Skocz do zawartości

[Liczniki] Które wybrać?

Aciel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Posiadam Sigma Speedmaster 5000 czyli model z 3 linku i używam już dobre 4 lata. Bez problemu funkcjonuje w deszczowe dni (umiarkowanie lekkie opady) jak i przy mrozie -5C przy 2-3-4 godzinnych wypadach, więc w prostocie trwałość. System mocowania ma identyczny jak w modelu BC1009 i działa nadal na pierwszej baterii od nowości.

Edit.

To mój pierwszy post, choć czytam forum już od dłuższego czasu więc witam załogę :)

Napisano

Posiadam Sigma Speedmaster 5000 czyli model z 3 linku i używam już dobre 4 lata. Bez problemu funkcjonuje w deszczowe dni (umiarkowanie lekkie opady) jak i przy mrozie -5C przy 2-3-4 godzinnych wypadach, więc w prostocie trwałość. System mocowania ma identyczny jak w modelu BC1009 i działa nadal na pierwszej baterii od nowości.

Edit.

To mój pierwszy post, choć czytam forum już od dłuższego czasu więc witam załogę :)

Cześć. Ja właśnie zakupiłem ten licznik i przygotowuje sie do montażu. Powiedz mi, czy wiesz jak "wysoko" na szprychach koła należy go zamontować? Przy samym obwodzie koła, czy x cm od końca ?

Napisano

Zgodnie z instrukcją wysokość montażu nie ma znaczenia. Ja mam mniej więcej w 1/3 długości szprychy mierząc od piasty, bo tak mi się optycznie podoba :P
Natomiast co do tematu to ja bym wziął i dla siebie i dla lubej tą 1200, bo to solidny sprzęt i intuicyjny, więc i Ty i ona będziecie zadowoleni.

Napisano

Te charakterystyczne piknięcie informuje cię o tym, że czujka ma kontakt z odbiornikiem na goleni.

Czyli że tak ma być i wszystko działa poprawnie :D?

Napisano

Cześć! Mam licznik sigma speedmaster 5000 (instrukcja: http://www.zemebajku.cz/db/files/g968_manual_Speedmaster_5000.pdf ). i Mam dwa pytanka :) 1 do osób ze ścisłym umysłem, a 2 do osób znających zasady działania liczników...a więc:

1. Mierzyłem sobie drogę licznikiem oraz sport trackerem na komie (w bezchmurny dzień, wiec cały czas dobry zasięg gpsa) i po kilkunastu km sprawdziłem stany liczników. I tak:
sigma pokazywała 13,26 km a sport tracker pokazywał 12,35 km ..generalnie rozbieżność około km. i teraz pytanko. Czy w ustawieniach licznika powinienem zwiększyć czy zmniejszyć wprowadzoną wielkość koła?

i teraz 2 pytanko do znających się na licznikach:

2. Na moim kole roweru są dwie liczby: jedna 50-559 co by się zgadzało z tym co jest w instrukcjil, ale zaraz za tym jest napis 26x1.95 i teraz wychodzi na to że mój rozmiar kola jest pomiędzy dwoma wartościami jakie są w instrukcji. i tutaj moje pytanie czy mogę wprowadzić do licznika wartość 2101 - czyli taką pomiędzy dwoma wielkościami w instrukcji? tzn. licznik będzie liczył w odniesieniu do wielkości jaką wprowadziłem, czy on sobie np. zaokrągli do najbliższej wartości, czyli albo w dół do 26x1.9 albo w górę do 26x2.0 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź!! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...