Skocz do zawartości

[5000zł] Porządny upgrade roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

Rower to moje hobby nr 1 i chcę zajmować się tym coraz bardziej poważniej, a co za tym idzie chcę także mieć już naprawdę porządny sprzęt. W tym roku kupiłem używany Giant XTC 3, ale nie ma co ukrywać - sprzęt jest już zajechany i nie jeździ się już mi na nim aż tak przyjemnie jak na początku. Stary napęd strzela i charczy więc właśnie wymieniam cały napęd na nowy, dlatego też chyba nie ma na razie sensu kupować nowego roweru od 0, tylko zbudować coś sensownego na ramie XTC 3 która z tego co czytałem jest całkiem niezła prawda?

Z tego co słyszałem, to on waży fabrycznie ~13kg, a spokojnie można zejść nawet do 9kg, więc jest różnica i taka waga by mi bardzo odpowiadała.

Przeznaczenie: jazda po górach, maratony MTB (po enduro nie jeżdżę, więc maratony będą największym wyzwaniem dla sprzętu)

Co na pewno chce wymienić:

- napęd  - na korbę SLX, łańcuch HG93, kaseta XT (JUŻ KUPIONE) 

- amortyzator (pewnie na jakąś Rebę)

- koła

- hamulce wraz z tarczami

- kierownica (jeśli już to na karbon raczej)

- sztyca, siodło

------------------------------------------------------

Co jest aktualnie w rowerze: (zestaw fabryczny):

• rama: XTC 3
  • amor: Rock Shox Tora 302 AIR, skok 100mm, blokada TurnkeyTM
  • kiera: Giant A5
  • siodło: WTB Silverado Race
  • przerzutka przód: Deore
  • przerzutka tył: Deore XT
  • manetki: Shimano SLX SL-M660
  • hamulce: Giant Root
  • obręcze: Alex DP-17 Dis; szprychy: stalowe
  • piasty: Formula disc
  • sztyca: Accent

------------------------------------------------------

Pomożecie złożyć coś sensownego? Wiadomo wolałbym nowy rower, ale rama jest chyba niezła, więc można zaoszczędzić i kupić lepszy osprzęt, a ewentualnie ramę zmienić za rok. 

Czy tyle chce to inna sprawa hehe, wolałbym jak najtaniej, ale jak mówię - myślałem nad kupnem nowego roweru, bo za 5000 to kupiłbym już jakiegoś carbona używanego w ekstra stanie, ale że mam nowy napęd i niezłą ramę to lepiej to ulepszać? jeśli się mylę to napiszcie mi to, bo ja jestem jeszcze raczej zielony w kwestii osprzętu, a nie chcę wyjść na frajera

także z ramą i osprzętem które już mam, ten upgrade będzie pewnie mniej kosztował, ale jednocześnie chcę wydać kasę tak, żeby to było warte przejścia na lepsze komponenty, a nie tylko wymiana na nowe, a poziom będzie ten sam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...