Prodigy95 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witam, mam pytanie kupiłem rame scott scale 60 z 2006 roku, org. montowana była tora 80mm i tu moje pytanie czy moge tam zamontować 100mm amortyzator ? jedze głównie lasy, góry i oczywiście maratony, głównie zależy mi na tym czy ramie sie nic nie stanie, bo w sumie niecałe 2cm. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Nie patrz na skok amorka, tylko na wysokość oś-korona. To jest czynniki, który realnie wpłynie na geometrię. XCT kolegi 80mm i mój Epicon 100mm wystają tyle samo, a różnica skoku wynosi 20mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prodigy95 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 noo właśnie tylko jak ja to mam porównać skoro nie mam tory z 80mm pod ręką ? bd. tam montował XCM v2 2008 rocznik na internecie widziałem że do tych ram bezproblemowo 100mm ładują. znalazłem dane mój xcm od środka osi do korony/biężnni 490mm a tora 80mm 459mm :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Tora pod 80 ma realnie 453-455mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prodigy95 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 a ja mam 490mm czy problem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Możesz spróbować, tylko obowiązkowo mostek na minus, bo będziesz siedział jak na chopperze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prodigy95 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 mostek zawsze mam w dół boo to jest sprzęt do xc na prostej kierownicy, co do ramy to nie mam jak spróbować bo najpierw musze zamówić i tu jest właśnie to pytanie czy ponad 30mm to dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 a ja mam 490mm czy problem :/ Jeśli Tora 80mm ma 455mm, to duuuży problem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prodigy95 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 noo to niestety nie biore scale :/ a tak z ciekawości jaka jest dopuszczalna róźnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Dla mnie rama pod 100mm da radę z 80mm (jak ktoś lubi mieć bardziej rower pod szosę). Na odwrót gorzej, bo ramy pod 80mm z amorem 100 robią się mułowate. 4cm to duża różncia, nawet 2cm jest odczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Ramy mają różne zakresy dla długości całkowitej amorka (wspomniana wysokość oś-korona), tego się należy trzymać, poszukaj w google, lub napisz do producenta zapytanie, jaki jest minimum i max dla tej ramki. Trzeba pamiętać, że wsadzenie wyższego amora to zmiana geometrii i podwyższenie suportu. Dla przykładu, u mnie włożenie amora o 25mm wyższego dało: -1.21° do kąta główki -1.21° do kąta podsiodłówki +8,9mm do wysokości suportu Zmienił się też reach i stack. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.