Pawciu Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 niespelna miesiac temu wykosztowalem sie na nowa piaste deorke 32 szprychy, szprychy jakies dobre bo kosztowaly mnie ponad1zl za kazda, i obrecz tiogi 32. Jezdzilem tylko i wylacznie w xc, dzis pojechelm na miasto i podskoczylem sobie bo chcialem wjechac na kraweznik i ..... kolo poszlo sie walic :/ w serwisie powiedzieli ze obrecz do wywalenia. w domu znalazlem stara, ale bardzo mocna obrecz, jedyny mankament to to ze jest na 36 szprych i tu pojawia sie moje pytanie. wie ktos czy da sie zaplesc kolo o piescie 32H na obreczy 36H a jesli tak to niech powie +/- jak badz da jakiegos linka z gory dzieki za kazda odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Nie ma takiej możliwości. Nie wycentrujesz koła, a w dodatku w miejscu "pustych" szprych koło będzie bardzo podatne na zgięcia i uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 13 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 nawet tak prowizorycznie, zeby przejezdzic z 2 tygodnie?:-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 a ktos juz na forum tak miał zrobione koło, ze piasta była 32 a obrecz 36,po przeciwnych stronach nie było szprych. choc lepiej byłoby zainwestowac w jakas obrecz, bo takie rozwiazanie chyba nie bedzie za mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 13 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 obrecz nowa bedzie na pewno, tylko za jakis czas bo wczoraj dostalem mandat i 100zl poszlo sie ***** spobuje jutro zaplesc ta 36H, ale zaplatac ja tak zeby brakowalu po 1 szpryszce po kazdej z 4 stron kola czy lepiej symertycznie 2dzury obok siebie i po 2 stronach, bo to 2 rozwiazanie bedzie latwiejsze do zaplatania, tylko bije sie ze moze wyjsc jajo :-| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Nie zgodzę się ze Żbikiem, mam zrobione na takim kole (piasta 32, obręcz 36 szprych) na razie 1700km (w tym trochę w górach gdzie kumpel pozbył się kilku szprych Revolution... ja też przemieliłem kilka gałęzi i nic nie pękło ). Bicie od momentu zaplatania nie przekracza 1-2mm w boki, a góra-dół jest proste, używam takiego koła z tarczówką i jest OK. Szprychy były za długie więc zaplotłem na taniec węża, na fotce możesz zobaczyć które otwory w obręczy pominąłem: http://img112.imageshack.us/img112/3029/mavic2171wf.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 To ja was skasuje Z tyłu miałem piaste na 32H a obrecz na 36H. Było zaplecione, niemiało 2mm centry i skakalem na tym z i na 67cm itp. - ogolnie trial i fafało :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz112 Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Szprychy były za długie więc zaplotłem na taniec węża, na fotce możesz zobaczyć które otwory w obręczy pominąłem: http://img112.imageshack.us/img112/3029/mavic2171wf.jpg według mnie to nie ma prawa działać ale moge sie mylić. ja miałem podobny problem miałem piaste na 36 szprych a obręcz na 32, wzorowałem sie na innym kole tylko że na piaście zostawiłem po 2 dziury z każdej strony. puste otwory zostawiłem naprzeciw ległych stronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 według mnie to nie ma prawa działać ale moge sie mylić. Skoro się trzyma i jest proste to śmiem twierdzić, że się mylisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 dobra, udalo mi sie zaplesc to kolo, co 9 dziure zostawilem pusta, zaplotlem na 3x, ustawilem odpowiedni naciag i wycentrowalem, ku memu zdziwieniu, kolo wyszlo idealnie proste, zadnych bic, zadne jajo, przejezdzilem juz na nim 15 min i nawet nie drgnelo, moze sie udalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKARAMANGA Napisano 22 Maja 2006 Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 nie radze tak eksperymentować. szczególnie na dłuższą metę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 23 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 no juz prawie 10 dni jezdze i powiem ze w ogole nie oszczedzam kola. kolo jak bylo tak jest idealnie proste, w ogole sie nie krzywi :-] warto dodac ze to jest tylne kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 23 Maja 2006 Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 nie radze tak eksperymentować. szczególnie na dłuższą metę. "Na dłuższą metę" czyli ile ? Moim zdaniem nic się nie stanie, przebieg na razie lekko ponad 2100km i cały czas jest OK. Obręcz wytrzyma, a taki zaplot mam już przetestowany - kiedyś miałem podobne kółko na przodzie, wytrzymało kilka lat, aż sypnęła się piasta (łożyska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.