna o zagrożeniu uprzedzić innych uczestników ruchu"Skupmy się na punkcie 1: przez działanie rozumie się zaniechanie-czyli jak masz mozliwość zaniechać stwarzania niebezpieczeństwa pędząc jak wariat na randkę, pędząc po DDRiP nowiutkim pinarello to masz prawo skorzystać w tym przypadku z ulicy.Cała reszta tego punktu jest skierowana do bandy frustratów pędzących po chodnikach i mijających na gazetę (a nękających o to kierowców na drodze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 M.in. przez takich pro zap...alaczy, co wyskakują zza pieszego z prędkością 33 km/h (i większą), "edukują", nie używają dzwonka (na kierownicy są bowiem kamery, gpsy, liczniki z funkcjami jak na promie kosmicznym, to i na dzwonek miejsca nie ma, no i to by było -10 do stylówy), a prawo postrzegają po swojemu, rowerzyści ogółem postrzegani są tak a nie inaczej. Wydaje mi się, ze to w dużej mierze kwestia myślenia jednostkowego (zamknijmy się w swoim domu/mieszkaniu za płotem, w bezpiecznym wnętrzu SUV-a, bo tylko ja i moja rodzina są ważne) i braku poczucia współodpowiedzialności. Smutne to.Na szczęście nie dotyczy wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
think69 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Pamiętaj o bejsbolu, każdy rowerzysta powiniem go mieć przy sobie. Jak pieszy wlezie na DDR to w łeb. I tak dopuki się nie nauczą. Proponuję paralizator. Nie mam zamiaru stosować przemocy w stosunku do dzieci... Prawo prawem, rolkarzy omijam na metr bez słowa, biegaczy również, do rowerzystów skrecających na rondach w lewo miło się uśmiecham, ale jeśli chodzi o dzieci nie chce mieć na sumieniu brzdąca pod moimi kołami. Jak ludzie widzą kamerę od razu reagują inaczej, słuchają co się do nich mówi i w końcu zabierają dzieciaka w bezpieczne miejsce - edukacja furczący Panowie. Wysłane z mojego Monster X5 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Na pieszych spacerujących drogą rowerową proponuje takie urządzenie, myślę że 100db zaraz za plecami skutecznie nauczy spacerowania po chodniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Pamiętaj o bejsbolu, każdy rowerzysta powiniem go mieć przy sobie. Gaz pieprzowy jest lzejszy, mozna zamontowac na kierownice i nie wytraca z rownowagi jak psikasz z siodelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.