Miner Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Mam pytanie, czy śruba "B" oprócz ustawiania wózka względem kasety ma wpływ na indeksowanie? Tzn. czy gładkość i szybkość zmiany przełożeń zależy w jakiś sposób od tego czy wózek z kółeczkami jest bliżej czy dalej od kasety? P.S. Konkretnie chodzi o model XT Shadow RD-772...
Jaca911 Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Shadowy "lubią" jak górne kółeczko przerzutki ma nie mniej i nie więcej jak 5mm do największej zębatki kasety jeśli jest inaczej wtedy dokładność zmiany przełożeń się upośledza. Za indeksacje odpowiada tylko manetka.
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2013 Mod Team Napisano 8 Lipca 2013 Sama w sobie nie ma jednak zła odległość kółka od kasety upośledza prace napędu.
Marcint96 Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Ja mam SLX-a w szadole, i zrobiłem na oko 5mm odstępu górnej zębatki z największą zębatką i chodzi jeszcze płynniej. Po kilku próbach wyszło mi dokładnie 6,5 mm i takie ustawienie jest najlepsze u mnie. Duża precyzja w przerzucaniu mimo SGS
Miner Napisano 8 Lipca 2013 Autor Napisano 8 Lipca 2013 Ostanio po coraz częściej zdarzającym się "myśleniu" shadowa postanowiłem, że sam go wyreguluje całkowicie od podstaw i przy okazji nauczę się jak to wszystko działa, bo do tej pory robiłem to w serwisie przy okazji przeglądów a sam ewentualnie tylko poprawiałem baryłką potem Teraz zamierzam bardziej podłubać i ustawić najlepiej jak się da, bez łaski i "tomiwisizmu" serwisu
Marcint96 Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Ja do serwisu oddaje tylko koła do centrowania, nie ufam tym pajacom. Nie dosyć że chcą Cię w ... zrobić to jeszcze kasują jak za zboże
Miner Napisano 8 Lipca 2013 Autor Napisano 8 Lipca 2013 Mnie nie kasują nic bo kupiłem u nich rower i części potem, wszystkie regulacje czy naprawy mam "pod ladą". Tyle tylko, że zdaję sobie sprawę, że oni na to nie poświęcą tyle czasu i cierpliwości, żeby działało perfekt tak jak zrobiłby to "pasjonat w garażu"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.