Skocz do zawartości

[kolo] pomozcie zaplesc :|

Pawciu

Rekomendowane odpowiedzi

niespelna miesiac temu wykosztowalem sie na nowa piaste deorke 32 szprychy, szprychy jakies dobre bo kosztowaly mnie ponad1zl za kazda, i obrecz tiogi 32. Jezdzilem tylko i wylacznie w xc, dzis pojechelm na miasto i podskoczylem sobie bo chcialem wjechac na kraweznik i ..... kolo poszlo sie walic :/ w serwisie powiedzieli ze obrecz do wywalenia. w domu znalazlem stara, ale bardzo mocna obrecz, jedyny mankament to to ze jest na 36 szprych i tu pojawia sie moje pytanie. wie ktos czy da sie zaplesc kolo o piescie 32H na obreczy 36H a jesli tak to niech powie +/- jak badz da jakiegos linka :( z gory dzieki za kazda odpowiedz :)

a ktos juz na forum tak miał zrobione koło, ze piasta była 32 a obrecz 36,po przeciwnych stronach nie było szprych. choc lepiej byłoby zainwestowac w jakas obrecz, bo takie rozwiazanie chyba nie bedzie za mocne

obrecz nowa bedzie na pewno, tylko za jakis czas bo wczoraj dostalem mandat i 100zl poszlo sie ***** :D

spobuje jutro zaplesc ta 36H, ale zaplatac ja tak zeby brakowalu po 1 szpryszce po kazdej z 4 stron kola czy lepiej symertycznie 2dzury obok siebie i po 2 stronach, bo to 2 rozwiazanie bedzie latwiejsze do zaplatania, tylko bije sie ze moze wyjsc jajo :-|

Nie zgodzę się ze Żbikiem, mam zrobione na takim kole (piasta 32, obręcz 36 szprych) na razie 1700km (w tym trochę w górach gdzie kumpel pozbył się kilku szprych Revolution... ja też przemieliłem kilka gałęzi i nic nie pękło :D). Bicie od momentu zaplatania nie przekracza 1-2mm w boki, a góra-dół jest proste, używam takiego koła z tarczówką i jest OK.

Szprychy były za długie więc zaplotłem na taniec węża, na fotce możesz zobaczyć które otwory w obręczy pominąłem: http://img112.imageshack.us/img112/3029/mavic2171wf.jpg

Szprychy były za długie więc zaplotłem na taniec węża, na fotce możesz zobaczyć które otwory w obręczy pominąłem: http://img112.imageshack.us/img112/3029/mavic2171wf.jpg

według mnie to nie ma prawa działać ale moge sie mylić.

ja miałem podobny problem miałem piaste na 36 szprych a obręcz na 32, wzorowałem sie na innym kole tylko że na piaście zostawiłem po 2 dziury z każdej strony. puste otwory zostawiłem naprzeciw ległych stronach.

dobra, udalo mi sie zaplesc to kolo, co 9 dziure zostawilem pusta, zaplotlem na 3x, ustawilem odpowiedni naciag i wycentrowalem, ku memu zdziwieniu, kolo wyszlo idealnie proste, zadnych bic, zadne jajo, przejezdzilem juz na nim 15 min i nawet nie drgnelo, moze sie udalo :):D

• 2 tygodnie później...

nie radze tak eksperymentować. szczególnie na dłuższą metę.

"Na dłuższą metę" czyli ile ? Moim zdaniem nic się nie stanie, przebieg na razie lekko ponad 2100km i cały czas jest OK. Obręcz wytrzyma, a taki zaplot mam już przetestowany - kiedyś miałem podobne kółko na przodzie, wytrzymało kilka lat, aż sypnęła się piasta (łożyska).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...