Skocz do zawartości

[Napęd] Chrobotanie i drżenie po wymianie łańcucha i kasety

VoytasRadon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trzecia opcja to taka, ze moze przy smarze, ktory byl oryginalnie nałożony, łańcuch się tak dziwnie zachowywał i dopiero porządny shake i nowy (dotychczas uzywany przeze mnie) smar pomogl - chrobotanie bylo slychac na czystym, dziewiczym łańcuchu, więc wczesniej go nie shake'owalem.

Też mam wrażenie że fabryczny smar jest za gęsty i w dodatku lubi zbierać szybko syf. Ja używam rohloffa i praca łańcucha jest zdecydowanie lepsza.

Czyli reasumując w przypadku chrobotania łańcucha trzeba wyczyścić cały napęd razem z przerzutką, dać dobry smar i przejechać przynajmniej te 50-100km żeby łańcuch się dotarł.

Mały ot: przy okazji wymiany napędu wymieniłem również pedały na platformy Dartmoor Stream (http://dartmoor.pl/hardware/pedaly/stream) i po 40km w lewym zaczęło coś przeskakiwać (łożysko?), a przeskok następuje zawsze w tej samej pozycji korby, niezależnie od położenia pedała. Reklamować czy szukać przyczyny gdzie indziej?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Załóż jakieś stare pedały, najlepiej wkręć samą oś :D wtedy będziesz wiedział na 100% :D

Odkopię trochę temat. Potwierdziło się że nowy pedał miał oszkodzone łożysko, sklep wymienił pedały na nowe.

Potwierdziło się również, że chrobotanie jest wynikiem świeżego smaru łańcucha. 3 wymiana łańcucha i po każdej wymianie to samo chrobotanie, zaczyna się po paru km i kończy po około 50. Łańcuch po prostu musi się dotrzeć i zgbić syf nazbierany przez świeży smar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...