Skocz do zawartości

[Hol dla dziecka]Trail Gator - legalny, czy nie?

poskar

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiele na Forum jest na temat fabrycznych holi typu Trail Gator, a mam jedną wątpliwość co do jego dopuszczenia do poruszania się po drogach publicznych.

riders2.jpg

Czy ktoś ma wiedzę na temat legalności takiego rozwiązania?

Czy można taki zestaw traktować jak przyczepkę rowerową?

Nie znalazłem przepisów zabraniających holowania na sztywno rowerów, ale nie oznacza to, że  "władza" się nie przyczepi.

A może mieliście już doświadczenia z policją w rzeczonym temacie.

Od kilku dni jeździmy po swojej mieścinie (Brzeziny k. Łodzi) wzbudzając sporą sensację gawiedzi, niektórzy kierowcy nawet się zatrzymują i komentują nasz "pociąg".

Mam wrażenie, że stanowimy zagrożenie dla zapatrzonych kierujących samochodami i jeszcze któryś się zagapi i krzywdę sobie zrobi.

Tak na marginesie, bardzo fajne urządzenie - polecam.

Wydaje mi się, że można to podciągnąć pod przyczepkę.

O mam :)

Istnieją również przyczepki do przewozu dzieci. Powinny być wyposażone w pasy bezpieczeństwa (uprząż) uniemożliwiającą samodzielne wyjście dziecka z przyczepki oraz siatkę chroniącą dziecko przed wyrzucanymi przez tylne koło roweru kamieniami, piachem i błotem oraz w nieprzemakalną osłonę na wypadek deszczu. (Istnieją też przyczepki jednokołowe, na których dziecko siedzi na siodełku jak na rowerze, w tym przypadku oczywiście żadnych pasów bezpieczeństwa, siatek itp. nie stosuje się - takie przyczepki są przeznaczone dla dzieci starszych).

Co do przyczepek to jedyny przepis ograniczający ( dla tych o szerokości poniżej 0,9m) to:

Maksymalna długość zestawu rower (wózek rowerowy) – przyczepka to 4,0 m. Określa to art. 62 ust. 4a pkt 2 PoRD. Przyczepka musi być wyposażona we własne oświetlenie odblaskowe i pozycyjne.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że można to podciągnąć pod przyczepkę.

...

Teoretycznie, tak.

Mnie zaniepokoił poniższy zapis w nowej wersji Ust. PRD

w § 53:

1b. Przyczepa ciągnięta przez rower lub wózek rowerowy powinna być wyposażona w dyszel wyposażony w urządzenie sprzęgowe uniemożliwiające przewrócenie się przyczepy w przypadku przewrócenia się roweru; nie dotyczy przyczepy jednokołowej.";

Trail Gator nie spełnia tego wymogu chyba, że uzna się go wraz z rowerkiem dziecka za przyczepę jednokołową - trochę naciągane.

Jak zwykle polskie prawo nie nadąża za rzeczywistością.

Mnie interesuję czy ktoś miał już kontakt z przedstawicielami prawa holując dzieciaka. Przepisy przepisami, a "władza" ma i tak zawsze rację na drodze.

Jeszcze jedna kwestia, co w przypadku (nie daj Boże!) wypadku?

Niejasność interpretacji przepisów daję pole do popisów dla firm ubezpieczeniowych.

Dla mnie żadnych niejasności tu nie ma, albowiem stosując taki hol sztywny zamieniasz rower dziecka w...

(... przyczepki jednokołowe, na których dziecko siedzi na siodełku jak na rowerze, w tym przypadku oczywiście żadnych pasów bezpieczeństwa, siatek itp. nie stosuje się - takie przyczepki są przeznaczone dla dzieci starszych).

Natomiast warunek określony w...

Ust. PRD § 53:

1b. Przyczepa ciągnięta przez rower lub wózek rowerowy powinna być wyposażona w dyszel wyposażony w urządzenie sprzęgowe uniemożliwiające przewrócenie się przyczepy w przypadku przewrócenia się roweru; nie dotyczy przyczepy jednokołowej."; 

...więc musi to być taka przyczepka, która potrafi "stać" na kołach samoistnie, czyli tzw. dwukółka...

przyczepka-rowerowa-croozer-kid-for1.jpg

źródło - http://blog.aktywnysmyk.pl/2010/07/nowosc-na-zamowienie-przyczepka-rowerowa-croozer-kid-for-1/

ka w... Cytat (... przyczepki jednokołowe, na których dziecko siedzi na siodełku jak na rowerze, w tym przypadku oczywiście żadnych pasów bezpieczeństwa, siatek itp. nie stosuje się - takie przyczepki są przeznaczone dla dzieci starszych)....

Niby tak, ale niestety to tylko komentarz ze strony miastadlarowerów.pl, a nie zapis w PRD.

Przy okazji poszukiwać znalazłem w ...testach na kartę rowerową, że holowanie rowerów jest niedopuszczalne - tylko taka odpowiedź była traktowana jako poprawna.

Czepiam się?

Ale to nie jest "holowanie roweru" , tylko konstrukcja , która przekształca rower w jednoosiową i jednokołową  przyczepkę .

I po drugie - jest gdzieś zabronione holowanie przyczepki jednokołowej na sztywnym holu, lub przewożenie w takiej dzieci?

Jak nie jest zabronione, to jest dozwolone :)

...Przy okazji poszukiwać znalazłem w ...testach na kartę rowerową, że holowanie rowerów jest niedopuszczalne...

O ile dobrze pamiętam, to chodziło o holowanie roweru przez pojazd mechaniczny (spalinowy/elektryczny) a nie przez inny rower. 

O ile dobrze pamiętam, to chodziło o holowanie roweru przez pojazd mechaniczny (spalinowy/elektryczny) a nie przez inny rower. 

Nie.

Pytanie brzmiało:

Holowanie roweru przez kierującego innym rowerem:

a . jest niedopuszczalne,

d . jest dopuszczalne, jeżeli holowany rower jest niesprawny technicznie, np. ma zerwany łańcuch,

c . jest dopuszczalne, pod warunkiem że kierujący rowerem ciągnącym, ma ukończone 13 lat.

Wg testu jedynie odp. a jest prawidłowa.

Tylko czy takie testy są wykładnią prawa? Chyba nie.

Póki co jeździmy wzbudzając sensację i nikt się nie czepia, panowie w mundurach nas mijali i nie było  żadnej reakcji z ich strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...