adhed Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witam wszystkich, Rower to moje hobby nr 1 i chcę zajmować się tym coraz bardziej poważniej, a co za tym idzie chcę także mieć już naprawdę porządny sprzęt. W tym roku kupiłem używany Giant XTC 3, ale nie ma co ukrywać - sprzęt jest już zajechany i nie jeździ się już mi na nim aż tak przyjemnie jak na początku. Stary napęd strzela i charczy więc właśnie wymieniam cały napęd na nowy, dlatego też chyba nie ma na razie sensu kupować nowego roweru od 0, tylko zbudować coś sensownego na ramie XTC 3 która z tego co czytałem jest całkiem niezła prawda? Z tego co słyszałem, to on waży fabrycznie ~13kg, a spokojnie można zejść nawet do 9kg, więc jest różnica i taka waga by mi bardzo odpowiadała. Przeznaczenie: jazda po górach, maratony MTB (po enduro nie jeżdżę, więc maratony będą największym wyzwaniem dla sprzętu) Co na pewno chce wymienić: - napęd - na korbę SLX, łańcuch HG93, kaseta XT (JUŻ KUPIONE) - amortyzator (pewnie na jakąś Rebę) - koła - hamulce wraz z tarczami - kierownica (jeśli już to na karbon raczej) - sztyca, siodło ------------------------------------------------------ Co jest aktualnie w rowerze: (zestaw fabryczny): rama: XTC 3 amor: Rock Shox Tora 302 AIR, skok 100mm, blokada TurnkeyTM kiera: Giant A5 siodło: WTB Silverado Race przerzutka przód: Deore przerzutka tył: Deore XT manetki: Shimano SLX SL-M660 hamulce: Giant Root obręcze: Alex DP-17 Dis; szprychy: stalowe piasty: Formula disc sztyca: Accent ------------------------------------------------------ Pomożecie złożyć coś sensownego? Wiadomo wolałbym nowy rower, ale rama jest chyba niezła, więc można zaoszczędzić i kupić lepszy osprzęt, a ewentualnie ramę zmienić za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Chcesz w tą operację włożyć 5000,-zł? No faktycznie nie trzeba się specjalnie starać żeby budżet zrealizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Czy tyle chce to inna sprawa hehe, wolałbym jak najtaniej, ale jak mówię - myślałem nad kupnem nowego roweru, bo za 5000 to kupiłbym już jakiegoś carbona używanego w ekstra stanie, ale że mam nowy napęd i niezłą ramę to lepiej to ulepszać? jeśli się mylę to napiszcie mi to, bo ja jestem jeszcze raczej zielony w kwestii osprzętu, a nie chcę wyjść na frajera także z ramą i osprzętem które już mam, ten upgrade będzie pewnie mniej kosztował, ale jednocześnie chcę wydać kasę tak, żeby to było warte przejścia na lepsze komponenty, a nie tylko wymiana na nowe, a poziom będzie ten sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 · Ukryte przez safian, 8 Lipca 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 8 Lipca 2013 - Brak powodu Chcesz porządny upgrade na 10kg i mniej,oferta na priv.Jak się spodoba wrzuć na forum,ludzie ocenią,czy warto. Odnośnik do komentarza
Mod Team safian Napisano 8 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 A to jeden temat nie starczy? http://www.forumrowerowe.org/topic/141380-budowa-na-ramie-xtc-3/ Zamykam ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.