Skocz do zawartości

[amortyzator]Zmiana sprężyny na amortyzator w rowerze trekkingowym-B'Twin original 7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Posiadam taki rowerek - http://www.decathlon.pl/original-7-id_8165505.html

Doprowadziłem już go sobie to fajnego stanu, bardzo go lubie, tak BTW. Ale rzekoma "amortyzacja" tylnego koła, nie spełnia moich oczekiwań. Jest miękko i ogólnie fajnie, ale strasznie buja i podbija na większych dziurach. (dlatego, że to nie amortyzator a zwykła spręzyna : )) Teraz chciałbym wymienić tą sprężynę na jakiś amortyzator. Mało istotne jaki, ważne, żeby był jak najbardziej bezobsługowy (to nie znaczy całkowicie bezobsługowy) Jedyny ważny dla mnie dodatek, to blokada skoku. Proszę nakierować mnie, jaki będzie tam pasował. Jeżeli potrzeba jakiś wymiarów to oczywiście nie problem. : D Cena-hmm, jak najniższa. Wolałbym nie wydać więcej jak 400zł.

Pozdrawiam

EDIT:

Wymiary, takie spisane "na pamięć":

Długość: 15,5 cm, (16 cm sie powinno zmieścić bez problemu)

Największa średnica: 4,5 cm (ciężko powiedzieć, czy 5 cm sie zmieści)

Szerokość, w którą musi zmieścić się amorek na dole : 2,4 cm

Szerokość, w którą musi zmieścić się amorek na górze: chyba 4,4 cm.

Średnicy tulejki nie miałem jak zmierzyć : / 

Napisano

To znaczy tak. Jak odkręciłem tą sprężynę, to kółko opadło i to sporo (przy kole jakieś 10 cm, a przy miejscu montażu sprężyny długość powiększyła się o jakieś 2 cm). Także ten 1 cm myślę, że wielkiej różnicy w geometrii ramy nie zrobi. Ale mógłbyś coś polecić? Chodzi o to, by było jak najtańsze.

Napisano

I do tego to nie amortyzator...

E no kolego, DNM'ki to chyba mają tłumienie, bez regulacji co prawda, ale mają.

• Mod Team
Napisano

DNM To przyzwoite dampery za niewielkie pieniądze, do takiego roweru będzie w sam raz, tylko nie wiadomo jak ze sprężyną sie trafi. Obecnie poniżej 190mm dampery ciężko dostać.

Napisano

No napisał w poście, w którym podał tego DNM, że nie spełnia oczekiwań. No cóż, jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma : D Ale na pewno to jest olejowy amorek?

Napisano

Powiedzcie proszę, ile w rzeczywistosci kosztuje i jak czesto trzeba przeprowadzać serwis takiego amorka? Bo gdzies przeczytalem, ze moze on siegnac 400 zł :o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...